Almanya'da Seçimleri Az Farkla Sosyal Demokrat Parti Önde Götürüyor

Almanya’da resmi olmayan sonuçlara göre Sosyal Demokrat Parti (SPD) oylarin 25,9’unu alarak, oylarin yüzde 24,1’ini alan Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile aradaki farki yüzde 1,8’e yükseltti.

Almanya'da Seçimleri Az Farkla Sosyal Demokrat Parti Önde Götürüyor
Almanya’da halk 20. federal hükümeti seçmek için sandik basina gitti. Yaklasik 60 milyon 400 bin kayitli seçmen, 85 bin sandikta oy kullanirken, yerel saatle 08.00’de baslayan oy kullanma islemleri saat 18.00’de sona erdi. 47 parti ve 6 bin 211 adayin yaristigi seçimde, resmi olmayan sonuçlara göre, Sosyal Demokrat Parti (SPD) oylarin 25,9’unu alarak, oylarin yüzde 24,1’ini alan Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile aradaki farki yüzde 1,8’e yükseltti.

Seçime katilan Yesiller (Die Grünen) oylarin yüzde 14,7’sini, Liberal Parti (FDP) oylarin yüzde 11,5’ini, Almanya için Alternatif Parti (AfD) oylarin yüzde 10,4’ünü ve Sol Parti (Die Linke) oylarin yüzde 5’ini aldi.

Hiristiyan Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) Basbakan Sdayi Armin Laschet yaptigi açiklamada, alinan sonuçtan memnun olmadigini, yarisin basa bas geçtigini, uzun bir gecenin olacagini belirtti.

Laschet, Birlik tarafindan yönetilen bir hükümet istedigini belirterek, “Birlige verilen bir oy, solcu bir federal hükümete karsi bir oydur. Bu nedenle, Birligin önderliginde bir federal hükümet kurmak için elimizden gelen her seyi yapacagiz" dedi.

Laschet, FDP ve Yesiller ile bir ittifaka isaret etti. Seçim sonucu büyük bir zorluk teskil ettigini aktararak, "Bu yüzden tüm demokratlarin simdi büyük çaba sarf etmesi gerekiyor. Almanya’yi bir arada tutmaliyiz” dedi.



SDP SEÇIM SONUÇLARINDAN MEMNUN

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Basbakan Adayi Olaf Scholz, seçim sonuçlarindan memnun oldugunu, halkin degisim istedigini ve oylariyla bu degisimi gerçeklestirdiklerini belirterek, seçimin "büyük bir basari" oldugunu aktardi. Scholz, birçok Alman’in "degisimi görmek" istedikleri için SPD’ye oy verdigini belirterek, seçmenlere SPD’yi destekledikleri için tesekkür etti.

KOALISYON GÖRÜSMELERI YILBASINA KADAR TAMAMLANMAK ISTENIYOR

Scholz, “Almanya’da iyi, olumlu bir hükümetin kurulmasi için görevin kendisine verildigini” aktardi. Koalisyon görüsmelerini yilbasina kadar tamamlamak istediklerini belirten Scholz, "Bu ancak birbirimizle yapici sekilde konusmakla olur" dedi.



LIBERALLER KOALISYONA SICAK BAKIYOR

FDP Baskani Christian Lindner, partisinin tarihinin en iyi seçim sonuçlarindan birini elde ettigi söyleyerek, Liberal Parti’nin büyümeyle birlikte sorumlulugunun arttigini kaydetti.

Alman halkinin merkezden bir hükümet kurulmasini ve Almanya’ya idare etmesini istedigini aktaran Lindner, CDU/CSU, Yesiller ve Liberallerin kuracagi hükümete sicak baktigini ifade ederek, koalisyona hazir oldugu ifade etti.



BAERBOCK, SORUMLULUGU ÜSTLENDI

Yesiller Basbakan Adayi Annalena Baerbock ise, partinin seçim hedefine ulasamadigini ve kendi hatalari yüzünden basaramadiklarini itiraf etti. Baerbock, partinin gelecegi için önemli bir mesafe kat ettiklerini ifade ederek, Yesillerin tarihinin en iyi seçim sonucunu aldigini açikladi.

(Mehmet Koca/IHA)
Kaynak: İHA