Ingiltere'deki Akaryakit Istasyonlarinda Araç Kuyruklari Devam Ediyor

Ingiltere'de enerji sirketi BP ve Tesco Alliance'in, ülkede "çok az sayida" petrol istasyonunun kapatilacagini duyurmasinin ardindan akaryakit istasyonlari önünde olusan uzun kuyruklar devam ederken, bazi istasyonlarda yakit kalmadigi görüldü.

Hafta sonu görülen panik alisverisinin ardindan akaryakit istasyonlarindaki durumun pazartesi normale dönecegine iliskin beklentiler bos çikti.

Sürücüler sabahin erken saatlerinden itibaren akaryakit istasyonlarinda siraya girdi. Bazi sürücülerin sadece araçlarinin depolarini degil, yanlarinda getirdikleri bidonlari da doldurdugu görüldü.

Bazi istasyonlarda yerel saatle 10.00 gibi akaryakit kalmazken, Sky News bazi bölgelerde pompalarin neredeyse yüzde 90'inin bosaldigini duyurdu.

Benzin sikintisi nedeniyle, taksi soförleri ve küçük nakliye firmalari zorluk yasamaya basladi. Ayrica saglik çalisanlarina yakit aliminda öncelikli verilmesi çagrilari da yapildi.

- Hükümet halki suçladi

Çevre Bakani George Eustice, benzin istasyonlarina yakit saglamak için askerlerden yararlanma planlarinin olmadigini ancak ordunun acil durum biriminin her zaman beklemede oldugunu söyledi.

Benzin alimini yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin basindaki panik alisverisine benzeten Eustice, "insanlarin buna alistigi ve tekrar normal hayata döndügü bir nokta olacagini" savundu.

Eustice, "Insanlar bunu ne kadar erken yaparsa o kadar iyi. Istasyonlarda benzin olmamasinin tek nedeni, insanlarin ihtiyaçlari olmayan benzini satin almasidir." dedi.

- Araçlar yollarda kaldi

Öte yandan AA muhabirine konusan sürücü Aida Barbadosi, benzin istasyonu yakininda yolda kaldigini söyledi. Bidonla istasyondan benzin alarak aracina dolduran sürücü, sorundan halkin degil hükümetin sorumlu oldugunu savunarak, "Hükümet tedarikte basarisiz oldu. Hükümet panik alisverisi oldugunu söylüyor. Ama araçlarin kapasitesi belli. Dolduktan sonra daha fazla alamaz. Insanlar alip ne yapsinlar?" dedi. Barbadosi, kendisi gibi yolda kalan baska sürücüler olduguna da dikkati çekti.

- "Ülke Nijerya'ya döndü"

Baska bir sürücü ise benzin bulabildikleri için sevindiklerini kaydederek, "Ülke Nijerya'ya döndü. Bu, ülke için çok kötü. Her sey degismeli." diye konustu.

Bir kadin sürücü de, sabah 07.00'de siraya girip 10.30'da benzin alabildigini söyledi.

Kriz, geçen hafta BP ve Tesco Alliance'in ülke çapinda agir vasita sürücüsü sikintisi nedeniyle tedarigin kesintiye ugradigini açiklamasinin ardindan baslamisti.

Kaynak: AA