Atatürk Üniversitesi'nde Üretilecek Bor Içerikli Asi Ile Buzagi Ölümlerinin Önüne Geçilmesi Hedefleniyor

Erzurum Atatürk Üniversitesi, buzagi ölümlerinin önüne geçmek için "bor" içerikli asi üretecek.

Üniversiteden yapilan açiklamaya göre, Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Dr. Ögr. Üyesi Mehmet Cemal Adigüzel yürütücülügünde, Mart 2021 döneminde basvurusu yapilan "Bor Içeren Polimerik Nanopartikülerlerin Adjuvant Sistemi Olarak Kullanimi ile Inaktif M. Bovis Asisi Gelistirilmesi: In Vivo ve In Vitro Karakterizasyonlari" isimli proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumunun (TÜBITAK) 1001 Projesi kapsaminda desteklenmeye hak kazandi.

Veterinerlikte Asi ve Biyolojik Ürün Gelistirme Uygulama ve Arastirma Merkezinin destegiyle gerçeklestirilen proje ile dünya çapinda çiftlik hayvanlari için önemli ekonomik kayiplara neden olan mycoplasma bovis bakterisine karsi buzagilarda kullanilmak üzere gelistirilecek asi ile hayvanciligin önemli sorunu olan buzagi ölümlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli, gelistirilecek asinin hem ülke hayvanciliginin devami olan buzagilarin korunmasina yardimci olacagini hem de maddi kayiplarin önüne geçerek ekonomik kazanç saglayacagini belirtti.

Asinin bulasici hastaliklarin önlenmesi, kontrol altina alinmasi ve ortadan kaldirilmasi, hayvan sagligi ve refahinin iyilestirilmesi ve tedavi ihtiyacinin azaltilmasi için yillardir kullanilan önemli bir araç oldugunun altini çizen Çomakli, projede emegi geçen veteriner, eczacilik ve fen fakültesi ögretim üyeleri ile Istanbul Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü uzmanlarina tesekkür etti.

Kaynak: AA