Brezilya'da Yogun Katilimla Devlet Baskani Bolsonaro Yanlisi Ve Karsiti Gösteriler Düzenledi

Brezilya'nin ulusal bagimsizlik gününde ülkenin birçok bölgesinde on binlerce kisi, Devlet Baskani Jair Bolsonaro yanlisi ve karsiti gösteriler yapti.

Bolsonaro, baskent Brasilia, Rio de Janeiro ve Sao Paulo sehirlerinde sokaklari dolduran takipçileri selamladi, katildigi etkinliklerde konusma yapti.

Etkinliklerin basladigi Brasilia'da halka seslenen Bolsonaro, Federal Yüksek Mahkemesini (STF) isaret ederek, "Brezilya'mizda daha fazla politik mahkuma yer yok. Ya o kurumun basi kendi isiyle ilgilenir ya da o kurum olmasini istemedigimiz seylere maruz kalabilir." ifadesini kullandi.

Ülkesini olusturan her güce saygi duydugunu belirten Bolsonaro, "Herhangi bir ayrilik istemiyoruz, hiçbir kurumla savasmak istemiyoruz. Ancak bir kisinin özgürlügümüzü riske atmasina izin veremeyiz." seklinde konustu.

- "Hiçbir zaman hapse girmeyecegim"

Bolsonaro, Sao Paulo'daki konusmasinda, STF'nin aldigi kararlara uymayacagina vurgu yaparak, "O korkaklara söyleyin hiçbir zaman hapse girmeyecegim." diye konustu.

Yogun katilimla devam eden gösterilerin ilerleyen saatlere kadar sürmesi bekleniyor.

Öte yandan, Brezilya sokaklari, muhalefet yanlilarinin çagrisiyla Bolsonaro karsiti gösterilere de sahne oldu.

Ülkenin çesitli bölgelerinde toplanan hükümet karsitlari, protesto gösterileri düzenleyerek Bolsonaro'nun azledilmesi talebinde bulundu.

Devlet Baskani Bolsonaro ile STF arasindaki sürtüsme, eski Devlet Baskani Lula da Silva'nin serbest birakilmasiyla baslamisti. Yaklasan 2022 genel seçimlerinden önce Devlet Baskani hakkinda açilan sorusturmalar ve Bolsonaro'nun seçim sistemini elestirmesiyle siddetlenmisti.

Kaynak: AA