New York'taki BM Zirvesi'ne 130'Dan Fazla Devlet Ve Hükümet Baskaninin Katilmasi Bekleniyor

Birlesmis Milletler (BM) 75. Genel Kurul Baskani Volkan Bozkir, 21 Eylül'de baslayacak BM 76. Genel Kurul Görüsmeleri'ne 83 devlet baskani ile 55 hükümet baskaninin katiliminin beklendigini bildirdi.



Görevini gelecek hafta 76. Genel Kurul Baskanligina seçilen Maldivler Disisleri Bakani Abdulla Shahid'e devredecek Bozkir, BM Genel Merkezi'nde basin toplantisi düzenledi.

Bozkir, baskanligi döneminde yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) BM'nin çalisma yöntemlerini de etkiledigini ve örgütün bir süre herkes gibi çalismalarini çevirim içi yürütmek zorunda kaldigini belirterek, salgin sürecinde BM Genel Merkezi'ni normale döndürmenin önceligi oldugunu söyledi.

Baskanligini yaptigi BM 75. Genel Kurulunun salgin kosullarinda simdiye kadar 101 toplanti yaptigini, 320'den fazla karar kabul ettigini anlatan Bozkir, bu süreçte 16 üst düzey toplanti ile biri Kovid-19, digeri ise yolsuzluk üzerine iki özel oturum düzenlediklerini belirtti.

BM'nin Kovid-19 ya da sel, terör saldirisi gibi farkli acil duruma hazir olmadigina dikkati çeken Bozkir, salgin sürecinde örgütün çalismalarini yürütebilmesi için elektronik oylama sistemi de kuruldugunu ifade etti.

Gelecekte herhangi bir acil durum olmasi durumunda elektronik oylama sistemiyle BM'nin çalismalarina devam edebilecegini kaydeden Bozkir, ancak bunun yeterli olmadigini ve farkli alternatifler de bulunmasi gerektigini söyledi.

Genel Kurulun kadinlar ve yoksul ülkelerin sorunlarina agirlik verdigini, bu konularin baskanliginin öncelikleri arasinda yer adligini ifade eden Bozkir, "Çok sey basardigimiza inaniyorum ancak bu yeterli degil." dedi.

Bozkir, BM 75. Genel Kurul Baskani olarak Katar, Azerbaycan, Türkiye, Kuveyt, Karayip Adalari, Orta Asya Cumhuriyetleri, Kenya, Banglades, Pakistan ve Rusya'yi ziyaret ettigini anlatarak, BM'nin hizmet ettigi insanlara ulasmasi, onlari dinlemesi, onlarin yaninda oldugunu göstermesi gerektigini vurguladi.

Bozkir, ayrica Genel Kurulun güçlendirilebilmesi için daha kurumsal bir yapiya ihtiyaç duyuldugunu belirtti.

BM 76. Genel Kurul Görüsmeleri'ne katilim hakkinda da bilgi veren Bozkir, 83 devlet baskani ile 55 hükümet baskaninin New York'a gelmeyi planladigini, 26 liderin video mesaj gönderecegini, katilacaklar arasinda 23 disisleri bakaninin da olmasinin beklendigini dile getirdi.

- Bozkir, Genel Kurul Baskanliginin ardindan milletvekilligi görevine dönecek

BM Genel Kurul Baskanliginin ardindan milletvekilligi görevine dönecegini belirten Bozkir, sözlerini söyle sürdürdü:

"BM Genel Kurul Baskanina maas ödenmiyor, konaklama ve saglik sigortasi da saglanmiyor. Benim masraflarim Türk hükümetince karsilandi. Birçok kisi bu üçünün saglanmadigini bilmiyor. Ülkem benimle mükemmel ilgilendi fakat küçük ülkeler için bu zor olabilir ve baska yerlere yönelebilirler. Bu yüzden Genel Kurul baskanlarina BM tarafindan maas ödenmesinin iyi bir fikir oldugunu düsünüyorum."

- BM'nin krizlerle mücadele için kapasitesini artirmasi gerek

Bozkir, BM'nin, çikmadan önce krizlerle mücadele kapasitesini artirmasi gerektigini vurgulayarak, "Krizin yaklastigini gördügümüzde orada olmamiz, durdurmaya çalismamiz gerek. BM'nin bunu yaptigini görmedim, her zaman kriz sonrasi orada. Bu tür bir yaklasim benimseyebilirsek ve BM'ye bunu yapabilecek kapasiteyi saglayabilirsek ki bu bazen askeri müdahale de olabilir, sadece baris gücü degil çünkü baris gücü sonrasinda geliyor. Krizleri önlemek için bazen askeri destege ihtiyaç duyulabilir." diye konustu.

Kaynak: AA