Ida Kasirgasi'nin Ardindan Louisiana'da Gida Ve Benzin Kuyruklari Olustu

Eyalette 800 binden fazla haneye elektrik verilemezken, 250 bin ögrenci okula gidemiyor.

Ida Kasirgasi’ndan 5 gün sonra ABD’nin Louisiana eyaletinde 800 bin aboneye elektrik verilemezken, eyalet sakinleri gida ve benzin almak için sirada bekliyor.

ABD medyasi Louisiana’nin bazi bölgelerinde benzin istasyonlarinda kuyruk olustugunu bildirirken, bazi süpermarketlerinse su, buz, süt ve ekmek gibi temel ihtiyaç maddelerini sinirli sayida sattigi ögrenildi.

Öte yandan, bölgedeki marketler tedarik sistemlerinde sorun olmadigini bildiriyor.

Gidaya ulasimda yasanan problemlerin nedeni olaraksa benzin sikintisi yasayan ailelerin araçlarini kullanmamak için gida stoku yapmasi gösteriliyor.

- Benzin sikintisi temel problem

Benzin istasyonu takip hizmeti GasBuddy, Louisiana’nin en büyük iki sehri olan Baton Rouge ve New Orleans’da istasyonlarin yaklasik yüzde 67’sinde benzin bulunmadigini gösteriyor.

Uzmanlar, eyaletteki benzin sikintisini halkin eyalet disina çikmasi ve benzinle çalisan jeneratörler nedeniyle talep artisina ve pompalardaki elektrik kesintileri yüzünden tankerlerin rafinerilerden benzin alamamasina bagliyor.

Benzinin bulunmamasi nedeniyle süpermarketlerin en zor durumdaki mahallelere mobil hizmet verdigi bildirilirken, eczaneler zinciri Wallgreens de bölgede 3 araçla mobil eczane hizmeti verdigini açikladi.

ABD’deki elektrik kesintilerini takip eden Poweroutage.us sitesi, eyalette halen 825 bine yakin hanede elektrik olmadigini gösteriyor.

- Okullarin ne zaman açilacagi bilinmiyor

Louisiana’da Kovid-19 sonrasinda Agustos ayinda yeniden açilan okullar, Ida Kasirgasi nedeniyle kapandi.

250 bin ögrencinin ne zaman okula baslayacagi konusunda açiklama yapilmazken, basta New Orleans olmak üzere egitim kesintiye ugradigi bölgelerde okullarin ne zaman yeniden açilacagi açiklanmadi.

Uzmanlar, okullarin açilmasinin alti hafta kadar sürebilecegini, egitimin yeniden baslamasi için öncelikle elektrigin gelmesi, ardindan kasirga nedeniyle bölgeden ayrilanlarin evlerine dönmesi ve karantina dönemini atlatmalari gerektigi belirtiliyor.

Kategori 4 siddetindeki Ida Kasirgasi'nin 240 kilometreden fazla hizla vurdugu Louisiana eyaleti ile Mississippi ve Alabama'da 9 kisi ölmüs, binlerce kisinin evi tahribata ugramisti.

Özellikle kasirgadan en fazla etkilenen Louisiana eyaletinde bazi bölgelere yeniden elektrik verilmesinin 3 hafta kadar sürebilecegi açiklanmisti.

Kuzeye ilerlerken yavaslayan ve tropikal firtinaya dönüsen kasirganin neden oldugu yagislar nedeniyle kuzeydogu eyaletlerinde en az 45 kisi hayatini kaybetmisti.
Kaynak: AA