Yunanistan, Libya'daki Seçimlerden Türkiye-Libya Mutabakatini 'Üzerinden Atacak' Bir Hükümet Çikmasini Umuyor

Yunanistan Disisleri Bakani Nikos Dendias, Libya'da 24 Aralik'ta yapilacak seçimlerden, "Türkiye-Libya Mutabakati gibi geçmise ait yükleri üzerinden atabilecek bir hükümet çikmasini umduklarini" söyledi.

Dendias, Atina'da bir araya geldigi Libyali mevkidasi Necla el-Mengus ile düzenledigi ortak basin toplantisinda konustu.

Basbakan Kiryakos Miçotakis hükümetinin, Libyali üst düzey yetkililer ile yaptigi sik görüsmelerin ikili iliskilere verilen öneme isaret ettigini vurgulayan Dendias, "Yunanistan, bölgedeki diger ülkelerin aksine, zamani geri döndürüp Libya'yi fiili olarak yabanci çikarlarin sömürgesi haline çevirmeye çalismiyor." iddiasinda bulundu.

Dendias, Libya halkinin kabul etmeyecegi, destek vermeyecegi hiçbir sey istemediklerini öne sürerek, "Libya ile herhangi bir hukuk disi anlasma istemiyoruz, Libya meclisinin reddettigi bir anlasma istemiyoruz. Biz ülkenizin istikrari, kalkinmasi ve refahi ile ilgileniyoruz." seklinde konustu.

Libya'nin Yunanistan'a komsu oldugunu ileri süren ve Libya'nin istikrarinin tüm bölgeyi etkiledigini kaydeden Dendias, sadece ikili iliskilerin degil, Avrupa Birligi (AB) ile Libya arasindaki iliskilerin de gelistirilmesi için çaba gösterdiklerini savundu.

- Libya'da 24 Aralik'ta yapilacak seçimler

Dendias, Libya'nin bagimsizligi, egemenligi ve toprak bütünlügünün korunmasini önemsediklerini ileri sürerek, bu baglamda 24 Aralik'ta yapilacak seçimlerin basarili sekilde tamamlanmasinin önemine isaret etti.

"Umariz (bu seçimler), Libya'da, geçersiz, temelsiz ve hukuk disi 'Türkiye-Libya Mutabakati' gibi geçmise ait yükleri üzerinden atabilecek bir hükümet çikarir." diye konusan Dendias, bu anlasmanin, uluslararasi hukuku çigneyen bir unsur oldugu yönündeki Atina'nin iddiasini yineledi.

El-Mengus ise Libya'nin istikrarinin, Dogu Akdeniz ve Yunanistan'i da içeren bölgedeki istikrar ve huzurun devamli kilinmasindaki önemine deginerek, Yunanistan ve AB'yi güvenlik ve istikrar için gerekli olan is birligi araçlarini sunarak Libya'ya yardim etmeye davet etti.

Yunanistan ve AB ile siginmacilar konusunda da is birligi halinde olmak istediklerini söyleyen Libyali Bakan, Atina'nin bu ve diger konularda gösterdigi hassasiyet için Dendias'a tesekkür etti.

Kaynak: AA