Istah Açan Ve Istah Kapatan Renkler

Yazdigi kitapta zayiflamak isteyenler için motivasyon listesi hazirlayan Uzman Psikolog ve Psikoterapist Yeme Bozukluklari Danismani Yelde Basaran, zayiflamak isteyenler için motivasyon listesi hazirlarken, istah açan ve istah kapayan renkler hakkinda tüyolar verdi.

Istah Açan Ve Istah Kapatan Renkler
Uzman Psikolog ve Danisman Yelda Basarak, bir süre yürüttügü TV programciligini birakarak, "depresyon ve yeme bozukluklari konusunda" yüksek lisan yaparken edindigi tecrübeleri kitap haline getirdi. Kitabinin 2 ay içerisinde basilacagini müjdeleyen Yelda Basarak, zayiflamak isteyenler için psikolojik desteklerin de yer aldigi kitapta okurlari için motivasyon listesi hazirladi. Televizyon programciligi yaparken bir izleyicisinin önerisi ile kitap yazmaya basladigini belirten Basaran, “Saglikli yasam programlari hazirlayip sunuyordum. Doktor arkadaslarimla birlikte TV programlari sunuyordum. Uzman psikolog ve psikoterapist kimligim vardi. Istanbul Cerrahpasa Fakültesinde yüksek lisans yaparken depresyon ve yeme bozukluklarini incelemistim. Bunlari incelerken sehir sehir gezmeye basladim. TV programlarini birakarak tecrübelerimi kitap haline çevirdim. Insallah 1-2 ay sonra okuyucuyla bulusacak. Kitapta aslinda herkesin bildigi seyler var. Ben kitapta ‘sunu ye bunu ye’ demiyorum, bir motivasyon listesi veriyorum” dedi.



“Yumruk büyüklügünde yemek yiyeceksiniz”

Yelda Basaran, hem televizyon programlarinda hem de normal hayatta kendisine en çok sorulan sorunun “Ne kadar yemek yemeliyiz” oldugunu belirterek, bu soruya ise kendisinin her zaman "Bir yemege oturdugunuz zaman ne kadar yiyeceginizden bahsediyorum. Bana bu soru soruldugunda ‘yumrugunuz kadar yiyeceksiniz’ diyorum. Çünkü mideniz yumrugunuz kadardir” cevabini verdigini ifade etti.



Istah açan ve istah kapatan renkler

Yelda Basaran, istahi açik olanlarin "az yeme" konusunda çok zorlandigini hatirlatarak, kendisinin ise az yeme ya da çok yeme konusunda insani psikolojik olarak da hazirlayacak önemli tavsiyelerinin oldugunu kaydetti.

Basaran, "Kitabimda insanlarin yemeklerini büyük mü, küçük mü, hangi boy tabaklarda yiyeceklerini anlattigim gibi hangi renk tabaklarda yiyebileceklerini, renklerin önemini, hangi renklerin istah açtigi ve istah kapattigi gibi konularda da bilgiler veriyorum. Bir düsünce egzersizinden bahsediyorum. Bizim psikoloji alaninda uyguladigimiz bazi terapi sekilleri var. Yani kitabi okuyan herkes kendisinin psikoterapisti olabilecek. Ben bunu iddia ediyorum. Biz kisinin hayatina dokunmakla yükümlüyüz. Kisinin bu farkindaliga gelebilmesini saglayabilmemiz için onlarin buna hazir hissetmesi gerekiyor. Kitapta renklerin dilinden bahsediliyor” dedi

Insanlarin kilo almasi ve vermesi için önemli motive kaynaklarinin oldugunu kaydeden Basaran, renklerin de kitabindaki motive listesinde yer alan listede yer aldigini ifade etti.

Istah açan ve istah kapatan renkler konusunda tüyolar veren Basaran, "Hangi renkler istah açar hangi renkler kapatir. Mesela pembe antidepresan bir renktir. Hep kizlara yakistirilir ama eger ki istahinizin kapanmasini istiyorsaniz yemeginizi pembe tabaklarda pembe bir ortamda yapabilirsiniz. Yesilde istah kapatir, sagligin rengidir. Mavide istah kapatir. Ama kirmizi istahi açar. Çünkü adrenalin bir renktir. Kahverengide istahi açar. Istahinizin açilmasini istiyorsaniz kirmizi, sari, turuncuya yakin olun. Kapanmasini istiyorsaniz pembeye, yesile ve mavi, birazcik ta mora yakin olun. Yemek reklamlarina baktigimiz zaman genelde hep kirmizidir, saridir, kahverengidir. Sagligin rengine baktiginiz zaman genelde yesil, beyaz renklidir. Mor dengenin rengidir” ifadelerini kullandi.

Baklava ve kebaplara karsi "kahve" önerisi

Yeme içmede dengenin de önemine deginen Basaran, Gaziantep gibi bir gastronomi kentinde baklava kebap gibi kolay kilo aldiracak yiyeceklere karsi ise kahve önerisinde bulundu. Yemek öncesi ve arasinda içilecek kahve ile yeme konusunda dengenin saglanabilecegini kaydeden Basaran, “O yüzden kitabimin en önemli mesaji azi karar olmali dengeyi bulmalidir. O yüzden bir terazi diyetim var benim. Her seyde dengeyi kurmaliyiz. Kahvenin tokluk hissi özelligi var. Önünüze baklava verildiginde mutlaka önce sekersiz bir kahve isteyin. Kahvenizi içtikten sonra 20 dakika o yemegi yememeye çalisin. Çünkü zihne tokluk hissi 20 dakikada gidiyor. Ondan sonra ufak ufak yemeye baslayabilirsiniz” diye konustu.

Kaynak: İHA