Avukat Çetinkaya; 'Sosyal Medyada Hakaret Edeni Tespit Etmek Mümkün'

Sosyal medyanin her kesim, her egitim seviyesinden insanin kullandigi platformlar olmakla birlikte dogru amaçlarla kullanilmadigi takdirde tehlikeli bir araç haline gelebildigini belirten Avukat Alperen Cihan Çetinkaya, olumsuz kullanilmasi durumunda kisilerin maddi, manevi bütünlügü için ciddi tehditler olusturdugunu söyledi. Çetinkaya, ’’Sosyal medyadan tacize göz yummayin, bu kisilerin tespit edilerek cezalandirilmasi mümkün’’ dedi.

Avukat Çetinkaya; 'Sosyal Medyada Hakaret Edeni Tespit Etmek Mümkün'
Avukat Alperen Cihan Çetinkaya, sosyal medya üzerinden gönderilen özel mesaj ve yorumlarin genel olarak hakaret, taciz ve huzur, sükun bozma suçlarini olusturdugunu söyledi.

Çetinkaya, "Bu suçlar ögrenildigi tarihten itibaren 6 ay içinde zaman asimina ugrar, bu nedenle bu süreye dikkat edilmelidir. Bu tarzda suçlarda en önemli kisim ise bu kisilerin tespit edilmesidir’’ diye konustu.

Cumhuriyet Bassavciliklarina yapilan sikayetlerin yüzde 90’i ’ABD adli makamlari tarafindan söz konusu suçlara iliskin cevap verilmediginin anlasilmasi veya sosyal medya uygulamalarinin avukatlik ofislerinin IP veya PORT bilgisi paylasmamasi’ gerekçesiyle, hiç incelenmeden ve hatta sorgulama dahi yapilmadan kovusturmaya yer olmadigi karariyla kapatildigini belirten Avukat Alperen Cihan Çetinkaya; "Bu kisilerin tespiti mümkün. Bizim gibi medya hukukuyla özel olarak ilgilenen bazi hukuk ofisleri, kendi siber hukuk arastirma bölümleri kurmakta ve bu kisilerin tespitini henüz sorusturma açilmadan yaparak, savcilik makamina hazir bir sekilde sunmaktadir. Her ne kadar normal yapilan sikayetlerin basari orani yüzde 10’u geçmezken, bu sekilde çalisan ofislerin basari orani yüzde 90’lari bulmaktadir. Istatistik olarak vermek gerekirse; 2021 senesi içerisinde sadece bizim ofisimize yapilan hakaret, taciz basvuru sayisi bin 350’dir, Bu bin 350 hakaret ve taciz içerikli mesajlarda tespit sayimiz ise bin 125’tir. Sosyal medyadan bu tarz hakaret veya tacize ugrayan kisiler, bu tarz kendi birimlerini olusturan ofislerle çalisarak hem kisinin ceza almasini saglayabilirler, hem de manevi tazminat davasi açarak ortalamam minimum 4 bin TL ve üzerinde manevi tazminati hak edebilirler’’ ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA