Fransa'da 'Dubai Belgeleri' Skandalinda Ilk Mahkumiyet Karari

Fransa’da L’Obs dergisinin Eylül 2018’de ulastigi, Avrupali zenginlerin vergi kaçirmak, para aklamak gibi islemler için kullandigi Birlesik Arap Emirlikleri’ndeki Helin adli sirkete dair binlerce dokümanla ortaya çikan "Dubai Belgeleri" skandalinda ilk mahkumiyet karari verildi.

Ulusal Mali Savcilik (PNF) tarafindan skandalin Fransa ayagina dair Subat 2019’da açilan sorusturma kapsaminda belgelerde ifsa olan bir sirketin 2 yöneticisi vergi kaçirmakla suçlandi.

Is adamlarinin, sirketin yillik cirosunun her yil yüzde 3’üne denk gelen kismi için Dubai’deki Helin sirketi araciligiyla sahte fatura düzenleyerek vergi kaçirdigi tespit edildi.

Iki is is insaninin bu sekilde 1,5 milyon avroyu vergiden muaf tuttugu ögrenildi.

Savciligin 2 is insani için talep ettigi 9 ay tecilli hapis ve 80 biner avro para cezasi talebi mahkeme tarafindan onaylandi.

Fransiz L'Obs dergisi, Eylül 2018’de Avrupali zenginleri kara para aklama, vergi kaçirma gibi islemler için kullandigi Birlesik Arap Emirlikleri’ndeki Helin sirketine dair binlerce dokümana ulasmisti. Dubai Belgeleri olarak adlandirilan skandal sonrasi Fransa ve Isviçre’de sorusturmalar baslatilmisti.

Kaynak: AA