Yayla Mesaisini Tamamlayan Dogu Anadolu'daki Göçerler Dönüs Yolunda

Yaz aylarinda sürüleriyle Erzincan’daki yaylalarda konaklayan göçerler, sonbaharin gelmesi ve havalarin sogumasiyla dönüse geçti. Ilkbaharda karlarin erimesiyle küçükbas hayvanlarini beslemek ve süt ile süt ürünleri üretmek için Munzur Dagindaki yaylalara çikan göçerler, havalarin sogumaya baslamasiyla dönüs yolculuguna basladi.

Yayla Mesaisini Tamamlayan Dogu Anadolu'daki Göçerler Dönüs Yolunda
Erzincan’da Mayis aylarinda yaylalara çikan göçerler Eylül ayinin sonlarina gelmesi ile beraber mahsullerini alarak sehir merkezine inmeye basladilar. Erzincan’da yaz aylarinda yüksek rakimli yaylalara çikan Savak Asireti mensuplari 5 aylik bir sezonun ardindan tekrar dönüs yoluna girdiler. 2200 rakimli Munzur yaylalarinda dönüs yoluna giren Seyithan Dalcan isimli üretici, geçmisten bu yana hayatlarini göçebe olarak devam ettirdiklerini söyledi.



Seyithan Dalcan, "5 ay sonunda geri dönüs yapiyoruz, su anda evlerimizi yüklüyoruz. Mayis ayinda yaylaya çikiyoruz Ekim’de yayladan dönüs yapiyoruz. Gördügünüz gibi hayatimiz böyle göçebelikle geçiyor. Bu is dedelerimizden beri bu güne geliyor. Hayatimiz hep göçebelikle, yaylalarda geceleri keçenin altinda yatmakla geçiyor. Burada tulum peyniri üretiyoruz. Kuzularimizi yaylimda otlatip 5 ay içerisinde et aldirip kestirip satiyoruz tüccarlara. Tulum peynirimizin degerlendirilmesini istiyoruz.” dedi.

“Sürüleriyle kilometrelerce yol yürüyorlar”

Gece gündüz demeden binlerce küçükbas ile daglari asarak yolculuklarini sürdüren göçerler, hem dinlenmek hem de hayvanlarini dinlendirmek için sik sik mola veriyor. Göçerlerin zorlu dönüs yolcugu IHA objektiflerine yansidi.
Kaynak: İHA