Burdur'da Yayla Seraciliginda Türkiye Birinciligi Hedefi

Burdur’un Gölhisar ilçesinde 2010 yilinda deneme amaçli üretilen örtü alti yayla seraciligi büyük ilgi görünce, hedefler büyüdü. Son verilere göre ilçede 4 bin dekar örtü alti tarimda birçok çesitte sebze üretimi yapiliyor. Gölhisar Belediye Baskani Ibrahim Sertbas, örtü alti tarimin bölgeye ekonomik anlamda refah kattigini ve ticari olarak lokomotif haline geldigini söyledi.

Burdur'da Yayla Seraciliginda Türkiye Birinciligi Hedefi


“Örtü alti serüveni 2010 yilinda basladi”

Gölhisar ilçesinde iklimsel kosullarin seraciliga uygun oldugunu kaydeden Belediye Baskani Ibrahim Sertbas, “Örtü alti tarim Gölhisar ilçemizde, 2010 yilinda 20 dekar alanda domates üretimiyle basladi.

Ilk serada, ekim, hasat ve kazanç konusunda basari bölge çiftçisi tarafindan görülünce, sera yapmaya basladilar. Iklimsel kosullarindan dolayi yillarca açik arazi de domates yetistirdik. Seracilikta ki verimin daha fazla oldugunu ve iklimsel kosullarinda uygun olmasi 2010 yilinda baslayan örtü alti serüvenini bu günlere kadar tasidi” dedi.



“Yatirimcilara açik bölge”

Örtü alti tarimda 50 dekar alanda topraksiz üretiminde yapildigini kaydeden Ibrahim Sertbas, “176 bin 500 dekar ekilebilir araziye sahibiz. 4 Bin dekar alanda örtü alti tarim yapiyoruz. 50 dekar alanda topraksiz tarim alanina sahibiz. 5 yildir ilçemize örtü alti tarimda yatirimci aliyoruz. Faaliyet gösteren üreticilerimizin yüzde 50’si yerli, yüzde 50’si ise baska sehirlerden yatirim yapan üreticilerden olusuyor. Biz ilçe disinda yatirimcilara açigiz. Burada araziye yatirim yapanlar var, arayis içinde olanlarda var. Tohumculardan büyük arazi arayanlar var ama onlarin istedigi kadar bütün yer yok maalesef. Burada toprak kiymetli” seklinde konustu.



“Ekonomik refah”

Örtü alti tarimin bölgeye ekonomik anlamda refah kattigini belirten Ibrahim Sertbas, “Öncelikle hane halkinda ki kadin kardeslerimiz için issizlik ortadan kalkti. ‘Serada çalisacagim’ diyen kadinlarimiza is istihdami olustu. Sigortali ve sürekli çalisilan sektör olustu. Ekonomiksel döngü, lokomotif haline geldi. Zirai ilaçlarindan tutun birçok sektörü canlandirdi. Ciddi anlamda ilerleyis var” diye konustu.



“Ekonomik topraklar”

Diger illere göre topragin daha ekonomik olduguna deginen Sertbas, “Cografi ve iklimsel kosullardan dolayi burada örtü alti seracilik gece ile gündüz arasinda ki farkliliklardan dolayi bitkinin gece uyumasi, dinlenmesi, üretici açisindan ilaçlarin daha az kullanilmasi, yer alti kaynaginin çok bol olmasi, yani toprak, günes, iklim, su dördü birlesince ortaya kaliteli üretim çikiyor. Bir diger konu da topraklarimiz baska illere göre ekonomik” dedi.



“Muz serasi”

Örtü alti tarim da meteorolojik olarak Gölhisar ilçesinde zeminin olustugunu ifade eden Ibrahim Sertbas, “Küresel isinmanin bir getirisi diyebiliriz. Eskiden bu mevsimde kar ve buz varken simdi hava mevsim itibariyle çok sicak. Bölgemizde bir yatirimci muz serasi yapti ve beklentisi çok yüksek. Burdur’da Vali Bey’in takdiri ile Melli incirinin örtü altina alinmasi. Burada örtü alti tarimda çok daha yetistiricilik yapilacak” diye konustu.



“Hedef Türkiye birinciligi”

Burdur’un Türkiye genelinde örtü alti tarimda ilk beste oldugunu kaydeden Sertbas, “Yayla seraciliginda Burdur’un hedefi Temmuz ayindan Ekim ayina kadar Türkiye birincisi olmak. Bizim bölgemizde üretilen domates ve biber ihraç ediliyor ve çok daha dayanikli. Domates çesitleri, biber çesitleri, çilek, kesme çiçek, salatalik, patlican, marul, Kaliforniya biberi üretiliyor. Burada 15 Mart gibi dikim baslar, 30 Kasim’da hasat sona erer. Topraksiz tarim da bazi yillar 10 ay ürün alabiliyoruz. Örtü alti tarimin yaninda öteden beri gelen açik alanda yem bitkisi, silajlik misir, seker pancari, bugday, arpa gibi tahil üretimi de devam etmektedir. 1886 çiftçi sayimizla hedefimizi daha yüksege çikarmayi hedefliyoruz” ifadelerini kullandi.

“Gölhisar’a hal kompleksi”

Amaçlarinin üreticiyle ihracatçiyi bulusturmak oldugunu, yapacaklari hal kompleksinde, zirai ürün bayi, petrol ofisi, cami, banka ATM’si, egitim konferans alani olacagini dile getiren Ibrahim Sertbas, ticaret odasinda kayitli ve hal kayit sisteminde de kaydi olan saglam ticari kurumlara yer vereceklerini söyledi.

Yap- islet- devret modeliyle hal kompleksi yapacaklarini belirten Sertbas, “Yüzyila hitap edecek alanda bu isi yapmayi planliyoruz. Bizim yapacak oldugumuz hal kompleksinde minimum 30 tane bu isin tüccari yer alacak” dedi.



“Ilk egitim Ocak sonu”

Sertbas, Ocak, Subat ve Mart ayinda Ziraat Odasindan yetkililerin ve tarim paydaslarinin katilacagi ‘üretici bilgilendirme’ toplantilarina Ocak ayi sonu itibariyle baslayacaklarini kaydetti.

Toplanti konusu hakkinda da açiklamada bulunan Sertbas, “Üretici hangi ürünü bu sene ekmeli, pazarin neye ihtiyaci var. Uzman kisilerden destek alarak çiftçilerimize ve üreticilerimize bilgilendirme toplantisi düzenleyecegiz. Nisan ayinda ekimler basliyor, baslamadan bu bilgilendirme toplantilari tamamlanmis olacak. Üreticilerimize sertifikali tohum ve fideyi topraklarina ekmelerini saglayacagiz. Bizim yapacagimiz is köprü olmak. Tarim ve tarih turizmi disinda Gölhisar’in baska bir alternatifi yok. Biz üretmekle mükerreriz” açiklamalarinda bulundu.
Kaynak: İHA