KMÜ'lü Ögretim Üyesinden Covid-19'A Karsi Meyan Kökü Formülü

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Tip Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Harun Alp, yapmis oldugu çalisma ile ‘Meyan Kökü’ bitkisinin Covid-19 virüsüne karsi etkili oldugunu kanitladi.

KMÜ'lü Ögretim Üyesinden Covid-19'A Karsi Meyan Kökü Formülü
Tüm dünyayi etkisi altina alan Covid-19 virüsüne karsi tüm bilim insanlari seferber olurken bir müjdeli haber de KMÜ Tip Fakültesi Tibbi Farmakoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Harun Alp’ten geldi. Laboratuvar sonuçlariyla birlikte Türk Patent ve Marka Kurumuna basvuruda bulunan Prof. Dr. Alp, 16 Ekim 2020 tarihinde patent basvurusunda bulundugunu ve sonuçlarin 6796 sayili Sinai Mülkiyet Kanunu kapsaminda koruma altina alindigini söyledi.



“Gelecekte potansiyel yerli ve milli Covid-19 ilaci”

Prof. Dr. Alp çalismasiyla ilgili bilgiler vererek sunlari söyledi: “Kovid-19 virüsüne karsi dünyada topyekün bir mücadele verilirken biz de bilim insanlari olarak bu süreçte üzerimize düseni yapmak amaciyla yogun gayret gösterdik. Özellikle yerli ve milli ilaç üretimini gerçeklestirebilmek için laboratuvar ortaminda çesitli deneyler yürüttük. Çalismalarimiz neticesinde meyan kökü bitkisinin gerekli sartlar saglandiginda Kovid-19 virüsünün üremesini ve gelisimini durdurdugunu invitro laboratuvar kosullarinda tespit ettik."

Prof. Dr. Alp, yakin zamanda meyan kökü özütünün Covid-19’a karsi yerli ve milli bir ilaç olarak kullanilabilmesi için tüm girisimlerin yapildigini duyurdu. Ancak Prof. Dr. Alp, özellikle kardiyovasküler rahatsizliklari bulunan vatandaslarin meyan kökü kullanimi konusunda dikkatli davranmalari gerektigini vurguladi. Dr. Alp, "Meyan kökü sodyum tutulumuna neden olarak hipertansiyonu artirmakta, ayni zamanda sekeri de yükseltebilmektedir. Dolayisiyla vatandaslarimizin meyan kökünü doktorlarina danismadan bilinçsiz bir sekilde kullanmalari basta kardiyovasküler rahatsizliklar olmak üzere birtakim saglik sorunlarina yol açabilir" dedi.

Dr. Alp, meyan kökü ile Covid-19’a karsi gerekli ilaç çalismalarinin hizli bir sekilde yapilmasini ve vatandaslarimiza yerli ve milli bir ilaç olarak sunulmasi gerektigini vurguladi.

“Adi sikça duyulan bitkilerin etkisizligi kanitlandi”

Prof. Dr. Alp, ayrica Covid-19 ile mücadelede sikça adi geçen safran bitkisi, çörek otu yagi, defne tohumu, defne yapragi yagi, karabas uçucu yagi ve zahter uçucu yaginin virüse karsi etkili olmadigini laboratuvar ortamlarinda ispat ettiklerini belirterek, vatandaslari bitkisel ürünlerle ilgili daha dikkatli olmaya davet etti.

“Vatandaslara asi uyarisi”

Prof. Dr. Alp, son olarak vatandaslara asi konusunda uyarilarda bulunarak sunlari söyledi: “Dünya genelinde geçerliligi bilinen ve Saglik Bakanligimiz tarafindan da kabul edilen pek çok asi su anda ulasilabilir durumda. Özellikle son günlerde ülkemize ait olan yerli ve milli asimiz ‘Turkovac’ da uygulanmaya baslandi. Vatandaslarimizin gerek diger asilar gerekse Turkovac asisinin uygulanmasi konusunda gereken hassasiyeti göstermelerini tavsiye ediyorum.”

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namik Ak, "Tüm dünyanin uzun zamandir mücadele ettigi salginla ilgili gerek kurumlarimiz nezdinde gerekse bilim insanlarimiz nezdinde çesitli çalismalar yapilmaya devam ediyor. Mevcut asilarimizin yani sira bu ilaçlara ek olarak bitkisel takviyeler de Kovid-19 tedavisinde kullaniliyor. Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Tip Fakültesi Tibbi Farmakoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Harun Alp’in yapmis oldugu çalisma da bu bakimdan önem arz ediyor. Hocamizi çalismalarinda dolayi tebrik ediyor, basarilarinin devamini diliyorum" dedi.

Kaynak: İHA