IFC, Salgin Döneminde Türk Sirketlere 1,1 Milyar Dolarlik Yatirim Yapti

IFC açiklamasindan: 'IFC'nin yatirimlari, dezavantajli gruplar için finansal erisimi kolaylastirmak, ülkenin rekabet gücünü artirmak, küresel isinmayla mücadele ve halihazirdaki müsterilerin Kovid19 salginindan olabildigince az etkilenmesi göz önünde bulundurularak yapildi'.

Uluslararasi Finans Kurumu (IFC) Türkiye'de özel sektörün gelisimi desteklemek, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin etkilerine karsi dayanikliligini artirmak ve ekonomik toparlanmayi hizlandirmak için Türk sirketlerine Haziran 2020 ve Haziran 2021 arasinda 1,1 milyar dolar yatirim yapti.

IFC'nin internet sitesinden yapilan açiklamada, Kovid-19 salgini döneminde Türk sirketlerine yapilan yatirimlar ve kredilerle ilgili bilgi verildi.

Buna göre, 410 milyon dolari farkli yatirimcilarindan ikame edilmek kaydiyla Türk sirketlerine Haziran 2020 ve Haziran 2021 arasinda 1,1 milyar dolarlik kaynak aktarildi.

IFC'nin yatirimlari, dezavantajli gruplar için finansal erisimi kolaylastirmak, ülkenin rekabet gücünü artirmak, küresel isinmayla mücadele ve halihazirdaki müsterilerin Kovid-19 salginindan olabildigince az etkilenmesi göz önünde bulundurularak yapildi.

Bu kapsamda Yapi Kredi Bankasi'na Kovid-19 salginindan etkilenen KOBI'leri desteklemesi için 50 milyon dolar finansman saglanirken, saglanan finansmanin yarisinin küresel isinmayla iliskili konularin finansmaninda kullanilmasi için tahsis edildi.

- Türkiye IFC'nin yatirimlarinda dünyada üçüncü sirada

Ford Otosan'a kapasite artirimi, elektrikli ve hibrit modellerin üretimi ile etkinligi artirilmasi için 150 milyon dolar kredi verildi.

Sise ve Cam Fabrikalari 75 milyon dolar, Nobel Ilaç'a 10 milyon dolar finansman saglanirken, Izmir Belediyesi'nin alt yapi hizmetlerini modernlestirmesi için dünyada ilk defa uluslararasi bir kurulus tarafindan 30 milyon dolara civarinda lira bazli kredi kullandirildi.

IFC Avrupa ve Merkez Asya Direktörü Wiebke Scholemer, konuya iliskin açiklamasinda Türkiye'nin IFC yatirimlarinda dünyada üçüncü sirada oldugunu ifade ederek, "Türkiye'de özel sektörün gelismesi, ekonomik kalkinma ve yeni islerin olusumuna yardim etmek için elimizden geleni yapmaya haziriz." degerlendirmesinde bulundu.

IFC Türkiye Yöneticisi Arnaud Dupoizat da konuya iliskin açiklamasinda, "IFC inovasyonu ve ekonomik kalkinmayi önceleyen, rekabeti artiran ve küresel isinmaya karsi mücadele edecek önemli projelere fianansman saglamaya devam edecegiz." ifadelerini kullandi.

IFC Mart 2020'den bu yana küresel bazda Kovid-19'un salgininin etkilerini azaltmak için 8 milyar dolarlik finansman saglarken, Türkiye ile 50 yillik isbirligi döneminde finansman büyüklügü 4,3 milyar dolari buldu.
Kaynak: AA