BM Yemen Raporu Açiklamasi Yemen'de Çatisan Taraflarin Isledigi Eylemlerin Çogu Savas Suçu Teskil Edebilir

Birlesmis Milletler (BM) öncülügünde kurulan Uluslararasi Yemen Heyeti, yaklasik 7 yildir iç savasin hüküm sürdügü ülkede çatisan tüm taraflarin bireylerin insan haklarini ihlal ettigini ve tespit edilen ihlallerin çogunun savas suçlarini teskil edebilecegini bildirdi.

BM Insan Haklari Konseyi tarafindan 2017 sonunda Yemen'deki insan haklari ihlallerinin izlenmesi için kurulan 3 kisilik heyetin dördüncü raporu açiklandi.

Temmuz 2020-Haziran 2021 arasinda Yemen'de yasanan olaylari içeren rapor, 14 Eylül'de BM Insan Haklari Konseyinin 48'inci oturumuna sunulacak.

Raporda, Yemen hükümeti, hükümeti destekleyen Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri, Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçis Konseyi (GGK) ve Husiler de dahil tüm taraflarin insan haklarini ihlal ettigi ve tespit edilen ihlallerin çogunun savas suçlarini teskil edebilecegi uyarisinda bulunuldu.

BM Uluslararasi Yemen Heyeti Baskani Tunuslu Kamel Jendoubi, BM Cenevre Ofisi'nde düzenledigi basin toplantisinda, "Bizim için, siyasi irade ve güçlü bir hesap verebilirlik taahhüdü olmadan, birakin sürdürülebilir ve kapsayici bir barisi, hiçbir barisin saglanamayacagi artik açiktir." ifadesini kullandi.

Heyet üyesi Ardi Imseis ise çatismanin tüm taraflarinin, bazilari savas suçu teskil edebilecek ciddi uluslararasi insan haklari ihlallerinde bulunduguna dair ellerinde makul gerekçeler oldugunu vurguladi.

Imseis, "Daha önce de söyledigimiz gibi, bu savasta hiçbir temiz el yok. Yemen Hükümeti, GGK, özellikle de Suudi Arabistan ve Birlesik Arap Emirlikleri olmak üzere koalisyon üyeleri." ifadesini kullandi.

Yemen'de düsmanliklarin tamamen sona erdirilmesi ve kalici ve kapsayici bir barisin saglanmasi konusunda anlasmaya varma çabalarinin henüz basariya ulasmadigina dikkati çeken Imseis, Yemen iç savasinda açliga ve yoksulluga sürüklenen sivil halkin en büyük bedeli ödedigini vurguladi.

Uluslararasi Yemen Heyeti, 9 Eylül 2020'de açikladigi üçüncü raporunda da ülkede basta Suudi Arabistan ve Birlesik Arap Emirlikleri olmak üzere tüm taraflarin uluslararasi insan haklarini ihlal ettigini ve taraflarin savas suçu isledigine dair makul delilleri oldugunu bildirmisti.

- Yemen'deki iç savas ve insani kriz

Uzun süredir siyasi istikrarsizligin hüküm sürdügü Yemen'de, Iran destekli Husiler ile hükümete bagli güçler arasinda çatismalar yasaniyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri, Mart 2015'ten beri Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Yemen'de yaklasik 7 yildir süren çatismalarda 233 bin kisi yasamini yitirdi. Dünyanin en fakir ülkeleri arasinda yer alan Yemen'de, iç savas nedeniyle büyüyen insani kriz korkunç boyutlara ulasti.

BM'ye göre, dünyanin en büyük insani krizlerinden birinin yasandigi Yemen'de, nüfusun yüzde 80'i insani yardima ve korunmaya ihtiyaç duyuyor.

Kaynak: AA