Lübnan'da Ögretmenlerin Grevi Okullarin Açilmasini 2 Hafta Geciktirdi

Lübnan'da, ülkedeki ekonomik sikintilari ve kötü yasam kosullarini protesto eden ögretmenlerin greve gitmesi nedeniyle okullarin 2 hafta geç baslayacagi açiklandi.

Lübnan Egitim Bakani Abbas el-Halebi, maaslarina zam isteyen ögretmenlerin grevi nedeniyle egitim ögretim yilinin açilisinin 2 hafta ertelendigini belirterek, "Greve katilan ögretmenlerin temsilcileriyle yapici bir diyaloga imkan saglamak istiyoruz." dedi.

Halebi, "Akaryakit sorununun ögretmen ve ögrencilerin okullara ulasimini etkilemesi nedeniyle, bu tarih (egitim ögretim yilinin baslangici) kisa bir süre ertelenmistir." ifadesini kullandi.

Ülkede yeni egitim ögretim yilinin 27 Eylül Pazartesi baslayacagi açiklanirken, bu tarihin, ögretmenlerin greve üç hafta boyunca devam etmesi üzerine 11 Ekim'e ertelendigi bildirildi.

- Lübnan'daki ekonomik kriz

Farkli din ve mezheplere dayali siyasi bölünmeler açisindan kirilgan bir yapiya sahip Lübnan'da, 1975-1990 yillarindaki iç savastan bu yana en büyük ekonomik kriz yasaniyor.

Beyrut Limani'nda Agustos 2020'de meydana gelen büyük patlama, Lübnan'daki ekonomik sikintilari artirdi ve yeni bir hükümet krizi dogurdu.

Patlama sonrasi gelen tepkiler üzerine 10 Agustos 2020'de istifa etmek zorunda kalan Hassan Diyab hükümetinden sonra siyasi gruplar arasindaki anlasmazliklar nedeniyle yeni hükümeti kurma süreci 13 ay aldi.

Necib Mikati basbakanliginda 10 Eylül'de kurulan yeni hükümet, 20 Eylül'de Meclisten güvenoyu almisti.

Kaynak: AA