Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev Açiklamasi 'Daglik Karabag Ihtilafi Tarihe Gömüldü'

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, 2. Karabag Savasi’nin (Vatan Savasi) 1. yil dönümü dolayisiyla yaptigi konusmada, “Biz savasi askeri-politik yollarla çözdük, savas geride kaldi ve Daglik Karabag ihtilafi tarihe gömüldü” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev Açiklamasi 'Daglik Karabag Ihtilafi Tarihe Gömüldü'
Azerbaycan’da 2. Karabag Savasi’nin (Vatan Savasi) 1. yil dönümünde Bakü’de sehitleri anma töreni düzenlendi.

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev yaptigi ulusa seslenis konusmasinda, “44 gün boyunca bize en çok destek olan kardes Türkiye’ye bugün, Anma Günü’nde sükranlarimi sunuyorum” ifadelerini kullandi.

Kardes Türkiye Devleti ve kardes Türk halki, savasin ilk saatlerinden itibaren Azerbaycan ile dayanisma içinde oldugunu belirten Cumhurbaskani Aliyev, “Türkiye yönetimi ve sevgili kardesim Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan yapilan açiklamalar bize çok büyük siyasi destek oldu, bize ek güç verdi. Bunu asla unutmayacagiz. 44 günlük Vatan Savasi, bir kez daha dünyaya Türkiye-Azerbaycan birligini gösterdi” dedi.



“44 günlük Vatan Savasi, milli irade ve milli ruhun bir göstergesi”

44 günlük Vatan Savasi’nin, milli irade, milli ruh ve milli onurun bir göstergesi oldugunu ifade eden Aliyev, zaferi savas meydaninda kazandiklarini kaydetti.

300’den fazla sehir ve köyün savas meydaninda isgalden kurtarildigini belirten Aliyev, “Biz bu zaferi kan dökerek, sehit vererek kazandik ve 30 yil bize meydan okuyan, 30 yil Azerbaycan halkinin seref ve haysiyetini ayaklar altina almaya çalisan düsmani önümüzde diz çökmeye ve teslimiyet belgesi imzalamaya zorladik. Düsman önümüzde diz çöktü, beyaz bayrak çekti, teslim oldu ve 9 Kasim’i 10 Kasim’a baglayan gece kapitülasyon belgesini imzalamak zorunda kaldi. Bunun sonucunda yüzlerce sehir ve köy tek kursun atilmadan, tek bir sehit verilmeden geri alindi” diye konustu.



“Daglik Karabag ihtilafi tarihe gömüldü”

Azerbaycan’in toprak bütünlügünü sagladigini vurgulayan Aliyev, “Biz savasi askeri-politik yollarla çözdük, savas geride kaldi ve Daglik Karabag ihtilafi tarihe gömüldü. Azerbaycan’da Daglik Karabag’ adli idari bir bölge yok. Eger Daglik Karabag adli ölüyü diriltmek isteyen olursa, onu kendi topraklarinda diriltsin, Daglik Karabag adli bir kurum olustursun, cumhuriyet kursun, toplum olustursun. O zaman biz de onu taniriz, fakat Azerbaycan’da degil. Bu sorun çözüldü. Bunu ben söylüyorum, Azerbaycan Cumhurbaskani ve Baskomutani. Herkes bu söylediklerimi dikkate almali ve alacaktir” ifadelerini kullandi.

Azerbaycan’a siyasi destek veren diger tüm ülkelere de minnettar olduklarini vurgulayan Aliyev, yurtdisinda yasayan milyonlarca Azerbaycanlinin kalbinin tarihi vatanlariyla bir attigini, hergün savasla ilgili gelismeleri takip ettiklerini ve Azerbaycan’in basarilariyla sevindiklerini bildirdi.

44 gün, sonrasinda ve halen binlerce mektup aldigini belirten Aliyev, “Hem Azerbaycan vatandaslarindan hem dünyanin dört bir yanindaki Azerbaycanlilardan hem de bizimle dost olan çesitli ülkelerin vatandaslarindan destek ve dayanisma mektuplari aliyorum. Savasin üzerinden bir yil geçmesine ragmen, tüm uluslararasi toplum zaferimizi kabul etti. Bugün bölgede, ayni zamanda Azerbaycan-Ermenistan iliskilerinde gündemi olusturan taraf Azerbaycan’dir” diye konustu.

Aliyev sözlerini söyle sürdürdü:

“Sevgili yurttaslar, anma gününde, Birinci ve Ikinci Karabag Savaslari sehitlerimizin ruhlari önünde, tüm sehitlerimizin anisinin önünde bir kez daha egiliyor, Allah’tan rahmet diliyorum. Onlarin kanlari yerde kalmadi. Savas alaninda onlardan intikam alacagimizi söylemistim ve öyle oldu. Bize bu zaferi kazandiran kahraman askerlerimiz ve subaylarimiz bizim gurur kaynagimizdir. Kahramanliklari, yigitlikleri ve özverileri simdiden bir destan haline geldi. Bundan böyle muzaffer bir ülke, muzaffer bir halk olarak yasayacagiz ve kurtarilmis topraklari insa edip restore edecegiz. Bugünkü asil görevimiz insanlarimizin topraklarina geri dönüsü bir an önce saglamaktir. Zaferimizin ayrilmaz bir parçasi olan su sözlerle çagrima son vermek istiyorum. Karabag bizimdir. Karabag Azerbaycan’dir.”

Cumhurbaskani Ilham Aliyev ve esi Mihriban Aliyeva anma günü kapsaminda sehitler anisina düzenlenen programa katildi.

Cumhurbaskani Ilham Aliyev ve esi Mihriban Aliyeva sahildeki parki ziyaret ederek, sehitler anisina saygi durusunda bulundu. Hazar Denizi’nin kiyisina dizilen savas gemileri saygi durusuna siren ve top atislariyla eslik etti. Cumhurbaskani Ilham Aliyev ve esi Mihriban Aliyeva Azerbaycan’in milli lideri Haydar Aliyev’in mezarini da ziyaret etti. Aliyev daha sonra Vatan Savasi Anit Kompleksi ve Zafer Müzesi’nin temelini atti
Kaynak: İHA