Guatemala'da Binlerce Kisi Yolsuzluk Politikalarini Protesto Etti

Orta Amerika ülkesi Guatemala'da, Yüksek Adalet Divani'nin yolsuzlukla suçlanan içinde sulh hakimlerinin de oldugu bazi kamu görevlilerini koruma karari ülkede protestolara neden oldu.

Bölge basininda çikan habere göre, binlerce Guatemalali, yollari trafige kapatip, Devlet Baskani Alejandro Giammattei ve Bassavci Consuelo Porras'i protesto ederek, yolsuzluga adi karisanlari korumakla suçladi.

Giammattei ve Porras'in istifasini isteyen göstericiler, yolsuzlukla mücadelede gerekli kararliligin ve mücadelenin gösterilmedigini savundu.

Eylemlerin yapildigi yollarda genis güvenlik önlemleri alan polisler, toplumsal olaylara müdahale araci TOMA'lari hazir bekletti.

- Süreç

Yolsuzlukla mücadele özel savcisi Juan Francisco Sandoval tarafindan, gündeme getirilen sulh yargiçlarinin dokunulmazliginin kaldirilmasi ve yolsuzluklarin sorusturulmasi talebi üst mahkeme tarafindan reddedilince karar 30 Temmuz'da protesto edilmisti.

Savcinin sorusturmasina göre, üst mahkemeye aday belirlenme sürecine hile karistirildigi ve içinde sulh yargiçlari, milletvekilleri, is adamlari ve adaylar da dahil olmak üzere birçok kisinin isminin sorusturma dosyasina girdigi iddia edilmisti.

- Bassavci, Sandoval'i görevden aldi

Bassavci Porras'in Sandoval'i 23 Temmuz'da görevden almasi, ülke genelinde ciddi tepkilere neden olmustu.

Sandoval, konuya iliskin daha önce yaptigi açiklamada, kabine üyelerini birbirine baglayan yolsuzluk sorusturmalarinda ilerleme katettigi için görevden alindigini öne sürmüstü.

Ulusal mars söyleyen yaklasik 10 bin kisi, ana otoyollardan birini trafige kapatarak ülkenin yolsuzlukla mücadeledeki basarisizligini protesto etmisti.

ABD hükümeti, özel savcinin görevden alinmasi üzerine Guatemala'nin yolsuzlukla mücadele sözüne olan güvenini kaybettigini ve Bassavci Porras’in ofisiyle is birligini geçici olarak askiya aldigini bildirmisti.

Kaynak: AA