Milli Egitim Bakani Özer, Canli Yayinda Egitim Gündemini Degerlendirdi Açiklamasi

'Türkiye genelinde 71 bin 320 okulumuzda 850 bin sinifimiz var. 6 Eylül'den bugüne kadar yaklasik 5 bin 900 kapatilan sinif tekrar açildi' 'Iki tane okulumuz kapandi. Bir tanesi özel ögretim kurumu, anaokulu 6 derslikli, bir tanesi de spor lisesi, 3 dersligi var. 3 derslik kapandigi için okul kapandi ama 14 gün sonra okul açilacak' 'Inaniyorum ki Türkiye'de eger okullar kapali olsaydi, bugünkü vaka sayilarindan çok daha fazla vaka olacakti' 'Su andaki (vaka) oranlarimiz bizim için kaygi verecek, alarm verecek bir düzeye ulasmadi, onun için okullarimizi kapatmayacagiz'

Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, "Türkiye genelinde 71 bin 320 okulumuzda 850 bin sinifimiz var. 6 Eylül'den bugüne kadar yaklasik 5 bin 900 kapatilan sinif tekrar açildi." dedi.

Özer, CNN Türk canli yayininda egitim gündemine iliskin açiklamalarda bulundu, sorulari yanitladi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda okullardaki süreci il ve ilçe bazli degil sinif ve vaka bazli yürüttüklerini dile getiren Özer, egitime ara verilen 14 günlük sürede ögrencileri yalniz birakmayip canli sinif uygulamalarini baslattiklarini ve ihtiyaci bulunan ögrencilerin tablet ihtiyaçlarinin da karsilandigini ifade etti.

Özer, salgin nedeniyle kapatilan sinif sayisinin sorulmasi üzerine, "Türkiye genelinde 71 bin 320 okulumuzda 850 bin sinifimiz var. 6 Eylül'den bugüne kadar yaklasik 5 bin 900 kapatilan sinif tekrar açildi. Asil olan su, okullarimiz açik ve yüz yüze egitim devam ediyor." dedi.

Bakan Özer, Saglik Bakani Fahrettin Koca'nin her 4 vakadan birinin 17 yas alti olduguna iliskin açiklamasi hatirlatilarak, vaka sayilarindaki artis nedeniyle gelecekte okullarin kapatilmasinin gündeme gelip gelmeyeceginin sorulmasina karsilik, kapanmanin gündeme gelmeyecegini, gelistirdikleri sistematigin okul kapanmayi degil sinif kapatmayi gerektirdigini söyledi.

ABD'de okullarin yüzde 2'sinin kapali oldugunu belirten Özer, bu oranin beklentilerden daha düsük oldugunu dile getirdi.

- "Ülkemizde su an en güvenli yer okullarimiz"

Özer, "Toplumda, özellikle bizim ülkemizde su an en güvenli yer okullarimiz. Çünkü kurallarin uygulandigi, sadece okul yöneticilerin ve ögretmenlerin degil velilerin de birebir takip ettigi bu kadar denetimin oldugu toplumsal mekan yok." diye konustu.

Bakan Özer, 6 Eylül'den bugüne kadar kapanan sinif oranlarina iliskin hazirlanan bir tabloyu paylasarak, "Yüzde 1'in altinda bir dagilim var. ABD'de okul sayisinin yüzde 2'si kapali. Türkiye'de kapanan sinif oranlari oldukça düsük." dedi.

Kamuoyunda "kapanan okul var-okul yok" tartismasinin yasandigini dile getiren Özer, "71 bin 320 okulumuz var. Az derslikli okul sayimiz çok yüksek. Bu su demek, kapanan okul da olabilir. Iki tane okulumuz kapandi. Bir tanesi özel ögretim kurumu, anaokulu 6 derslikli, bir tanesi de spor lisesi, 3 dersligi var. 3 derslik kapandigi için okul kapandi ama 14 gün sonra okul açilacak. Toplumun buna alismasi lazim, vaka artisi olabilir, okullar kapanabilir, önemli olan açik olan okullarin varligini sürdürmesidir. Su andaki (vaka) oranlarimiz bizim için kaygi verecek, alarm verecek bir düzeye ulasmadi, onun için okullarimizi kapatmayacagiz." ifadelerini kullandi.

Bakan Özer, kalabalik sinif bulunan okullar için il ve ilçelerin 40 dakikalik ders süresinin azaltilmasi yönünde inisiyatif kullanabileceklerini hatirlatti.

Okullarin açilmasinin vaka sayilarini artirdigi yönündeki iddialarin sorulmasi üzerine Özer, bunun bilimsel bir dayanaginin olmadigina dikkati çekerek, "Inaniyorum ki Türkiye'de eger okullar kapali olsaydi, bugünkü vaka sayilarindan çok daha fazla vaka olacakti." dedi.

Ögretmenlerde asilama oraninin Türkiye ortalamasinin üzerinde oldugunu belirten Özer, "Birinci doz asi olan ögretmen oranimiz yüzde 92, ikinci doz asi olan ögretmen oranimiz ise yüzde 83, yüzde 5 civarinda hastaligi geçirerek bagisiklik kazanmis ögretmenimiz var. Dolayisiyla yüzde 88 oraninda ikinci dozunu tamamlamis ya da bagisiklik kazanmis ögretmenimiz var. Okullari açik tutmadaki en büyük avantajimiz, ögretmelerimizin en az iki doz asi olma veya antikor olusturma oranlarinin çok yüksek olmasi. Ögretmenlerdeki vaka dagiliminin çok düsük oldugunu görüyoruz." diye konustu.

- Kasim ayindan sonra ögrenme kayiplarina yönelik destek paketleri uygulanacak

Yeniden okula dönen ögrencilerin yasadigi sikintilara iliskin çalismalarin soruldugu Özer, Bakanligin Özel Egitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlügünün yaptigi çalismalari hatirlatarak, milyonlarca kisiye ulasildigini dile getirdi.

Ögrencilerde 1,5 yillik aranin ardindan okula gitmeyle ilgili bir direnç olustugunu vurgulayan Özer, "Ben üç çocuk babasiyim, özellikle lise birdeki çocugum her gün sabah okula giderken sikintilar yasiyor. Çünkü 1,5 yildir evde dijital ortamlarda süreci yönetirken bir anda yüz yüze egitime baslamak elbette sok etkisi yaratiyor. Bu ögretmenlerimiz için de ögrencilerimiz için de alisma süreci gerektiren bir durum. Önümüzdeki aylardan itibaren artik bunlari konusmuyor olacagiz." degerlendirmesinde bulundu.

Telafi egitimine iliskin bir soruya karsilik Özer, kasim ayindan sonra farkli mekanizmalarla geçmis ögrenme kayiplarina yönelik ciddi destek paketleri uygulayacaklarini bildirdi.

- "Her zaman ögretmenlerimizin yaninda olarak süreci devam ettirecegiz"

Mahmut Özer, "Artvin'de kaymakamin ögretmenle tartismasini nasil degerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine de sunlari kaydetti:

"Söyleyecek hiçbir sey yok, sözcük bulamiyorum. Hakikaten bu kadar fedakarlik yapan ögretmenlerimizin, özellikle Kovid-19 sürecinde, fedakarca cansiperane bir sekilde ögretmenlerimizden bir tanesinin böyle bir muameleye maruz kalmasini esefle kiniyorum. Zaten Içisleri Bakanligimiz da süreci baslatti, gerekli sorusturmalari yapiyorlar. Bu tip seylerin insallah bir daha tekrarlanmamasi için her zaman ögretmenlerimizin yaninda olarak süreci devam ettirecegiz."
Kaynak: AA