Saglik Bakanligi, Güncel Izolasyon Ve Karantina Uygulamalarina Iliskin Rehber Yayimladi

Saglik Bakanligi, güncel Covid-19 iliskili izolasyon ve karantina uygulamalariyla ilgili rehber yayimladi. Buna göre, yasli bakim evleri, ceza infaz kurumlari gibi yüksek riskli kisilere bakim verilen alanlarda kalan veya hizmet verenlerden hatirlatma dozu olmamis, son 3 ay içinde hastaligi geçirmemis veya asisiz Covid-19 yakin temasli kisilere 10 gün karantina uygulanacak.

Saglik Bakanligi, Güncel Izolasyon Ve Karantina Uygulamalarina Iliskin Rehber Yayimladi
Saglik Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, güncel izolasyon ve karantina uygulamalarina iliskin rehber su sekilde:

“Covid-19 ile yüksek riskli (yakin) temasli olanlarda karantina uygulamasi”

Asi durumu, hatirlama dozu yapilmis veya son 3 ay içerisinde hastaligi geçirmis kisiler; Covid-19 yakin temaslisi olmasi halinde karantinaya alinmazlar. Koruyucu önlemlere (maske kullanimi, kisiler arasi mesafe, hijyen) uyarak kendi semptomlarini da takip ederek günlük yasamlarina devam edebilirler. Karantina uygulanmamakla birlikte kismi risk nedeniyle bu kisiler 10 güne kadar maske ve mesafeye azami dikkat etmelidir. Semptom gelismesi durumunda semptom gelistigi gün PCR testi yapilir. Yüksek riskli kisilere (yasli bakim evleri, ceza infaz kurumlari, immunsupresif hastalar vb. toplu yasam alanlari gibi) bakim verilen alanlarda kalan ve hizmet sunan kisilere bu kural uygulanmaz. Yüksek riskli kisilere hizmet veren kisiler için karantina uygulanmasa bile, 10 gün süreyle riskli gruba hizmet vermemelidir.

Hatirlatma dozu yapilmamis veya son 3 ay içerisinde hastaligi geçirmemis veya asisiz kisiler

Karantina süresi 7 gün önerilmektedir. Karantina süresince semptom gelismemesi halinde 7. günde test vermeden karantina sonlandirilir. Karantina boyunca herhangi bir semptom gelismesi durumunda semptom gelistigi gün PCR testi yapilir. Ancak karantina süresi 7. gün sonlanmis olmakla birlikte kismi risk nedeniyle bu kisiler 10 güne kadar maske ve mesafeye azami dikkat etmelidir. Yüksek riskli kisilere (yasli bakim evleri, ceza infaz kurumlari, immunsupresif hastalar vb. toplu yasam alanlari gibi) bakim verilen alanlarda kalan ve hizmet sunan kisilere 10 gün karantina uygulanir. Yüksek riskli kisilere hizmet veren kisiler için 7. gün karantina süreleri sonlanmis olsa bile 10 gün süreyle riskli gruba hizmet vermemelidir

“SARS-CoV-2 enfekte asemptomatik veya hafif vakalarda (evde izlenen veya hastanede 24 saatten kisa süre yatan vakalar) izolasyon süresi”

Asilama durumuna bakilmaksizin; semptomlari olan kisiler semptom baslangicindan itibaren, semptomu olmayan kisiler ise ilk PCR testi için numune alinmasindan itibaren 7 gün boyunca izolasyona alinir, 7. günün sonunda semptomsuz veya hafif semptomlu olup son 24 saat içinde antipiretik almaksizin atesi olmayan kisilerin izolasyonu PCR testi yapilmaksizin sonlandirilir. Ancak izolasyon süresi sonlanmis olmakla birlikte kismi risk nedeniyle bu kisiler 10 güne kadar maske ve mesafeye azami dikkat etmelidir.

Yüksek riskli kisilere (yasli bakim evleri, ceza infaz kurumlari, immunsupresif hastalar vb. toplu yasam alanlari gibi) bakim verilen alanlarda kalan ve hizmet sunan kisilere 10 gün izolasyon uygulanir. Yüksek riskli kisilere hizmet veren kisiler için 7. gün izolasyon süreleri sonlanmis olsa bile 10 gün süreyle riskli gruba hizmet vermemelidir.”

Açiklamada, “Hastaneye yatan (24 saatten uzun süreli), yogun bakim ihtiyaci olan ve immünsüpresif vakalar için izolasyon süresi 2 Ekim 2021 tarihli Temasli Takibi, Salgin Yönetimi, Evde Hasta Izlemi ve Filyasyon rehberine göre yönetilmelidir” denildi.
Kaynak: İHA