Eski Avustralya Basbakani Turnbull, Morrison'u Ulusal Çikarlara Zarar Vermekle Suçladi Açiklamasi

'Basbakan Morrison dogru davranmadi, Fransa'yi bilerek aldatti. Avustralya'nin ulusal çikarlari demekten baska bir savunmasi yok'

Eski Avustralya Basbakani Malcolm Turnbull, ülkesinin Fransa ile denizalti anlasmasini bozan Basbakan Scott Morrison'u, ulusal güvenlik çikarlarina zarar vermek ve Fransa'yi küçümsemekle suçlayarak diplomatik iliskileri onarmanin yillar alabilecegini söyledi.

Avustralya Ulusal Basin Kulübüne konusan Turnbull, Avustralya’nin, Fransiz Naval Group ile 2016 yilinda imzalanan ve 12 geleneksel dizel elektrikli denizalti insasini öngören, 90 milyar Avustralya dolari (yaklasik 66 milyar ABD dolari) tutarindaki sözlesmenin iptaliyle iligi açiklamada bulundu.

Basbakani Morrison’u denizalti sözlesmesini iptal etme kararinda Fransa’ya karsi "aldatici" davranmakla suçlayan Turnbull, "Morrison dogru davranmadi, Fransa'yi bilerek aldatti. Avustralya'nin ulusal çikarlari demekten baska bir savunmasi yok." dedi.

Iptal sürecinde Fransa’yi görmezden gelmenin Avustralya'nin güvenilirligine zarar verdigini dile getiren Turnbull, sunlari söyledi:

"Avustralya hükümeti Fransiz Cumhuriyeti'ne saygisizlik etti, bu unutulmayacak. Avustralya'nin uluslararasi iliskilerinde bu korkunç bir olay ve sonuçlari çok uzun bir süre aleyhimize olacak. Baska bir ulusu bize güvenmeye ikna etmeye çalistigimizda birileri, 'Macron'a ne yaptiginizi hatirliyor musunuz?' diyecekler. Uluslararasi alanda böylesine aldatici bir sekilde davrandiginizda, bunun Avustralya üzerinde gerçek bir etkisi olur."

Avustralya Basbakani olarak 2016’da Fransa ile yapilan anlasmaya imza atan Turnbull, yaptigi açiklamalardan dolayi Morrison'un kendisini vatansever olmamakla suçlayamayacagini vurgulayarak, "Size sunu söyleyebilirim, Scott Morrison'dan vatanseverlik dersi almiyorum. Bu ülkenin ulusal güvenligini ve ulusal çikarlarini savundum ve onun (Morrison’un) davranis biçiminin bunu riske attigini biliyorum. Göz ardi edilen sey, ulusal güvenlik varliklarimizdan birinin güvenilirlik oldugudur." seklinde konustu.

Avustralya’nin 29’uncu Basbakani olarak 2015'te göreve baslayan Malcolm Turnbull, 2018'de Liberal Parti içinde yapilan liderlik oylamasinda aday olmayarak, dönemin Göç Bakani Peter Dutton’a karsi oylamayi kazanarak basbakan olan Hazine Bakani Scott Morrison’u desteklemisti.

- AUKUS güvenlik ortakligi anlasmasi

Avustralya Basbakani Scott Morrison, ABD Baskani Joe Biden ve Ingiltere Basbakani Boris Johnson, 16 Eylül’de düzenledikleri çevrim içi ortamdaki toplantinin ardindan yayimladiklari ortak bildiride, "AUKUS" adli yeni bir güvenlik ortakliginin baslatildigini duyurmustu.

Ortaklik anlasmasi uyarinca Avustralya’nin Adelaide kentinde, en az 8 nükleer enerjili denizalti insa edilecegi açiklanmisti.

AUKUS anlasmasi, ayni zamanda, Avustralya hükümetinin Fransiz firmasiyla 2016 yilinda imzaladigi ve 12 denizalti yapilmasini öngören toplamda 90 milyar Avustralya dolarlik (yaklasik 66 milyar ABD dolari) Fransiz tasarimli denizalti projesinin sonunu getirmisti.

Anlasmanin iptalini ‘‘ihanet’’ olarak degerlendiren Fransa, Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un talimatiyla Canberra ve Washington Büyükelçilerini danismak amaciyla acilen geri çagirmisti.

AUKUS’a tepki gösteren Çin Disisleri Bakanligi, anlasmanin bölgesel baris ve istikrari ciddi sekilde baltalayacagi elestirisinde bulunmustu.

Kaynak: AA