Restoranlarda Çevreye Duyarli 'Yesil Anahtar' Dönemi Basladi

'Turizmin Baskenti' Antalya'da, bir restoran sudan enerjiye, çevre düzenlemesinden gida malzemelerine kadar hayatin her alanini ilgilendiren bir program olan 'Yesil Anahtar' ödülü aldi TÜRÇEV Antalya Mavi Bayrak Koordinatörü Mustafa Ergiydiren: 'Özellikle yabanci turistler, bu ödüle önem veriyor. Restoranlarin damak tadi kadar çevreye duyarliliklari da önemli' Restoran sahibi Mehmet Akdag: 'Ödülün o kadar dikkat çekecegini düsünmemistim. Tercih sebebi oluyorsunuz, maddi katki da sagliyor'

AYSE YILDIZ - Misafirlerine dogal gida hizmeti sunan, yesil alanlarini artiran, su ve enerji tasarrufuna dikkat eden isletmelere verilen çevre dostu unvani olan "Yesil Anahtar" ödülü, Türkiye'de restoranlara da verilmeye baslandi.

Antalya'da 84 yildir faaliyet gösteren bir restoran, iklim degisikliginin önlenmesine ve sürdürülebilir turizme katkida bulunmayi amaçlayan "Yesil Anahtar" ödülü kazandi.

Türkiye Çevre Egitim Vakfi (TÜRÇEV) görevlileri, belirlenen 133 kriteri yerine getiren isletmenin önüne, Yesil Anahtar bayragini asti, sertifika ve ödülü isletme sahibi Mehmet Akdag'a teslim etti. Böylece, Türkiye'de 2012'de baslayan ve su ana kadar otellere verilen Yesil Anahtar ödülü restoranlarda da ilk kez yer almaya basladi.

Hem çevrenin korunmasi hem de Türkiye'nin 2023 turizm hedefleri dogrultusunda önem verilen Yesil Anahtar programinin tesislerde, kongre merkezi ve restoranlarda yayginlastirilmasi hedefleniyor.

TÜRÇEV Antalya Mavi Bayrak Koordinatörü Mustafa Ergiydiren, AA muhabirine, günümüzde çevreyi korumak için "sürdürülebilirlik" kavraminin önem kazandigini söyledi.

Küresel isinmadan, iklimlerin degismesinden dolayi hem bireysel hem de isletmeler olarak belirli adimlar atmak gerektigini vurgulayan Ergiydiren, "Bu anlamda Yesil Anahtar ödülü önemli katki sagliyor. TÜRÇEV olarak yürüttügümüz 5 uluslararasi programdan biri olan Yesil Anahtar ödülü otellerde, restoranlarda, kongre merkezlerinde uygulaniyor. Bu, daha çevreci, enerji ve su tasarrufu saglayan, kullanilan ekipmanlarin çevre dostu olmasini önemseyen, misafirlerin bu bilinçle hareket ettigi belirli kriterleri kapsayan bir ödüldür, eko-etikettir." diye konustu.

- "Restoranlarin damak tadi kadar çevreye duyarliliklari da önemli"

Bu ödülün 65 ülkede 3 bin 200 isletmeye, Türkiye'de 103 otele verildigini ifade eden Ergiydiren, su bilgileri paylasti:

"Bu sene ilk defa restoran kategorisinde Antalya'da bir restoran Yesil Anahtar ödülü kazandi. Özellikle yabanci turistler, bu ödüle önem veriyor. Restoranlarin damak tadi kadar çevreye duyarliliklari da önemli. Yaptigimiz kontrollerde, ödül için 133 kriterin saglandigini tespit ettik ve ödüllerini teslim ettik. Bu sene ilk defa restoranlarda basladi. Bu da bizim için sevindirici. Bu ödülü alanlarin her sene enerji ve su tasarrufunu daha fazla artirmasi gerekiyor. Kullanilan gidadan deterjana tüm ürünlerde dogaya dost ürünler seçmek gerekiyor. Ödülü alan isletmelere denetimler gerçeklestiriyoruz, raporlarin çiktilarini istiyoruz, sürekliligini takip ediyoruz. "

- "Misafir, faydali olani seçiyor"

Isletme sahibi Mehmet Akdag ise Türkiye'de Yesil Anahtar'i ilk alan restoran olduklari için mutlu olduklarini, dönüsümü hizlandirarak, talep edilenleri yerine getirdiklerini anlatti.

Çevreyi herkesin korumasi gerektiginin altini çizen Akdag, "Ödülün o kadar dikkat çekecegini düsünmemistim. Tercih sebebi oluyorsunuz, maddi katki da sagliyor. Bayragi kapiya asip, ödülü girise koyduktan sonra misafirlerin dikkatini çekmeye basladi. Çok mutlu oldum. Misafirler bir yere gideceginde, 'Çevreye zarar vermeyen bir isletmeyi seçeyim.' diyor. Faydali olani tercih ediyor." ifadelerini kullandi.

Tüm isletmecilere ödülü tavsiye eden Akdag, baslarda zorlandiklarini ancak kriterlere uyduklarinda kendileri için daha ekonomik boyuta dönüstügünü söyledi.
Kaynak: AA