Biden Yönetimi 700 Bin Düzensiz Göçmenin Durumunu Düzenleyen DACA Programini Sürdürecek

ABD'de Joe Biden yönetimi, federal mahkeme tarafindan geçersiz bulunan yüz binlerce yasa disi göçmenin ülkede kalmasini saglayan "Çocukken Gelenler Için Ertelenmis Eylem (DACA)" adli programin devam ettirilmesi için yeni bir yasa çikarilacagini duyurdu.

Barack Obama'nin baskanligi döneminde çikarilan ve yüz binlerce yasa disi göçmenin ülkede kalmasini saglayan DACA, Biden yönetiminde tartisilmaya devam ediyor.

Teksas Federal Mahkemesi tarafindan "geçersiz" oldugu duyurulan yasanin bir benzerini ortaya koymak için Biden yönetimi harekete geçti.

ABD Iç Güvenlik Bakani Alejandro Mayorkas yaptigi yazili açiklamada, göçmenleri korumak için Biden yönetiminin adimlarinin devam ettigini belirterek, DACA programinin devamliliginin saglanmasi için yeni bir yasa üzerinde çalistiklarini duyurdu.

Texas Federal Bölge Yargici Andrew Hanen, 17 Temmuz'da Kongrenin hiçbir zaman Beyaz Saray'a, ABD'de yetkisiz olarak bulunan göçmenler için toplu yasal düzenleme yetkisi tanimadigi gerekçesiyle DACA'nin geçersiz olduguna karar vermisti.

Yargiç Hanen, kararinda, "DACA programi ne kadar popüler olursa olsun, bunun için uygun baslangiç noktasi Kongre idi ve öyle de." ifadesine yer vermisti.

Mevcut DACA programindan faydalananlarin karardan etkilenmeyecegi ve ileride statülerini yenileyebilecegi kaydedilirken, Hanen'in kararinin Joe Biden yönetimini, yeni DACA basvurularini onaylamasi konusunda engelleyecegi belirtilmisti.

- DACA, 700 bin yasa disi göçmeni sinir disi edilmekten koruyor

ABD'de "DACA" olarak bilinen ve 2012 Obama döneminde uygulamaya konulan program, ülkeye yasa disi getirilmis çogu Latin kökenli yaklasik 700 bin gencin yasal durumlarinin düzenlenmesini ve 2 yillik sürelerle çalisma iznini kapsiyor.

Biden’dan önceki Trump yönetimi de Eylül 2017'de DACA'nin anayasaya aykiri oldugunu savunarak programi bitirme karari aldigini açiklamis ancak kararin yürütmesi San Francisco Federal Bölge Mahkemesi tarafindan durdurulmustu.

Olayin tasindigi ABD Yüksek Mahkemesi 18 Haziran 2018'de 4'e karsi 5 oyla, Trump yönetiminin DACA'yi sonlandirma kararini reddetmis ve programin devamina hükmetmisti.???????

Kaynak: AA