AK Parti'li Yavuz, Türkiye'nin Yeni Milli Anayasaya Kavusmasi Gerektigini Söyledi Açiklamasi

'Bu anayasanin neden mutlaka degismesi gerekir? Üç sebebi var. Birincisi, bu anayasa darbe yüklü bir anayasa. Bu anayasa devleti degil, milleti zapturapt altina aliyor. Halbuki anayasalar, devleti zapturapt altina alir. Iki, aslinda milletin devleti olur ama bu anayasaya göre devletin milleti var, bunu da gözetmemiz gerekir. Üçüncüsü, bu anayasanin bir ruhu var ve bu ruhunu birileri çok iyi anliyor ama biz anlamiyoruz. Bizim, milletimizin anlayacagi hale dönüssün diye mutlaka degismesi gerekir, yeni milli anayasayi söz konusu etmemiz gerekir'

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Ali Ihsan Yavuz, ortak ideallerinin anayasa degisikligi oldugunu, Türkiye'de yeni milli anayasanin söz konusu edilmesi gerektigini belirtti.

Serdivan ilçesindeki bir restoranda düzenlenen Egitim-Bir-Sen Genisletilmis Is Yeri Temsilcileri Toplantisi'na katilan Yavuz, mevcut anayasanin mutlaka degismesi gerektigini söyledi.

Yeni milli anayasaya ihtiyaç duyuldugunu vurgulayan Yavuz, "Önemli ideallerimiz var, hepimizin ortak idealleri var. Bu ideallerimizden birisi de anayasa degisikligidir. Bu anayasanin neden mutlaka degismesi gerekir? Üç sebebi var. Birincisi, bu anayasa darbe yüklü bir anayasa. Bu anayasa devleti degil, milleti zapturapt altina aliyor. Bunun için mutlaka degismesi gerekir. Halbuki anayasalar, devleti zapturapt altina alir. Iki, aslinda milletin devleti olur ama bu anayasaya göre devletin milleti var, bunu da gözetmemiz gerekir. Onun için mutlaka yeni anayasa idealine dogru yürümemiz gerekir. Üçüncüsü, bu anayasanin bir ruhu var ve bu ruhunu birileri çok iyi anliyor ama biz anlamiyoruz. Bizim, milletimizin anlayacagi hale dönüssün diye mutlaka degismesi gerekir, yeni milli anayasayi söz konusu etmemiz gerekir." diye konustu.

2008 yilinin subat ayinda sadece üniversitelerde basörtüsü sorununun çözülmesi için girisimde bulunuldugunu aktaran Yavuz, yapilan degisiklik üzerine martta AK Parti'ye kapatma davasi açildigini animsatti.

Anayasal degisikliklerin Anayasa Mahkemesince sadece usul anlaminda denetime tabi tutuldugunu, esas yönünün incelenemeyecegini dile getiren Yavuz, "Ama o dönemde esastan da incelendi, biz anlamadik, onun ruhundan birileri anliyor. Esastan incelenemeyecek anayasa degisikligi esastan incelendi ve maalesef anayasaya aykiri sekilde anayasa degisiklikleri iptal edildi. O zaman her birimizin, bütün milletin anlayacagi ruha sahip olsun diye bu anayasanin degismesi gerekir." dedi.

- "Toplu sözlesme süreci, önemli basari ve kazanimlarla taçlandi"

Memur-Sen Genel Baskani Ali Yalçin da üyelerinin mali ve sosyal haklarini iyilestirmeye çalistiklarini belirterek, "Gayretimiz, üyelerimizin sosyal haklariyla beraber onun özlük ve özgürlük kanalini genisletmek, ekonomiden, milli gelirden alacagi payi genisletmek, saygin is ilkesi geregince saygin ücreti temin etme noktasinda örgütlü gücümüzle mücadele etmektir." diye konustu.

Toplu sözlesme sürecinin önemli basarilar ve kazanimlarla taçlandigini dile getiren Yalçin, söyle devam etti:

"Salgin sürecinin bulundugu, ekonominin örselendigi, ülkelerin kaygilarinin, bütçe açiklarinin her geçen gün arttigi bir zeminde toplu sözlesme yapmak kolay degil ama böyle bir süreçte bile Memur-Sen ailesi olarak hem strateji hem müzakere hem mücadele yönüyle bu sürece iliskin çok ciddi farkindalik olusturmakla beraber kazanim sayimizi 5 toplu sözlesmede getirdigimiz 258'den 350'ye yükseltmis durumdayiz. 92 yeni kazanim, 87 önceki kazanimlarimizin ilave artisiyla 179 noktada iyilestirme saglayarak sendikali olanlar için iki yil içerisinde yüzde 30 ila yüzde 40,22 oraninda iyilestirme alacagimiz bir toplu sözlesmeyi irad ettik. Bu süreçte emeginizden, gayretinizden dolayi tesekkür ediyorum."

Toplantida, AK Parti Sakarya Milletvekili Çigdem Erdogan Atabek, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Savasan, Sakarya Uygulamali Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saribiyik ve Memur-Sen Il Temsilcisi Murat Mengen de konusma yapti.
Kaynak: AA