ABD Yargisi, Türkiye'den Kaçirilan 5 Bin Yillik Tarihi Eser 'Yildiz Avcisi'nin Iadesini Reddetti

ABD yargisi, Türkiye'den kaçirilan ve "Yildiz Avcisi" (Guennol Stargazer) olarak bilinen 5 bin yillik mermer tarihi eserin iade talebini reddetti.

Türkiye'nin mermer idolün iadesi için New York'ta eseri satisa sunan Michael Steinhardt ve Christie's Müzayede Evi'ne açtigi dava sonuçlandi.

Mahkeme, Kiliya tipi idollerin Anadolu disinda baska ülkelerde yapilan kazilarda bulunmamis olmasi, bu eserin devlet mali olmasi, Michael Steinhardt'in mermer idolü Türkiye’den kaçirilan Lidya Hazineleri'ni sattigi bilinen JJ Klejman isimli tacirden satin almis olmasi ve durusma sirasinda Steinhardt'in eserin kökeninin Türkiye oldugunu bildigini inkar etmemesine ragmen iade talebini kabul etmedi.

Davaya bakan Hakim Alison Nathan, Türkiye'nin, tarihi eser 2017 yilinda Christie's Müzaye Evi tarafindan satisa sunulana kadar harekete geçmedigini ve dava açmakta geciktigini gerekçe göstererek iade talebini reddetti.

Türkiye'den kaçirilan tarihi eser, New York'ta 2017'de Christie's Müzayede Evi tarafindan düzenlenen açik artirmada yaklasik 14,5 milyon dolara satilmisti.

Kaynak: AA