Piyasaya Sahte 5 Milyon Lira Süren Çeteye 'Benjamin' Operasyonu Açiklamasi 96 Gözalti

Ankara ve Istanbul Emniyet Müdürlügü Mali Suçlarla Mücadele Sube Müdürlükleri ekiplerince 20 ilde bir yil süren teknik ve fiziki takip sonucu piyasaya 5 milyon liralik sahte para süren çeteye operasyon düzenlendi. “Benjamin” adi verilen operasyonda 96 kisi gözaltina alindi.

Piyasaya Sahte 5 Milyon Lira Süren Çeteye 'Benjamin' Operasyonu Açiklamasi 96 Gözalti
Edinilen bilgilere göre, Ankara ve Istanbul Emniyet Müdürlügü Mali Suçlarla Mücadele Sube Müdürlükleri ekipleri, Ankara ve Istanbul basta olmak üzere 20 ilde "suç islemek amaciyla örgüt kurma, yönetme veya üye olma, parada sahtecilik" suçlarindan 116 sahsi bir yil boyunca teknik ve fiziki takibe aldi. Ekipler tarafindan yapilan sosyal medya arastirmalari ve saha çalismalarinda sahislarin örgütlenerek Türkiye’nin hemen her ilinde ve yurt disinda üyeleri araciligiyla piyasaya sahte para sürdükleri tespit edildi. Örgüt üyelerinin “sahtepara” basligi gibi kullanici isimleri ile sosyal medya platformlarinda sayfa açtiklari tespit edildi. Ayrica sayfalarda fotograf ve videolu paylasimlar yapilarak, yüzde 30-40 oraninda gerçek para karsiliginda piyasaya 50-100 dolar ve Türk lirasinin sahtesini sürdükleri tespit edildi. Türkiye’nin hemen her ilinde bulunan müsterilere sahte kimlikle ya da ilgisi olmayan üçüncü sahislarin bilgileri ile sahte para kargoladiklari, para transferlerini yolcu otobüsleri ile yaptiklari tespit edildi. Bunun yani sira yurt disinda bulunan baglantilari ile Lübnan ve Irak’tan temin ettikleri sahte dolar, euro ve Kuveyt dinarini farkli ülkelerden gelen yabanci sahislara veren çete üyelerinin yurt disinda da piyasaya sahte para sürdükleri anlasildi. Örgütün sahte sikke satarak tarihi eser meraklilarini dolandirmaya ve sosyal medya üzerinden kurduklari organizasyon ile kaçak silah satmaya çalistigi da tespit edildi.

Sahte dolara “Benjamin” adini vermisler

Çetenin telefon dinlemesine takilmamak amaciyla Whatsapp, Instagram ve Facebook üzerinden haberlestikleri ve sifreli konustuklari, sahte dolara “Benjamin”, Türk lirasina ise alicinin meslegine göre hali, kumas, çanta, akü, valiz ve çorap gibi isimler verdikleri anlasildi. Örgütün sahte para almak isteyen müsterilere paralari genellikle halkin yogun olarak bulundugu alisveris merkezi, meydanlar veya kafeler gibi alanlarda teslim ettigi belirlendi. Sahte para çetesinin sahte paralari genellikle benzinliklerde, zincir marketlerde veya internet üzerinden elektronik alet alarak piyasaya sürdükleri anlasildi.

Sahte paralari yüzde 30 gerçek para karsiliginda satti

Ayrica müsterilere kendisini para uzmani olarak tanitan örgüt lideri Ensari V.’nin eline aldigi paranin sahte olup olmadigini hemen anladigini belirttigi ve sahte paralarinin 2019-2020 model para sayma makinelerinden ve eski ATM’lerden geçtigini söyledigi tespit edildi. Ensari V.’nin sahte parayi kalitesine göre yüzde 10, 20 veya 30 komisyon karsiliginda sattigi anlasildi.

Bir yil süren “Benjamin” operasyonunda örgüt üyelerinin günlük rutinleri dahi tespit edildi

Bir yil süren “Benjamin” operasyonunda yapilan teknik ve fiziki takipte sahislar gittigi her ilde Mali Sube ekiplerince adim adim izlendi. Örgüt üyelerinin görüstükleri sahislarin kaldiklari evler, girip çiktiklari kafeler, is yerleri gibi alanlarin yani sira en ince ayrintisina kadar günlük rutinleri bir yillik süre boyunca tespit edildi. Tüm bu çalismalarin sonucunda 24 Eylül günü saat 06.30’da Ankara ve Istanbul merkezli 20 ilde Mali Sube ekiplerince es zamanli operasyon gerçeklestirildi.

120 adrese 500 polisin katilimi ile gerçeklestirilen operasyonda 2’si yabanci uyruklu toplam 96 süpheli gözaltina alindi.

1 milyon liralik sahte para ele geçirildi

Operasyonda adreslerde yapilan aramalarda 130 bin 100 lira, 33 bin 860 dolar, 25 bin 750 euro, 365 Kuveyt dinari ele geçirildi. Ayrica sahte para basiminda kullanilan baski makinesi, kesme makinesi, kimyasal sivilar, kesime hazir tabaka seklinde para kagitlari ve çok sayida hologram serit ele geçirildi. Bunlarin yani sira bir adet para dedektörü, bir adet sahte para tespit etmeye yarayan mavi isik cihazi, 13 adet tabanca ve bir adet tüfek ele geçirildi. Mali Sube ekiplerinin ele geçirdigi 1 milyon liranin yani sira 5 milyon liralik sahte paranin da ayni örgüt tarafindan piyasaya sürüldügü tahmin ediliyor.
Kaynak: İHA