Akdeniz Üniversitesinde Üretilen C Vitamini Endüstri Için Hazir

Gida Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erbas: 'C vitamini uzun yillardir Amerika, Çin ve Almanya'da üretiliyor, toplam ticaret hacmi 1 milyar dolar kadar'

GÜLSEM ADAM - Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gida Mühendisligi bölümünde laboratuvar çalismasi tamamlanan C vitamininin üretimine baslandi.

Gida Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erbas baskanligindaki 5 kisilik bilim insanlarindan olusan ekip, 2018 yilinda C vitamini üretmek için çalismalara basladi.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Arastirma Kurumundan (TÜBITAK) destek alan proje ile çalismalar hiz kazandi. Yaklasik 2 yil süren laboratuvar çalismasi sonunda C vitamini üretimi gerçeklestirildi.

Prof. Dr. Mustafa Erbas, AA muhabirine, üniversite olarak bilgi üretirken ülkenin önceliklerini ve ihtiyaçlarini gözettiklerini söyledi.

Arastirma grubunun Türkiye'de üretilmeyen ürünler üzerine yogunlastigini ifade eden Erbas, "C vitamini uzun yillardir Amerika, Çin ve Almanya'da üretiliyor, toplam ticaret hacmi 1 milyar dolar ve 150 bin ton kadar. Üretilen C vitaminleri çok farkli sektörlerde kullaniliyor. Ülkemizde C vitamini üretilmiyor ve hep yurt disindan ithal ediyoruz." diye konustu.

Çalismalari bu nedenle baslattiklarini dile getiren Erbas, C vitamini ürünlerini Türkiye'de üretmek için yaklasik 2 yildir laboratuvarda çalismalar yürüttüklerini kaydetti.

Birçok sektörde kullanilan vitaminin üretim sonuçlarinin basarili oldugunu anlatan Erbas, söyle konustu:

"C vitamini gida katki maddesi, ilaç, kozmetik ve kimya sanayi gibi birçok alanda kullanilabiliyor. Türkiye'de C vitamini üretimiyle ilgili daha önce bir çalisma yapilmamisti. Biz de arastirma grubumuzla bunu ilk kez üretmis olduk. Türkiye'de laboratuvarda glikozdan sorbitol, sorbitolden sorboz ürettik ve son olarak 2-KLG'den C vitamini ürettik. Çok sükür ki bu projede basarili olduk ve ülkemizde ilk kez C vitamini üretilmis oldu. Yeni tip koronavirüs sürecinde insanlar sagligini korumak için takviye gida olarak C vitaminini disaridan almaya basladi. Hastaneye yatanlara da destek ilaç olarak 2-4 gram C vitamini destegi veriliyor. Bu da gösteriyor ki bu vitamin ülkemiz için stratejik önemi olan bir bilesik."

Erbas, endüstri kuruluslarinin bilimsel çalismalarina destek vermeleri durumunda üretimin hiz kazanacagini belirtti.
Kaynak: AA