Çin'de Yaygin Elektrik Kesintileriyle Mücadele Için Önlemler Aliniyor

Çin, genis çapli kesintiler nedeniyle olusan enerji ihtiyacini karsilayarak ekonomik ve sosyal istikrarin devamini saglamak için bir dizi önlem aldi.

Çin Ulusal Enerji Idaresi (NEA), elektrik kesintileriyle ilgili saha çalismalari yapilmasi ve enerji tasarrufu tedbirlerinin iletilmesi için Pekin, Hubei, Tiencin, Iç Mogolistan ve Heylongciang'a ekipler gönderildigini açikladi.

NEA ekipleri yerel yöneticilere, kömür stokunun, halkin ihtiyaçlarinin karsilanmasi basta olmak üzere enerji ihtiyaci için kullanilmasi gibi bir dizi bilgilendirmelerde bulundu.

Öte yandan, elektrik kesintilerinin vurdugu ülkenin kuzeydogusundaki enerji sirketleri, maden isletmecileriyle kömür temin edilmesi konusunda uzun ve orta vadeli anlasmalar yapti.

- Çin elektrik idaresinden kapsamli tedbirler açiklamasi

Çin'in en büyük kamu sirketi Çin Devlet Sebeke Kurumu, halkin temel ihtiyaçlarinin karsilanmasi ve elektrik kesintilerinin önlenmesi için kapsamli tedbirler alinacagini kaydetti.

Sirket, enerji dagitimini güçlendireceklerini ve enerji sirketlerinden gelen tüm elektrik jeneratörlerinin sebekeye baglanmasini saglayacaklarini duyurdu.

Eyaletler arasi elektrik enerjisinin koordine edilecegi ve elektrigin ihtiyaç görülen bölgelere yönlendirilecegini vurgulayan sirket, elektrik tüketimini izleme faaliyetlerini artiracaklarina da isaret etti.

Sirket ayrica, hükümet tarafindan olusturulan enerji kaynagi ve tüketim planlarini siki bir sekilde uygulamaya koyacaklarini kaydetti.

- Çok sayida fabrikada üretim durma noktasina gelmisti

Çin'in kuzeydogusundaki Liaoning, Cilin ve Heilongjiang eyaletlerinde dün yasanan uzun süreli elektrik kesintileri, bölgede hayati olumsuz etkilerken çok sayida fabrikada üretim durma noktasina gelmisti.

Elektrik kesintisi, 100 milyona yakin kisinin hayatini olumsuz etkilemesinin yani sira aralarinda Apple ve Tesla'ya üretim yapan fabrikalarin da oldugu çok sayida tesiste üretimin durmasina neden olmustu.

Enerji sirketleri ve uzmanlar, bir süredir Çin'de etkili olan elektrik kesintilerinin 2022'nin ortalarina kadar devam edebilecegi ve üretimde ciddi aksamalara yol açabilecegi konusunda uyariyor.

Çin, elektrik üretiminin önemli bir kismini kömürden elde ederken, elektrik kesintisinin, artan kömür fiyatlari ve azalan kömür stoklari nedeniyle yasandigi ifade ediliyor.

Çin Devlet Baskani Si Cinping, 9 yil içerisinde karbon emisyonunu rekor seviyede azaltma vaadinde bulunmustu.

Dünyanin en büyük sera gazi yayicisi olan Çin, enerji ihtiyacinin karsilanmasinda büyük ölçüde kömüre bagimli.

Dünyada kömürün yarisi Çin'de yakilirken, ülke, halen 40 ila 50 yillik ömre sahip çok sayida kömür yakitli enerji santraline ev sahipligi yapiyor.

Kaynak: AA