Uzmanindan Ögrencilerde Olusan Konsantrasyon Problemine Öneriler

Psikolog M. Yunus Çekiç, salgin döneminde ögrencilerde yogun bir dikkat ve konsantrasyon problemi olustugunu belirterek ebeveynlere önerilerde bulundu.

Uzmanindan Ögrencilerde Olusan Konsantrasyon Problemine Öneriler
Milyonlarca ögrenci ve ögretmen, Kovid-19 salgini nedeniyle uzun süre ara verilen yüz yüze egitime geri döndü. Konuya iliskin açiklamalarda bulunan Psikolog M. Yunus Çekiç, ögrencilerde olusan dikkat ve konsantrasyon probleminden kurtulmanin yollarini anlatti.

"Çocuklarda yogun bir dikkat ve konsantrasyon problemi var"

Çekiç, pandeminin ögrenciler için oldukça büyük degisimlerle karsi karsiya kaldiklari bir dönem oldugunu söyleyerek, “Ögrenci ve ögretmenlerimiz yüz yüze egitimde birkaç haftayi geride biraktilar. Bu süre zarfinda bir psikolog olarak çocuklari gözlemlemek ve ögretmenlerimiz ile temas saglama firsatlarimiz oldu. Birçok gözlem ve tespitlerimize bakildiginda gördük ki çocuklarda yogun bir dikkat ve konsantrasyon problemi var. Birçok çocugumuzun daha önceki oldugu durumdan daha geri bir pozisyona gerilemis oldugunu gözlemledik.” dedi.

“Çocugumuz ekrana bagli bir konuma gelmis bulunmakta”

Çocuklarin sosyal ve aktif olmasi gereken dönemde alinmasi gereken bir tedbir olarak salgindan dolayi evde kalmalari çesitli bazi durumlari beraberinde getirdigini ifade eden Çekiç, “Evde kalan çocuklarimiz online egitim ile sürekli ekran karsisinda olmus ve bu durum ders verimliliginden çok dikkat eksikligi yasamalarina sebep olmustur. Tabi ki bu durum sadece online egitime baglanamaz. Bu durum ebeveyn tutumlarindan da gelmektedir. Sürekli ev içinde olan aileler çocuklarina telefon ve tablet vererek zaman geçirmeyi tercih etmektedir. Hiçbir sosyal aktivite yapamayan disari çikamayan tedbir için evde olan çocugumuz sürekli etkinlik olarak her konuda ekrana bagli bir konuma gelmis bulunmaktadir.” seklinde konustu.

Psikolog M. Yunus Çekiç, ögrencilerin okullarin açilmasiyla birlikte bir nevi sanal bir dünyadan gerçek dünyaya geçis yapmis gibi bir his yasadigini kaydederek, ebeveynlere su önerilerde bulundu:

"Ebeveynler olarak çocugumuzla tablet ve telefon aliskanligimiza bir sinir koymaliyiz ve çocugumuzla farkli aktiviteler yapmaya gayret göstermeliyiz. Birlikte bir hobi edinmek oldukça iyi fikir olacaktir. Çocugumuz eger küçükse onunla oyun saatleri yapalim. Somut oyunlar oynayalim, oyuncaklari ile birlikte hayal kuralim onun hayal dünyasina girelim. El isi yaparak kaslarimizi gelistirelim. Bunlar duygusal gelisimini, zeka düzeyini ve motor gelisimini artiracaktir. Ögretmenlerimiz ile fikir birligi yapalim ve ortak bu süreci yürütelim. Ögretmenlerimiz, velilerimizi bilgilendirip bu sürece onlari dahil etmelidir. Bu süreçte rehberlik servislerine büyük is düsmektedir. Veli ve okul koordinasyonu ile yapilacak tkinlik ve çalismalar ile çocuklar tekrardan okula konsantre edilmeye çalisilmali ve egitim onarimi tez zamanda yapilmalidir" diye konustu.

Kaynak: İHA