Kalici Yaz Saati Uygulamasi Ile 6 Yilda 6 Milyar Lira Tasarruf Saglandi

Kalici yaz saati uygulamayasiyla elektrik faturalarinda tasarruf 6 milyar liraya ulasti. Yaz saati uygulamasinin basladigi 2016 yilindan bugüne kadar elde edilen toplam enerji tasarrufu ise 6,82 milyar kilovatsaat olurken, yaklasik 1,9 milyon kisinin bir yillik enerji ihtiyaci da buradan elde edilen tasarrufla karsilandi.

Kalici Yaz Saati Uygulamasi Ile 6 Yilda 6 Milyar Lira Tasarruf Saglandi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi ile Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) arasinda imzalanan sözlesme kapsaminda ITÜ tarafindan yürütülen detayli analiz çalismalari sonucunda, Türkiye 2016 yilinda sabit yaz saati uygulamasina geçilmisti. ITÜ tarafindan hazirlanan “Sabit Saat Uygulamasi (SSU) Degerlendirme Raporu” ile Türkiye’de sabit saat uygulamasina geçilmesi sonucunda elde edilen kazanimlar bir kez daha siralandi. Buna göre 08:30-17:30 mesai saatleri içerisinde daha fazla gün isigindan yararlanildi.

Gün asigindan daha fazla yararlanmak, enerji tasarrufu saglamak amaciyla 2016 yilinda sabit yaz saati uygulamasina geçilirken, o tarihten bu yana saati ileri-geri alma uygulamasi yapilmadi. Bu uygulama ile kis aylarinda Avrupa ile Türkiye arasindaki saat farki 1 saat daha artarken, Avrupa Birligi de kalici saate geçmek üzere çalismalarini sürdürüyor.

Kalici yaz saati uygulamasi ile elektrik tüketiminin düstügü ve tasarruf saglandigi görüldü

Türkiye’deki toplam elektrik tüketimi göz önüne alindiginda 06:00-09:00 saatleri arasinda elektrik tüketiminde düsük seviyede bir artis, 17:00-18:00 saatlerinde toplam elektrik tüketiminde azalis, saat 20:00 civarinda ise elektrik tüketiminde artis gözlendi. Ancak, pik saatlerde meydana gelen bu degisimlerin tamami degerlendirildiginde elektrik tüketiminin düstügü ve tasarruf saglandigi görüldü.

Kalici yaz saati uygulamasinin baslamasindan bu yana elde edilen toplam tasarruf 6,82 milyar kilovatsaati buldu

Türkiye, kalici yaz saati uygulamasi ile her yil 1 milyar lirayi asan oranlarda tasarruf elde etti. Uygulamanin baslamasindan bu yana elde edilen toplam tasarruf 6,82 milyar kilovatsaati buldu. Yani 2020 yilinda kisi basi elektrik tüketimi 3 bin 661 kilovatsaat olarak hesaplandiginda 1.9 milyon kisinin bir yillik elektrik ihtiyaci buradan elde edilen tasarrufla saglanmis oldu.

6 yilda 6 milyar lira tasarruf saglandi

Bu tasarrufun parasal karsiligi ise tek zamanli tarifeye göre 3,97 milyar lira olurken, farkli saat araliklarinda farkli fiyat tarifelerinin uygulandigi üç zamanli tarifeye göre ise 5,94 milyar lira olarak kayda geçti.

Yaz saati uygulamasi ile elektrik enerjisinin saatlik referans fiyati düstü

Yaz saati uygulamasi ile elektrik enerjisinin saatlik referans fiyatinda da düsüs gözlemlendi. Kis saati uygulama sisteminde günlük olarak tüketimin en yogun oldugu saatlerde (puant) öglen ve aksama dogru iki defa pik yük olusurken, yaz saati uygulamasi sonucu sadece öglen saatlerinde bir pik yük zaman araligi kaldi. Aksam saatlerinde olusan puant araliginda yük tasarrufu gerçeklesirken puant saatlerde Piyasa Takas Fiyatlari’nda da düsüs meydana geldi.

Avrupa yaz saati uygulamasini kalici hale getirecek

Avrupa Birligi Komisyonu, önceki yillarda kita genelinde 4,6 milyon Avrupalinin görüsüne basvurarak yaz saati uygulamasini kalici hale getirmeyi masaya yatirdi. Ankete katilan Avrupalilarin yüzde 80’den fazlasi Türkiye’de uygulamada olan kalici yaz saatinden yana oy kullandi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, daha önce ITÜ ile imzalanan protokolle yaz saati uygulamasinin enerji tüketimine yansimasinin incelendigini açiklamisti. Bakan Dönmez, bu bilimsel arastirma sonuçlarina iliskin de su degerlendirmede bulunmustu:

“Bilimsel arastirma sonuçlari ülkemizin jeopolitik konumu, batisindaki sanayilesme, kentlesme, enerji yogunlugu ile dogusu ve batisi arasindaki dogal saat farki olan 1 saat 16 dakika da dikkate alindiginda uygulanan saat diliminin GMT+3 kalmasindan elde edilecek enerji verimliligi kazanimlarina olumlu katkilar saglayacagi görülmüstür.”
Kaynak: İHA