KKTC Cumhurbaskani Tatar, New York Temaslarina Iliskin Degerlendirmelerde Bulundu Açiklamasi

'Artik egemen esitlige dayali, yan yana yasayan iki devletin is birligiyle Kibris'ta bir anlasmanin olabilecegini detaylariyla Guterres ile degerlendirme firsati bulduk. Bu da önemliydi' 'Kibris meselesi yarim asirdir devam etmektedir, benim herhangi bir acelem yoktur. Hiçbir zaman, önceki Cumhurbaskanlari gibi, '3 ayda bu isi bitirecegim' demedim'

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile egemen esitlige dayali, yan yana yasayan iki devletin is birligiyle Kibris'ta bir anlasmanin olabilecegini detaylariyla degerlendirme firsati bulduklarini vurguladi.

New York temaslarini tamamlayarak KKTC'ye dönen Cumhurbaskani Tatar, Ercan Havalimani'nda basin toplantisi düzenledi.

BM Genel Sekreteri Guterres'in daveti üzerine New York'a gittiklerini dile getiren Tatar, orada BM 76. Genel Kurulu toplantisini takip ettiklerini ve Türkevi Binasi'nin açilisina katildiklarini söyledi.

Tatar, New York'ta farkli ülkelerden basin mensuplarina degerlendirmelerde bulundugunu, Türk is insanlariyla bir araya geldigini ve ABD'de yasayan Kibris Türkleriyle de bulustugunu aktardi.

25 Eylül'de Genel Sekreter ile ikili görüsme yaptiklarini hatirlatan Tatar, orada Kibris meselesine iliskin pozisyonlarini (iki devletli çözüm) anlatma imkani bulduklarini söyledi.

Tatar, Kibris'ta artik federal temelde bir anlasmanin netice veremeyecegini belirterek, "Artik egemen esitlige dayali, yan yana yasayan iki devletin is birligiyle Kibris'ta bir anlasmanin olabilecegini detaylariyla Guterres ile degerlendirme firsati bulduk. Bu da önemliydi." dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 76. BM Genel Kurulu'nda yaptigi konusmada, Türk tarafinin yeni siyasetini (egemen esitlik temelinde, iki devletli çözüm) destekledigini açikladigini hatirlatan Tatar, bunun da kendilerine güç verdigini vurguladi.

Tatar, Türk tarafinin yeni siyasetini ilgili tüm muhataplarina da anlattiklarini kaydederek, New York'taki temaslariyla ilgili KKTC'deki parti baskanlari, bakanlar kurulu ve Cumhuriyet Meclisi'ni bilgilendirecegini söyledi.

- "Herhangi bir acelem yok"

Cumhurbaskani Tatar, "Kibris meselesi yarim asirdir devam etmektedir, benim herhangi bir acelem yoktur. Hiçbir zaman, önceki cumhurbaskanlari gibi, '3 ayda bu isi bitirecegim' demedim. Benim pozisyonum, kurucu Cumhurbaskanimiz Rauf Raif Denktas'in ortaya koydugu egemenlik ve devlet siyasetidir." dedi.

Genel Sekreter'i iyi niyetli buldugunu ve onun Kibris meselesini de iyi bildigini söyleyen Tatar, "Guterres, Portekiz'in eski basbakaniydi. Genel Sekreter dünkü çalisma yemeginde (Guterres, Tatar ve Rum lider Nikos Anastasiadis arasinda), 'Keske o zaman Türkiye'nin Avrupa Birligi'ne girebilmesini basarabilseydik. Basarabilseydik bugün farkli bir dünyada yasiyor olabilirdik.' dedi. Anastasiadis 'Keske olsaydi çünkü bu olsaydi Kibris meselesi de çözülebilirdi.' dedi. Türkiye önemli bir aktördür, bölgenin en büyük ülkesidir. Türkiye'yi göz ardi ederek, Türkiyesiz burada bir siyaset gelistirilemez." diye konustu.

Tatar, Kibris'ta iki devletliligi konusabilmenin çok önemli olduguna dikkati çekerek, Kibris davasinda özlenen bir asamaya geldiklerini ifade etti.
Kaynak: AA