TBMM Baskani Sentop, Türkistan'da Ahmet Yesevi Üniversitesini Ziyaret Etti

Türkiye Büyük Millet Meclis Baskani Mustafa Sentop, Kazakistan’daki temaslarinin son gününde iki ülke ortakligiyla kurulan ve Türkistan’da faaliyet gösteren Uluslararasi Ahmet Yesevi Üniversitesinin ögrenci ve akademisyenleriyle bir araya geldi.

Sentop’u üniversitenin Türkistan'daki ana binasi önünde Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Baskani Prof. Dr. Muhittin Simsek, Rektör Dr. Janar Temirbekova ve Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar karsiladi.

Daha sonra kongre salonuna geçen Sentop, burada kendisini bekleyen ögretim üyeleri ve ögrencilerine hitaben bir konusma gerçeklestirdi.

Sentop, Ahmet Yesevi Üniversitesinin basarisinin anahtarlarindan birinin de süphesiz üniversitenin kurulus anlasmasiyla güvence altina alinmis olan özerklik ve uluslararasililik statüsü olduguna dikkati çekti.

Söz konusu özel statünün Kazakistan tarafinin da destegiyle daha da güçlendirilmesi gerektigini vurgulayan Sentop, "Üniversitemizin her mecrada daha da ileriye tasinmasi için Kazakistan'daki kardeslerimizle elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Önümüzdeki dönemde de bu gayreti göstermeye devam edecegiz." dedi.

Sentop, Kazakistan Kurucu Cumhurbaskani Nursultan Nazarbayev'in 1991 yilinda imza attigi tarihi karariyla, Sovyetler Birligi'nin dagilmasindan kisa bir süre önce Türkistan Devlet Üniversitesi olarak temelleri atilan Hoca Ahmet Yesevi Uluslararasi Türk-Kazak Üniversitesinin kurulusundan 30 yil sonra akademisyenleriyle, ögrencileriyle bulusmanin fevkalade memnuniyet verici oldugunu bildirdi.

Sentop, "Birbirimizin konustugu dili anlamak, ögrenmek, söyleyis farkliliklarini tanimak ve telaffuzun arkasindaki ortak kelime hazinemizin bulundugunu görmek çok önemlidir. Bu sebeple Türkiye'den buraya ögrenim görmeye gelen her ögrenciye Kazakistan Türkçesini ögrenmesini tavsiye ediyoruz. Ayni sekilde üniversitede okuyan ögrencilerin ve akademik personelin Türkiye Türkçesini ögrenmelerini tesvik etmek gerektigini de düsünüyorum. Bunun için de üniversite bünyesinde Türkiye Türkçesi egitiminin güçlendirilmesi önem arz etmektedir." degerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Simsek de 2020 yili siralamasinda üniversitenin 36 basamak atlayarak ilk 200'e girdigini belirterek, "Üniversiteyi 3 yil içerisinde ilk 100'e sokacagiz." ifadesini kullandi.

Sentop, daha sonra Kazakistan Meclis Baskani Nurlan Nigmatulin ile birlikte üniversite kampüsü alaninda agaç dikme törenine katildi. Ardindan Türkistan’da yeniden insa edilen Farab Kütüphanesine geçen Sentop ve beraberindeki heyet, burada Uluslararasi Türk Akademisi tarafindan Kazakçaya çevrilen Yunus Emre’nin siirler kitabinin tanitim etkinliginde yer aldi.

Üç günlük Kazakistan temaslarini tamamlayan Sentop ve beraberindeki heyet, Türkistan Havalimanindan Türkiye'ye ugurlandi.

Kaynak: AA