Cumhurbaskani Erdogan, Kabine Toplantisi'nin Ardindan Millete Seslendi Açiklamasi (2)

'Bugüne kadar afet bölgesine 287 milyon ödenek aktarilmistir. Son afetler için düzenlenen yardim kampanyasinda toplanan meblag da 345 milyon lirayi bulmustur' 'Hiçbir vatandasimizi magdur etmeden bu felaketin izlerini silmekte kararliyiz' 'Içisleri Bakanimiz, Çevre ve Sehircilik Bakanimiz, ihtiyaca göre diger bakanlarimiz afet bölgesine adeta kamp kurmustur. Yikimlar, zararlar, sikintilar yerinde tespit edilmis ve süratle çözüme kavusturulmustur'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Bugüne kadar afet bölgesine 287 milyon ödenek aktarilmistir. Son afetler için düzenlenen yardim kampanyasinda toplanan meblag da 345 milyon lirayi bulmustur." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Cumhurbaskanligi Külliyesi'ndeki Kabine Toplantisi'nin ardindan yaptigi konusmada, bu sene adli yili insasi tamamlanan yeni Yargitay binasinda açtiklarini dile getirdi.

Yargitayin, alti farkli yere dagilan binalarinda hizmet vermeye çalisan bir kurum haline geldigine isaret eden Erdogan, sadece bugünün degil, gelecegin de ihtiyacini karsilayacak sekilde insa edilen 10 bloktan olusan yeni Yargitay binasinin, burada görev yapan hakim ve savcilarin hizmet kalitesini artiracagina inandigini belirtti.

Erdogan, "Geçmiste vesayetten FETÖ'ye kadar üzerine düsen nice gölgelerin tartismasi altinda kalan yargimizin, artik milletimizin kendisinden bekledigi bagimsiz ve tarafsiz durusunu her geçen yil güçlendirdigini görüyoruz. Önümüzdeki süreçte de yeni reformlarla yargiya verdigimiz destegi sürdürecegiz." diye konustu.

Adli yil açilisinin hemen ardindan Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisinin yeni binalarinin açilisiyla mezunlarinin diploma törenlerine istirak ettigini animsatan Erdogan, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisini tamamlayan subay ve astsubaylara görevlerinde basarilar diledi.

Milli Egitim Bakanliginin 20 bin yeni ögretmen atama törenini, 3 Eylül'de Istanbul Haliç Kongre Merkezi'nde icra ettiklerini dile getiren Erdogan, atamasi yapilan ögretmenleri tebrik etti.

Erdogan, buradaki programdan sonra, yangin ve sel afetlerine maruz kalan sehirlere yapacagini ilan ettigi ziyaretlerin ilkini gerçeklestirmek üzere Rize'ye hareket ettigini belirtti.

Rize ziyaretinde sel felaketinin ardindan yapilan çalismalarla ilgili bilgi almanin yaninda insasi tamamlanan eserlerin açilis ve yeni baslanacak projelerin temel atma törenlerine istirak ettigini dile getiren Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Ilk olarak Avrupa'dan gelip Orta Asya'ya uzanan Kafkasya koridoru ile Rize-Mardin hattindaki kuzey-güney ulasim koridorunun en önemli güzergahlarindan birinin üzerinde yer alan Iyidere-Ikizdere yoluyla Hurmalik tünellerini hizmete açtik. Bölge ekonomisinin canlanmasina önemli katkilari olacak bu yolun ve tünellerin bir kez daha ülkemize hayirli olmasini diliyorum. Cumartesi günü de Rize için, 'dagin ardi ile önünün bulusmasi' anlamini tasiyan Salarha tünelinin açilisiyla merkezdeki kentsel dönüsüm projesinin temel atma töreninde hemsehrilerimizle bir araya geldik. Ardinda da üniversitemize giderek hem dis hekimligi fakültemizin yeni binasinin açilisini yaptik hem de üniversitenin kurucular kuruluyla bir araya gelerek yürütülen çalismalari ve projeleri konustuk."

Erdogan, bugün de güne Istanbul'da 2021-2022 Egitim Ögretim Yili'nin açilis töreniyle basladiklarini animsatarak, yeni egitim ögretim yilinin ögrencilere, ögretmenlere, velilere, ülkeye ve millete bir kez daha hayirlara vesile olmasini diledi.

Erdogan, Sultanahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde böyle bir açilisi gerçeklestirmenin, tarihten bugüne ve gelecege yönelik adeta bir bulusmayi yasattigini söyledi.

- "Ülkemiz ve milletimiz için gece gündüz çalisiyoruz"

Cumhurbaskanligi Kabine Toplantisi'nda salgindan güvenlige, afetlerden yeni turizm sezonuna gündemdeki hususlari etraflica istisare ettiklerini belirten Erdogan, "Ülkemiz ve milletimiz için gece gündüz çalisiyor, eser ve hizmet siyasetimizin ürünü projeleri, yatirimlari, icraatlari adim adim hayata geçiriyoruz. Rabbim bu ülkenin ve milletin gelecegi için çalisan, kosturan, terleyen, üreten, tugla üstüne tugla koyan herkesten razi olsun. Insallah 2023 hedeflerimize ulasarak tüm bu gayretleri taçlandiracak, ülkemizi hak ettigi seviyeye çikartacagiz." ifadesini kullandi.

Salginla mücadelenin sürdügü bir dönemde, üst üste yasanilan afetlerin yol açtigi can ve mal kayiplarinin da acisinin hissedildigine dikkati çeken Erdogan, Antalya ve Mugla basta olmak üzere güney sahillerinde etkili olan, ülke tarihinin en büyük orman yanginlarinda agaçlarin yani sira evlerin, ahirlarin, hayvanlarin, seralarin, ekili alanlarin da tahrip oldugunu ifade etti.

Erdogan, yanginlarda hayatini kaybeden vatandaslari ve ormancilari bir kez daha rahmetle yad ettigini dile getirdi.

Yanginlarin söndürülmesinin hemen ardindan zararlarin telafisi, tamamen kullanilamaz hale gelen ev ve tarimsal yapilarin insasi çalismalarinin basladigini belirten Erdogan, simdiden tamamlanip teslim edilen evlerin bulundugunu, amaçlarinin bir yila kadar yeniden insa edilecek yapilari bitirip hak sahiplerine teslim etmek oldugunu kaydetti.

- "Kastamonu ve Sinop'taki durum, esi benzeri görülmemis bir olay"

Erdogan, Kastamonu'nun Bozkurt, Inebolu, Küre, Pinarbasi ve Azdavay, Sinop’un Ayancik, Bartin'in Ulus ilçelerinde ve bagli köylerinde çok ciddi can kayiplarina ve yikimlara yol açan sel felaketinin izlerini silme çalismalari sürdügünü, halen kayip olan 15 vatandasi arama çalismalarinin devam ettigini bildirdi.

Bir süre önce Rize ve Artvin'de de sel baskinlari yasandigini animsatan Erdogan, söyle devam etti:

"Özellikle Kastamonu ve Sinop'taki durum esi benzeri görülmemis bir olay ama böyle bir afeti, manzarayi yasadik. Mesela Bozkurt’ta, ilçeye bir yilda yagan yagis sadece 2 günde düstü. Bu olaganüstü durum, yüksekligi 5 metreyi bulan sel baskinlarinin ortaya çikmasina neden oldu. Sel bittiginde mesela Bozkurt ilçemizde geride yüksekligi 4,5 ile 7 metre arasinda olan toprak, tas, agaç karisimi bir rüsubat kaldi. Yasanan felaketle mücadele için tüm bakanliklarimizin, kurumlarimizin, belediyelerimizin, sivil toplum kuruluslarimizin imkanlarini seferber ettik. Helikopterler, is makineleri, botlar, itfaiye araçlari, 10 binin üzerinde personel ve ihtiyaç duyulan her türlü araç gereçle felaket bölgelerine adeta çikarma yaptik.

Bu süreçte 1345 afetzedeyi helikopterlerle, 501 afetzedeyi botlarla tahliye ettik. Avrupa ülkelerinde yasanan sel felaketlerinin ardindan aylarca kaldirilamayan atiklari birkaç hafta içinde önemli ölçüde temizledik, aylarca yeniden isler haline getirilemeyen altyapiyi bir haftaya kalmadan ayaga kaldirdik. Vatandaslarimizin çogunun sel baskinin ardindan bir daha asla eski günlerine geri dönebilecegine ihtimal vermedikleri binalari, sokaklari, caddeleri devlet millet isbirligiyle kisa sürede tekrar yasanir hale getirdik. Sadece Bozkurt ilçemizden çikartilan rüsubat miktari 20 bin kamyonu geçmistir."

Afet gününden beri 3-5 günlük istisnalar disinda bölgeden ayrilmayan bakanlarin bulunduguna dikkati çeken Erdogan, sunlari kaydetti:

"Içisleri Bakanimiz, Çevre ve Sehircilik Bakanimiz, ihtiyaca göre diger bakanlarimiz afet bölgesine adeta kamp kurmustur. Yikimlar, zararlar, sikintilar yerinde tespit edilmis ve süratle çözüme kavusturulmustur. Kapali yollarin önemli bir bölümü tamir edilerek veya servis hatlari kurularak ulasima açilmistir. Su ve elektrik altyapisi neredeyse tamamen çalisir hale getirilmistir. Yardimlarin temini ve dagitimi AFAD tarafindan koordine edilmektedir. Tamamlanan tespitlere göre bu üç ilimizde vatandasimizin 590 milyon liralik zarari ortaya çikmistir. Bugüne kadar afet bölgesine 287 milyon ödenek aktarilmistir. Son afetler için düzenlenen yardim kampanyasinda toplanan meblag da 345 milyon lirayi bulmustur. Afet bölgesinde yikilan veya yikilmasi gereken binin üzerinde bagimsiz bölüm vardir. Selde ürünü, mahsulü veya araç gereci zarar gören çiftçilerimizin sayisi 3 bin 800 civarindadir. Tüm bunlarla ilgili süreçler devam ediyor. Hiçbir vatandasimizi magdur etmeden bu felaketin izlerini silmekte kararliyiz."

(Sürecek)

Kaynak: AA