31. Akbank Caz Festivali 1 Ekim'de Basliyor

Sehir ve caz kültürünü bir araya getiren festival, 110 Ekim'de 10 farkli mekanda, Türk caz sahnesinden 100'ün üzerinde sanatçinin özel performanslarina ev sahipligi yapacak.

"Yeniden Sehrin Caz Hali" temasiyla düzenlenen 31. Akbank Caz Festivali, bu yil 1-10 Ekim'de sanatseverlerle bulusacak.

Farkli mekanlarda Türk caz sahnesinden 100'den fazla sanatçinin özel performanslarina ev sahipligi yapacak festivalin programi, çevrim içi tanitim toplantisiyla açiklandi.

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbasgil, burada yaptigi konusmada, ekonomiyi desteklerken egitim, girisimcilik ve kültür sanat alanlarinda kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerine devam ettiklerini söyledi.

Festival sayesinde sehri cazin farkli renkleriyle 31. kez bulusturmanin mutlulugunu yasadiklarini ifade eden Binbasgil, "Cazin içerisinde dogaçlama, kaliplara sigmama, özgürlük, spontane olma ve hizli olmak var." dedi.

Binbasgil, festival kapsaminda geçen yil 30. yil albümü "Dün, Bugün, Yarin"in hazirlandigini, "Evin Caz Hali" projesiyle 30'a yakin konser düzenlendigini, Akbank Sanat'in da pandeminin sikintilarini geride birakmak için 150'den fazla etkinlik gerçeklestirdigini aktardi.

Festivalde 2 konuya odaklandiklarini belirten Binbasgil, "Buradaki amacimiz kendi sanatçilarimiza sahip çikmak, destek ve moral vermek. Dolayisiyla bu seneki festival de bizim sanatçilarimizdan olusacak. Ikinci odak alanimiz, bunu da çok önemli görüyoruz, gençlerimiz. Burada özellikle bu sene genç müzisyenlere genis yer veriyor olacagiz. Usta isimlerle bir araya gelme firsatini bulacaklar." diye konustu.

Akbank Sanat Müdürü Derya Bigali, cazin uzun yillardir önemsedikleri ve destek verdikleri bir alan oldugunu kaydetti.

Bigali, geçen yil ocak ve subatta fiziksel olarak konserlere basladiklarini, martta ise salgin tedbirleri nedeniyle etkinlikleri "Evin Caz Hali" basligi altinda farkli bir formata tasidiklarini söyledi.

Bu yil festival kapsaminda yapilacak etkinliklere deginen Bigali, "Bu yil ise sonbaharda 'Yeniden Sehrin Caz Hali' diyoruz. Afislerimizden de göreceginiz gibi bu yilki temamiz sonbaharin simgesi kuslar." ifadelerini kullandi.

Bigali, Galataport Istanbul Paket Postanesi ile Müze Gazhane'nin de festival mekanlari arasina eklendigini bildirdi.

Bu yil 10 gün içinde 10 farkli mekanda 100'ün üzerinde sanatçiya ev sahipligi yapacaklarini dile getiren Bigali, "Farkli projeler var, farkli müzisyenler bir araya gelecekler. Bu sene farkli bir festival göreceksiniz. Özellikle Türkiye'den gruplari davet ettik, onlari bir araya getirmeye çalistik." degerlendirmesini yapti.

Festivale katkida bulunanlara tesekkür eden Bigali, "Istanbul'da olmayan cazseverler üzülmesinler, bazi konserlerimiz çevrim içi yayinlanacak. Ayrica Contemporary Istanbul kapsaminda da dinletilerimiz olacak." seklinde konustu.

Festival Organizasyon Yöneticisi Gözde Sivisoglu da festival kapsaminda gerçeklestirilecek konserlerin ve özel projelerin bilgisini paylasti.

Bu yil festivalde özel projelerin gerçeklesecegini belirten Sivisoglu, "Akbank Caz Festivali, yillardir genisleyen müzikal yelpazesiyle hem klasik caz hem de modern cazi bir araya getirdi ve dünya müziginin farkli projeleriyle harmanlayan bir festival oldu." dedi.

- Festival farkli müzik türlerini bir araya getirecek

Müzikseverlere caz ile farkli müzik türlerinin bir araya geldigi bir seçki sunacak festival, 1 Ekim'de Galataport Istanbul Paket Postanesi'nde "Elif Çaglar Quartet feat. Defjen Daf Ensemble" konseriyle baslayacak.

Festival kapsaminda Türk makam müzigi eserlerinin caz düzenlemeleriyle yorumlandigi OttoJazz Ensemble'da Cenk Erdogan'a neyzen Muhammed Ceylan ve kemençeci Emre Erdal eslik edecek.

Ramazan Sesler, festival katilimcilarini saksafonda Anil Salliel ve piyanoda Kaan Biyikoglu'nun eslik ettigi, "Babadan Ogula Bir Girnata Efsanesi" projesiyle ince makamlardan Trakya-Balkan ritimlerine uzanan bir yolculuga çikaracak.

Güç Basar Gülle'nin son projesi "Synthetic Vision"un ilk kez sahneye çikacagi festivalde, Selen Gülün, Çagil Kaya, Özge Fiskin, Ilhan Ersahin, Arto Tunçboyaciyan, Baris Demirel, Kamufle & Lara Di Lara, Okay Temiz, Baki Duyarlar, Sennur Dinleyen, Tolga Karaslan, Ediz Hafizoglu, Ceylan Ertem, Kaan Çelen, Tolga Bilgin, Tamer Temel, Ercüment Orkut, Volkan Topakoglu, Oguz Büyükberber, Can Kozlu, Derya Türkan, Tolga Tüzün, Apostolos Sideris, Deniz Tasar, Yunus Belgin ve Atilgan Nalincioglu'nun da arasinda bulundugu isimler müzikseverlerle bulusacak.
Kaynak: AA