Türk Konseyinin Bildirisinde Afganistan'da Kalici Barisa Destek Vurgusu

Türk Konseyi Disisleri Bakanlari, insani çabalar, insan haklari, göç ve mülteci akinlari ile terörle mücadele alanlari da dahil olmak üzere Afganistan’daki gelismelerin farkli yönleri ve yansimalari konusunda istisare ve esgüdüm içinde kalmaya karar verdi.

Türk Dili Konusan Ülkeler Isbirligi Konseyi (Türk Konseyi) Disisleri Bakanlari, yayimladiklari bildiride, Afganistan’da kalici barisi desteklediklerini açikladi.

Kazakistan Cumhuriyeti Basbakan Yardimcisi ve Disisleri Bakani Mukhtar Tleuberdi, Kirgizistan Cumhuriyeti Disisleri Bakani Ruslan Kazakbaev, Özbekistan Disisleri Bakani Abdulaziz Kamilov, Macaristan’in Ankara Büyükelçisi Viktor Matis ve Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Türkiye Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu ve Azerbaycan Disisleri Bakani Ceyhun Bayramov’un baskanliginda Istanbul'da Afganistan gündemiyle Türk Dili Konusan Ülkeler Isbirligi Konseyi (Türk Konseyi) Disisleri Bakanlari Konseyi Olaganüstü Toplantisi düzenlendi.

Toplantinin ardindan ortak bir bildiri yayimlandi.

Bildiride, Türk Konseyi Disisleri Bakanlarinin, yakin bölgesel ve kültürel baglarin bulundugu Afganistan'daki gelismeleri yakindan takip ettigi, Birlesmis Milletler (BM) Sarti hükümleri dogrultusunda, Afganistan’in egemenligi, bagimsizligi ve toprak bütünlügünü yeniden teyit ettigi kaydedildi.

- Afganistan'da kalici ve kapsayici baris

Bildiride, Kabil’de 7 Eylül 2021 günü ilan edilen geçici otoritenin not edildigi, kapsayici ve katilimci bir yönetisimin tesis edilmesinin, herhangi bir ayrim gözetilmeksizin tüm Afgan vatandaslari için insan haklarina saygi gösterilmesinin öneminin alti çizildi.

Afganistan topraklarinin herhangi bir terör örgütü tarafindan baska bir ülkeye tehdit veya saldiri amaçli olarak kullanilmayacaginin güvencesi ile Afganistan’da terörü önleme ve terörle mücadelenin önemini vurgulandigi ifade edilen bildiride, yasa disi uyusturucu üretimi ve ticaretinin Afganistan halkina ve uluslararasi topluma verdigi ciddi zarara dikkat çekildi.

Bildiride, Afgan ekonomisinin mevcut durumu ve özellikle ekonomik faaliyetlerdeki keskin düsüs nedeniyle Afgan halkinin geçim kaynaklarina yönelik riskler konusundaki endiseler dile getirildi.

- Türk Konseyi, uluslararasi toplumun Afganistan'a yönelik yardim çabasini destekliyor

Bakanlar, Afganistan’a dönük uluslararasi toplumun istikrar ve insani yardim yönündeki çabalarini desteklediklerini, Afgan halkinin, kalici baris, milli uzlasi, istikrar ve kalkinma çabalarini destekleyecek tüm girisimlere katkida bulunmaya hazir olduklarini vurguladi.

Afganistan’da siyasi uzlasi, güvenlik ve kamu düzeninin tam olarak yeniden tesis edilmesinin yani sira insan hayatinin ve mülkiyet haklarinin korunmasinin önemini vurgulayan Bakanlar, Afganistan'da bütüncül, kapsayici ve temsil niteligi bulunan bir hükümetin kurulmasini hedefleyen çabalari desteklediklerini kaydetti.

Bakanlarin, uluslararasi ilkelere uygun olarak diplomatik misyonlarin, çalisanlarinin ve ailelerinin emniyet ve güvenliklerinin saglanmasinin gerekliligin altini çizdikleri bildiride, Afganistan’da DEAS ve el-Kaide gibi terör örgütlerinin faaliyetlerini önlemek ve bunlarla mücadele etmek için ülkede etkin önlemlerin alinmasinin saglanmasi gerektigi belirtildi.

Afganistan’da uyusturucu maddelerin yasa disi üretiminin ve kaçakçiliginin önlenmesinin gerekliligi vurgulanan bildiride, BM kurumlari ile yardim saglayan diger insani yardim kuruluslarinin hizli, emniyetli ve engelsiz erisimine izin verilmesi için tüm taraflara çagrida bulunuldu.

Afganistan ekonomisindeki kaygi verici durumu iyilestirmek için uluslararasi destek çagrisi yapilan bildiride, su ifadelere yer verildi:

"Türk Konseyi Disisleri Bakanlari, insani çabalar, insan haklari, göç ve mülteci akinlari ve terörle mücadele alanlari da dahil olmak üzere Afganistan’daki gelismelerin farkli yönleri ve yansimalari konusunda istisare ve esgüdüm içinde kalmaya karar vermislerdir."
Kaynak: AA