Karadeniz'de Istavrit Ve Çinekop Bollugu

Trabzon’da bugünlerde tezgâhlarda özellikle istavrit bollugu yasanirken, birkaç gündür bolca avlanan çinekop da yüzleri güldürdü.

Karadeniz'de Istavrit Ve Çinekop Bollugu
Özellikle palamut ve hamsinin az olmasi fiyatinin da geçtigimiz günlere oranla neredeyse iki katina çikmasi hem balikçilari hem de tüketiciyi üzüyor. Denizlerde av yasaginin 1 Eylül’de kalkmasinin ardindan Karadeniz’e açilan tekneler ilk günler genellikle bol istavrit avlarken, bu bolluk kesintisiz olarak bugüne kadar sürdü.

Trabzon’da bugünlerde tezgâhlari genellikle istavrit süslerken, palamut ve hamsinin az olmasi hem balikçilari hem de vatandaslari da üzüyor.

Balikçilar, sezon basindan beri özellikle istavritte önceki yillara göre çok bereketli bir sezon yasadiklarini belirtirken bugünlerde çinekopun da bol gelmesi kendilerini sevindirdigini söyledi.

Trabzon Balik Hali’nde istavritin kilosu 10-15 TL arasinda degisirken, en pahali balik ise 70 TL fiyatiyla levrek oldu.

Balikçi esnaflarindan Çetin Kavzoglu, su anda lüfer akini oldugunu belirterek, “Palamut bu sezon az su anda görüntü öyle gösteriyor ancak; birkaç gündür Lüfer akini var. Palamut için artik ilerleyen günlere bakacagiz. Hamsi ise ara ara geliyor. Hamsi genelde Bati Karadeniz taraflarinda daha çok oluyor ancak bölgemizde de aglara takiliyor. Balik fiyatlarimiz 10 TL’den basliyor 70 TL’ye kadar çikiyor. Istavrit 10-15 TL, palamut tanesi 45-50 TL, çinekop 50 TL, lüfer 60-70 TL, çupra 50 TL, levrek 70 TL, hamsi 30-40 TL, barbun 50 TL. Sezon su an için fena degil ilerleyen günlerde daha da iyi olacak” dedi.

Balikçi esnaflarindan Yakup Bektasoglu da istavritin bol çiktigini ifade ederek, “Su anda istavrit bol çikiyor hamsi, palamut ara ara geliyor. Beklentimiz hamsi ve palamutun çok olacagi yönünde. Istavrit 10-15 TL, mezgit 35-40 TL, yerli hamsi 30 TL. Vatandaslar fiyatin biraz daha uygun olmasini istiyor insallah ilerleyen günlerde balik daha çok olursa fiyatlar da asagiya iner” diye konustu.

Balikçi esnaflarindan Ahmet Çogalmis ise, “Sezon olarak su ana kadar palamut kit, ancak istavrit bolca geliyor. Ilerleyen günlerde insallah palamut ve hamsinin daha çok olacagini ümit ediyoruz. Yerli hamside gelmeye basladi.

Sezon istedigimiz gibi gidiyor diyebiliriz. Bu sene çinekop, barbun bol bol gelmeye basladi.

Fiyatlar hamsi 35 TL, istavrit 15 TL, çinekop 40 TL, palamut 40 TL. Hamsi geçtigimiz günlerde fiyati daha düsüktü ancak simdiki hamsiler daha da iri. Hamsi genelde Giresun-Hopa arasinda avlaniyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA