Sürelsan'in Eserleri Hem Korunacak Hem De Sergilenecek

Devlet Sanatçisi ve Antalya Büyüksehir Belediyesi Konservatuvari kurucusu Ismail Baha Sürelsan’in kisisel esyalarinin bir kismi, kütüphanesi ve yillardir kilit altinda duran arsivi ailesi tarafindan Antalya Büyüksehir Belediyesi’ne bagislandi. Büyüksehir Belediyesi, Sürelsan’in eserleri, notlari ve kisisel esyalarindan olusan bir sergiyi Dogu Garaji Kültür Merkezi’nde Antalyalilarla bulusturmaya hazirlaniyor.

Türk müzigine bilimsel arastirmalari, yayinlari, konferanslari ve egitimciligi ile uzun süre hizmet veren Ismail Baha Sürelsan’in eserleri ve kisisel esyalari Sürelsan ailesi tarafindan Antalya Büyüksehir Belediyesi’ne bagislandi. Sürelsan’in eserleri, notlari ve kisisel esyalari Büyüksehir Belediyesi tarafindan hem sergilenecek hem de dijital ortama aktarilarak müzik tarihi arastirmacilarinin ilgisine sunulacak. 1991 yilinda ‘Devlet Sanatçisi’ unvani alan, 1998 yilinda Antalya’da hayata veda eden Antalya Büyüksehir Belediyesi Konservatuvari’nin kurucusu Ismail Baha Sürelsan’in eserleri gelecek nesillere aktarilacak.

“Eserleri ve sanati yasatilacak”

Türk müzigine önemli eserler kazandiran Sürelsan’in, Türkiye ve Antalya için önemli bir deger oldugunu kaydeden Antalya Büyüksehir Belediyesi Baskan Danismani Doç. Dr. Önder Bilgin, “Ismail Baha Sürelsan, bestekar, degerli bir müzik bilim ve tarihçisi, hoca ve klasik Türk müziginin önemli bir temsilcisidir. Antalya’da çok degerli sanatkârlar yetistirmistir. Degerli üstadin beste ve eserleri ile sanatinin yasatilmasi ve gelecek nesillere aktarilmasini saglamayi çok istiyorduk. Bu kapsamda Sürelsan’in ailesine ulasarak görüsmeler yaptik. Sürelsan ailesi Büyüksehir Belediyemizin bu projesine destek vererek müzik alanina iliskin tüm degerli eserlerini Antalya Büyüksehir Belediyesi’ne bagisladi. Bu bizler için bir onur oldu. Merhum Sürelsan’in yasal mirasçilari olan Nurten ve Rengin hanimefendilere her seyden önce Türk kültürüne ve Antalya’miza deger katan bu bagislari için minnettariz” diye konustu.



“Türk müzik tarihine isik tutacak”

Baskan Danismani Doç. Dr. Önder Bilgin, Sürelsan’a ait; tarih ve müzik ile ilgili önemli kaynak kitaplar, kendi el yazisi ile yazdigi notalar, mektuplar, arastirma çalismalari, makaleler ve özel notlar yaninda müzik enstrümani olarak iki adet çok degerli kanun, kanun yapiminda kullandigi malzemeler, ses kayit cihazi, bu cihazla yaptigi makara bant özel kayitlari, kendisi için yapilan program kayitlari, TRT Klasik Koro Sefi iken televizyon için yaptigi programlar ve bunlarin dokümanlari, verdigi derslerin notlari, önemli video kayitlari ve bunlarin detayli dökümleri, plaketler ve ödüllerin oldugu kiymetli esyalari yapimi tamamlanan Dogu Garaji Kültür Merkezi’ne tasinacak ve Ismail Baha Sürelsan Konservatuvari’nda sergilenecegini ifade etti.

Sürelsan’in sergilenecek eserlerinin Türk müzik tarihine isik tutacak çok degerli kaynaklar oldugunu kaydeden Bilgin, “Bu degerli eser ve esyalari hem özenle saklayacagiz hem de arastirmacilarin istifadesine sunacagiz. El yazma eserlerini dijital ortamda yayinlayacagiz. Arastirmacilar en küçük notlara bile erisebilecek. Eserlerin ses ve görselleri de dijital ortamda paylasilacak. Türk müzik tarihi arastirmacilari, Sürelsan hocamizin nadide sahsi arsivindeki bu essiz ve müzik tarihine kazandirdigi kiymetli eserleri heyecanla bekliyordu. Eserler, titiz arastirmacilarin yapacagi yayinlarla Türk müzik tarihini ve kültürümüzü daha da derinlestirip zenginlestirecektir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA