Alman Is Dünyasindan 'Hükümet Hizlica Kurulsun' Çagrisi

Almanya'da is dünyasi, genel seçimden sonra hizlica hükümet kurulmasi çagrisi yapti.

Almanya Dis Ticaret Birligi (BGA), Alman Küçük ve Orta Ölçekli Isletmeler Birligi (BVMW) ve Aile Isletmeleri Birligi, ülkede bugün yapilan genel seçim sonuçlarinin Alman ekonomisine etkisini degerlendirdi.

BGA Baskani Anton Börner, yaptigi açiklamada, seçim sonuçlarinin "ülkede sol ittifaka karsi açik bir isaret" oldugunu belirtti.

Börner, "Simdi seçilmislerin bir uzlasi bularak, gecikmis kararlarin üstesinden kararlilikla gelen bir ittifak kurmalari gerekiyor." ifadesini kullandi.

Almanya'da kurumsal vergi reformuna, bürokrasinin azaltilmasina ve daha fazla dijitallesmeye ihtiyaç duyuldugunu vurgulayan Börner, "Serbest piyasaya, küresel serbest ticarete ve AB’nin güçlendirilmesine kararli sekilde bagli bir federal hükümete ihtiyacimiz var." degerlendirmesinde bulundu.

BVMW Genel Sekreteri Markus Jerger de "zor bir seçim sonucunun" ardindan odagin, reforma yogunlasan bir hükümet kurmak olmasi gerektigini bildirdi.

Her seyden önce sirketlerin gelecekleriyle ilgili "güvenli bir planlamaya" ihtiyaci oldugunu belirten Jerger, "Bir ekonomi merkezi olarak Almanya, aylarca süren bir hükümet kurmayi göze alamaz." ifadesini kullandi.

Aile Isletmeleri Birligi Baskani Reinhold von Eben-Worlee ise Alman federal hükümeti kuracak partilerden ekonomide "dogru bir yönü" belirlemesini istedi.

Alman sirketlerinin ekonomide dogru planla istihdam olusturacaklarini ve vergi ödeyeceklerini belirten Eben-Worlee, "Iklimi koruma ve dijitallestirme gibi konularda da ancak Alman sirketleri yeniden uluslararasi rekabette daha rekabetçi hale gelirse basarili olunur." degerlendirmesinde bulundu.

Ülkede olasi vergi artislarinin sirketlerin yatirimlarini, istihdamlarini olumsuz etkileyecegini ifade eden Eben-Worlee, kurulacak hükümetten vergi artislarindan kaçinmasini istedi.

Almanya'da 2017'de yapilan genel seçimden sonra koalisyon görüsmeleri yaklasik 6 ay sürmüstü.

Kaynak: AA