Kolombiya Ordusunun ELN'ye Operasyonunda Örgüt Elebaslarindan Biri Öldürüldü

Kolombiya'nin kuzeybatisinda, silahli isyanci örgüt Ulusal Kurtulus Ordusu'nun (ELN), üyelerine operasyon düzenleyen ordu, örgütün elebaslarindan birini etkisiz hale getirdi.

Savunma Bakani Diego Molano, basina yaptigi açiklamada, ordunun 18 Eylül'de Choco bölgesinde, ELN'nin silahli varligi nedeniyle örgüt kampina hava saldirisinda bulundugunu belirtti.

Bombardimanda 7 ELN üyesinin öldürülmesinin yani sira örgütün elebaslarindan "Fabian" lakapli Ogli Angel Padilla Romero'nun da hayatini kaybettigine isaret eden Molano, "Hava harekatinin gerçeklestigi yerin çok yakininda bitki örtüsüyle kapli alanda yaralilar bulundu. Daha sonra Cali sehrinde hastanede tedavi altindayken (Fabian) öldü." ifadesini kullandi.

Molano, operasyonda çok sayida örgüt mensubunun da yaralandigini kaydetti.

Devlet Baskani Ivan Duque de Twitter hesabindan yaptigi paylasimda, her türlü suçla mücadeleye devam edeceklerini vurgulayarak, "Narko-terörist takma adli Fabian etkisiz hale getirildi. Kolombiya'da sosyal liderlerin katili, uyusturucu kaçakçisi ve ELN'nin üst düzey komutaniydi." dedi.

Fabian hakkinda devlete isyan, adam kaçirma ve cinayet suçlarindan tutuklama emri çikarilmisti.

- Son ELN saldirilari

Kolombiya'nin Venezuela sinirinda, ELN'nin 11 Eylül'de askerlere yönelik patlayici madde ve otomatik silahlarla düzenledigi saldirida 5 asker hayatini kaybetmis, 6 asker yaralanmisti.

ELN, ülkenin Kuzey Santander yönetim bölgesinde 17 Haziran'da askeri tabura bomba yüklü 2 araçla saldirmis ve 36 askerin yaralanmasina neden olmustu.

- 2019'daki saldiriyi da ELN üstlenmisti

Baskent Bogota, 18 Ocak 2019'da son yillarin en kanli saldirisina sahne olmus, 80 kilogram patlayici yüklü araç kentin güneyindeki General Santander Polis Okulu'nun içine kadar girmis ve kiz ögrencilerin bulundugu yerleskede infilak ettirilmisti.

ELN mensubu Jose Aldemar Rojas Rodriguez'in düzenledigi terör saldirisinda, saldirganin da aralarinda bulundugu 21 kisi ölmüs, 88 kisi yaralanmisti.

Kolombiya hükümeti ile FARC (Kolombiya Devrimci Silahli Güçleri) arasinda Kasim 2016'da baris anlasmasi imzalandiktan sonra eski Devlet Baskani Juan Manuel Santos döneminde baris görüsmeleri baslamis ve bilhassa örgütün eylemleri nedeniyle birçok kez kesilmisti.

Kaynak: AA