Yıllar sonra ortaya çıktı! 'Gizli silah' denizlerde

Kuzey Kore'nin füze denemelerinin ardından ABD, 'çok gizli silah' olarak adlandırdığı ve yıllardır ortalarda görünmeyen Boomer'ını denizlere çıkardı. Konuyla ilgili açıklama yapan ABD askerleri ise silahla ilgili, "Kapınızın önüne kadar getiririz ruhunuz duymaz" açıklamasını yaptı. Analistler çok gizli silahın görüntülerinin ilk defa böyle yayınlanmasını bir 'gözdağı' olarak nitelendirdi.

Yıllar sonra ortaya çıktı! 'Gizli silah' denizlerde
ABD Donanması'nda bulunan en güçlü silahlardan biri, hafta sonu Guam'daki deniz üssünde görüldü. Nükleer silahlardan biri olan USS Nevada isimli aracın cumartesi günü ABD Pasifik Adası topraklarındaki donanma üssüne girdiği bildirildi.

'Boomer' olarak da bilinen balistik füzeli denizaltı yıllardır görünmüyordu. 2016 yılından beri denizaltının bu Guama'a yaptığı ilk; 1980'lerden beri ise duyulan ikinci ziyareti.

Donanma tarafından yapılan açıklamada, 'Liman ziyareti, ABD ile bölgedeki müttefikleri arasında iş birliğini güçlendirerek ABD'nin kapasitesini, esnekliğini, hazırlığını ve Hint-pasifi böglesek güvenlik ve istikrarına olan bağılığını gösteriyor' denildi.

Yıllar sonra ortaya çıktı! 'Gizli silah' denizlerde

Donanmadaki Boomerlar'ın hareketleri genellikle büyük bir sır. Nükleer güce sahip olan gemiler aylarca su altında çalışabilir. İçinde ise 150 kadar mürettebatın olduğu biliniyor.

Kaynaklar, silahın denizde hiçbir ihtiyaç duymaksızın 77 gün kalabildiğini söylüyor.

Fotoğafları bile zor bulunan geminin görüntülerinin yayınlanması şaşırttı. Bu balistik füzeleri çevreleyen gizlilikte ABD'nin ana karasında bulunan silo tabanlı balistik füzeleri ve B-2 ve B-52 gibi nükleer yetenekli bombardıman uçaklarını da kapsıyor.

Yıllar sonra ortaya çıktı! 'Gizli silah' denizlerde

Yetkililer ortaya çıkan durumla ilgili yorumda bulunarak ABD'nin bir mesaj gönderdiğini söyleyerek, 'Kasıtlı olsun ya da olmasın, 100 küsür nükleer savaş uçağın kapınızın önüne park edebiliriz ve bunu fark etmezsiniz, ruhunuz bile duymaz' sözlerine yer verdi.

Birkaç haftadır Kuzey Kore'nin denediği balistik füzeler ve Çin'in 6 balistik füzesi ABD'nin bu silahına yetişemez.

Yıllar sonra ortaya çıktı! 'Gizli silah' denizlerde

Çin'de yapılan bir araştırmaya göre ülkenin füzeleri ABD'nin gölgesinde kalıyor ve benzer bir patlama hacmina sahip değil.

ABD'nin bu eylemi Kuzey Kore ve Çin'in denemelerinden sonra yapması ise gözlerden kaçmadı.