La Palma Adasi'nda Lavlar Nedeniyle Bir Haftada 462 Ev Yandi

Ispanya'nin güneybatisindaki Kanarya Adalari grubunda yer alan La Palma Adasi'nda 19 Eylül'den bu yana Cumbre Vieja Yanardagi'ndan çikan lavlar yüzünden 462 ev yandi.

Avrupa Uzay Ajansinin yer gözlem sistemi Copernicus'un verilerine göre, lavlar bir haftada 16,4 kilometre yol alarak 212 hektarlik alanda bulunan 462 ev ile hayvancilik ve tarim amaçli kullanilan 40'tan fazla depo ve ahirin yanmasina neden oldu.

Yanardagin ana agzinda iki gün önce meydana gelen kirilmayla daha da hizli akan lavlar, yamaçtaki Todoque Kilisesi'nin de yanmasina yol açti.

Volkanin bazi bölümlerinde lav çikisinin azaldigi, akisin en yogun oldugu güney bölümünde 2,5 kilometre yol kateden lavlarin saatte 30 metre hizla ilerledigi kaydedildi.

La Palma'da evlerinden tahliye edilen 6 bine yakin kisi halen otel, spor salonu, garaj ve diger ada sakinlerinin evlerinde kalmayi sürdürüyor, lav akisinin durdugu iki yerlesim yerinde ise halkin evlerine geri dönmeye basladigi duyuruldu.

Adadaki 3 ilçede egitim ve ögretime ara verilmesine devam ediliyor.

Yanardagdaki patlamalarda fiskiran lavlar ve küller simdiye kadar 1200 hektardan fazla tarim alanini etkiledi, adanin önemli geçim kaynagi muz agaçlarinda da ciddi zararlarin oldugu belirtiliyor.

Askerlerin de destek verdigi adadaki yardim ve kontrol çalismalari için 1000'den fazla kisi görev yapiyor.

Bu arada La Palma Adasi'ndaki magdur kisilere yardim amaciyla ülke genelinde kampanya baslatildigi, Ispanyollarin büyük bir dayanisma gösterdigi bilgisi paylasildi.

24 ve 25 Eylül'de kapatilan havaalanindaki pistin, küllerden temizlenmesinin ardindan kisitli da olsa uçuslara açildigi bildirildi.

La Palma'da 50 yil sonra ilk defa bir yanardagin aktif duruma geldigini hatirlatan uzmanlar, Cumbre Vieja'daki patlamalarin birkaç ay daha sürecegini öngörüyor.

Kaynak: AA