Terör Örgütü PKK'nin Mensuplari Için 'Hayvan' Sifresi Kullanmasi Iddianamede

Gaziantep'te PKK tarafindan 6 yil önce polis merkezine düzenlenen saldiriya iliskin hazirlanan iddianamede, örgüt mensuplari ile is birlikçilerinin güvenlik güçlerine yakalanmamak için birbirleriyle 'Koyunlar hazir mi?', 'Hayvan hazir' seklinde sifreli konustugu belirtildi Iddianamede ifadelerine yer verilen B.Y: 'Sifreli olarak 'hayvan hazir, gelip bakar misin/götürür müsün' gibi benzeri konusma yapilir. Burada hayvan olarak kastettigi örgüt mensubu ben oluyorum' 'Adli takip ve dinlemeye takilmamak için sifreli ve kapali konusma yaparlar ayrica polislerin dinlemesi halinde 'ben köylüyüm hayvanlar ile alakali konusmusum' seklinde ifade verebilmeye ve hakim savcilari kandirmaya çalisirlar'

ADSIZ GÜNEBAKAN - Gaziantep'te bölücü terör örgütü PKK tarafindan 6 yil önce polis merkezine düzenlenen saldiriya iliskin hazirlanan iddianamede, örgütün eylem gerçeklestiren mensuplarini hayvan isimleriyle sifrelemesi yer aldi.

Gaziantep Cumhuriyet Bassavciliginca terör örgütü PKK'ya yönelik yürütülen sorusturma kapsaminda, 26 Agustos 2015'te 25 Aralik Polis Merkezine düzenlenen terör saldirisina iliskin 3'ü tutuklu 4 sanik hakkinda hazirlanan iddianame, 2. Agir Ceza Mahkemesince kabul edildi.

"Devletin birligini ve ülke bütünlügünü bozma", "silahli terör örgütüne üye olma", "silahli terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardim etme", "kamu malina zarar verme" ve "tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma veya el degistirme" gibi suçlardan 5 yildan müebbet hapse kadar farkli cezalar istenilen iddianamede, örgüt hakkinda bilgiler paylasildi.

Ankara, Adana, Gaziantep ve Diyarbakir kriminal polis laboratuvarlarinin da raporlarinin yer aldigi iddianamede, saniklarin olay günü, öncesi ve sonrasina iliskin plaka tanima sistemi kayitlarina da yer verildi.

Diyarbakir'in Lice ilçesi kirsalinda yaklasik 1 yil önce jandarma ekiplerince düzenlenen hava destekli operasyonda etkisiz hale getirilen örgütün sözde özel kuvvetler sorumlusu "Amara" kod adli M.A'nin üzerinden çikan dokümanlarda polis merkezine yönelik saldiriya iliskin kroki bilgileri, fotograf ve videolarin tespit edildigi bildirilen iddianamede, belgelerde yine saniklarin isim, telefon numarasi, ikamet krokileri ve kendilerine söylenecek parolalara dair bilgilerin de desifre edildigi aktarildi.

Tutuklu sanik "Mamoste" kod adli Salih D'nin, polis merkezine saldirinin planlayicisi olan ve yine hava harekatiyla etkisiz hale getirilen kirmizi kategorideki "Erhan Garzan Porsipi" kod adli Ishak Özçaktu'nun is birlikçisi oldugu ifade edilen iddianamede, sanigin eylem yapacak teröristler ile mühimmatlarin tasinmasini sagladigi ve aile süsü vererek dikkat çekmemek için sanik Rabia Ö'yü de yanina alarak yolculuk yaptigi belirtildi.

"Tüm HTS kayitlari, baz ve olay bilgileri incelendiginde sanik Salih D'nin terör örgütü mensuplariyla irtibatli oldugu, terör örgütüne katilim yapan/yapacak ya da eylem düzenleyecek sahislara yer temin ettigi, PKK/KCK adina 'is birlikçilik' faaliyetlerinde bulundugu tespit edilmistir." tespiti yer alan iddianamede, ele geçirilen dokümanlar, tanik beyanlari, saniklarin cep telefonlarina ait baz bilgileri ve HTS analiz raporlarinin çözümleri ile plaka tanima sistemi kayitlarinin uyumlu oldugu kaydedildi.

Polis merkezine saldiriyi gerçeklestiren 2 zanlidan Osman G'nin operasyonlarda etkisiz hale getirildigi, Hatice Ç'nin ise Antalya'daki otoparka düzenlenen bombali eyleme iliskin davada müebbet hapisle cezalandirildigi ve Silivri Cezaevinde tutuklu bulundugu bildirilen iddianamede, "Hatice Ç'nin terör örgütünün ideolojisini benimseyerek örgüt yapilanmasi içerisinde dag kadrosunda aktif sekilde yer aldigi, örgütün üst yönetiminin talimatlari dogrultusunda sehir merkezlerinde eylemler gerçeklestirdigi, örgütün silahli yapilanmasi içerisinde faaliyetlerde bulundugu ve sorusturmaya konu 25 Aralik Polis Merkezine düzenlenen saldiriyi Osman G. ile gerçeklestirdikleri anlasilmistir." ifadeleri kullanildi.

Iddianamede, Salih D. ve Rabia Ö'nün ise sözde örgüt yöneticisinden aldiklari talimatlar dogrultusunda faaliyetlerde bulunduklari anlatildi.

- Örgüt mensubuna "koyun" sifresi

Iddianamede, ifadelerine yer verilen "Rojhat" kod isimli B.Y, örgüt mensuplari ve is birlikçilerinin desifre olmamak için sifreli görüstügünü kaydetti. Is birlikçiler arasinda genellikle hayvan isimlerinin sifre olarak kullanildigini belirten B.Y, su bilgileri verdi:

"Sifreli olarak 'hayvan hazir, gelip bakar misin/götürür müsün' gibi benzeri konusmalar yapilir. Burada hayvan olarak kastettigi örgüt mensubu yani ben oluyorum. Adli takip ve dinlemeye takilmamak için sifreli ve kapali konusma yaparlar ayrica polislerin dinlemesi halinde 'ben köylüyüm hayvanlar ile alakali konusmusum' seklinde ifade verebilmek ve hakim savcilari kandirmaya çalisirlar. En yaygin olarak kullanilan sifreli konusma 'koyun', 'inek'tir. Bu konusmanin amaci örgüt mensuplarinin görüsmeye gelecegi, kendisinin görüsmeye çagrildigi veya teslim edilecek not/pusulanin oldugu anlamina gelmektedir. V.A, örgüt mensuplarinin ihtiyaci için arar ve hayvanlarla alakali gibi sifreli olarak konusur. Bunun disinda kolay kolay aramaz."

Dosyadaki Salih D'nin de benzer konusma yaptigini, görüstügü kisiye "Koyunlar hazir mi? Ben geliyorum, yoldayim." dedigi aktarilan iddianamede, "Söz konusu ifadenin B.Y'nin ifadesinde de belirttigi üzere hayvanlarla alakali örgütsel sifreli görüsme oldugu, süpheli Salih D'nin irtibatli oldugu terör örgütü mensubu V.S. ile sifreli konustugu ve bu sekilde örgüte eleman temin ettikleri belirlenmistir." degerlendirmesi yer aldi.

Ocaklar Mahallesi'ndeki 25 Aralik Polis Merkezine 26 Agustos 2015'te silahli saldiri düzenlenmis, teröristler polis ekiplerinin karsilik vermesiyle geldikleri araci yakip kaçmisti. Saldirida, polis ekiplerinin dikkati sayesinde ölen ya da yaralanan olmazken bölgede bir lav silahi ile kalasnikof piyade tüfegi bulunmustu.
Kaynak: AA