BM, 13 Eylül'de Cenevre'de Afganistan Için Insani Yardim Konferansi Düzenleyecek

Birlesmis Milletler (BM), 13 Eylül'de Isviçre'nin Cenevre kentinde Afganistan için bakanlar düzeyinde insani yardim konferansi düzenleyecek.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptigi açiklamada, Afganistan'da hayati derecede önem tasiyan insani yardimlarin devam edebilmesi için gereken fonun tamamlanabilmesi amaciyla Cenevre'de üst düzey katilimli konferans düzenlenecegini duyurdu.

Dujarric, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de konferansa katilmak için Cenevre'ye seyahat edecegini belirtti.

BM, Afganistan'da insani yardimlara devam edebilmesi için 1,3 milyar dolar fona ihtiyaç duyuyor ancak simdiye kadar bu fonun sadece yüzde 39'u tamamlandi.

BM'nin insani felaket riski yasanabilecegi uyarisi yaptigi Afganistan'da 38 milyon kisi yardima ihtiyaç duyuyor.

BM yetkilileri, her 3 Afganistan vatandasindan birinin bir sonraki yemeginin nereden gelecegini bilmedigini belirtiyor.

BM'ye göre, 5 yas alti Afgan çocuklarin yaklasik yarisinin gelecek 12 ay içinde asiri derece yetersiz beslenmeye maruz kalabilecegi tahmin ediliyor.

ABD ile Taliban arasinda Subat 2020'de varilan baris anlasmasi çerçevesinde bu yil uluslararasi güçlerin Afganistan'dan geri çekilmesiyle baslayan sürecin ardindan baskent Kabil'i kusatan Taliban, 15 Agustos’ta Cumhurbaskani Esref Gani'nin ülkeyi terk etmesi sonrasi kenti çatismasiz sekilde kontrolüne almisti.

ABD, 31 Agustos'ta Afganistan'dan çekilme sürecini tamamlamisti.

Kaynak: AA