Mardin'de 'Ulusal Spor Ve Kadin Zirvesi' Düzenlendi

Türkiye'nin farkli üniversitelerinden dekan, bölüm baskani ve akademisyenlerin katilimiyla gerçeklestirilen programda, dünyada ve Avrupa'da birçok sampiyonluk elde etmis sporcular da yasadiklari süreci paylasti Mardin Valisi Demirtas: ''Devletimiz tüm imkanlarini evlatlarimizin daha iyi ortamlarda yetismeleri için seferber etmis durumdadir''.

Mardin'de Gençlik ve Spor Bakanliginin katkilariyla ve Marmara Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadin Çalismalari Uygulama ve Arastirma Merkezinin (ESKAR) organizasyonuyla "2. Ulusal Spor ve Kadin Zirvesi" gerçeklestirildi.

Vali Mahmut Demirtas, bir otelde düzenlenen zirvede, kadinlarin sporun tüm branslarinda ve yönetim kademelerinin tümünde, kendilerine yer bulmalarini sonuna kadar desteklediklerini, Valilik ve Büyüksehir Belediyesi olarak bu konuda kadinlarin yaninda olmaya devam edeceklerini söyledi.

Zirve kapsaminda Mardin'de agirladiklari sampiyon sporcularin, rol model kisilikleriyle gençlere ve özelikle kiz çocuklarina ilham kaynagi olusturacagini kaydeden Demirtas, uzman akademisyenlerin ise alana dair önemli tespitlerde bulunacagini ve gençlerde spor kültürünün gelismesi ve yerlesmesine katki saglayacagini belirtti.

Gençlerin ve çocuklarin çagin gerektirdigi bilgi, beceri ve teknoloji ile donatmaya, ruhsal ve bedensel olarak zinde ve kisilik sahibi bireyler olarak hayata hazirlamaya yönelik çalismalari yogun bir sekildi sürdürdüklerini kaydeden Demirtas, söyle devam etti:

"Hiç kuskusuz böyle bir nesli yetistirmenin yolu ise gençlerimizin, fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarina cevap verecek imkanlari, ortamlari saglamaktan geçmektedir. Devletimiz tüm imkanlarini evlatlarimizin daha iyi ortamlarda yetismeleri için seferber etmis durumdadir. Son 20 yilda gençlik hizmetleri alaninda yapilan yatirimlar, bunun en önemli göstergesidir. Gençlerimizin daha ferah, modern ortamlarda sporla bulusmasi için devlet ve millet olarak tüm imkanlarimizi sonuna kadar seferber edecegiz. Gençlerimizin bitmez tükenmez enerjisiyle yarinin Türkiye'sini, gelecegin Mardin'ini ihya ve insa etmeyi sürdürecegiz."

- Sporcu ve akademisyen bir araya geldi

ESKAR Müdürü Prof. Dr. Fatma Ayanoglu ise sporcu ve akademisyenlerin bir araya getirmesi bakimindan Türkiye'de bir ilki gerçeklestirdiklerini söyledi.

Organizasyona 11 farkli üniversiteden akademisyenleri katildigini aktaran Ayanoglu, "Pandemiden dolayi sinirli sayida tutmak zorunda kaldik. Çalistayimizda özellikse spor saglik, sporun kadin istihdami üzerinde etkisi, spor ekonomisi, Türkiye'deki sporun yurt disi ile karsilastirmasi gibi çok detayli düsünülmüs konular var." ifadelerini kullandi.

- "Sportif anlamda tarihi basarilar elde ettigimiz bir dönemi geride biktik"

Gençlik ve Spor Bakanligi Bakan Danismani Prof. Dr. Nihat Gültekin de kadinin hayatin her alaninda olmasinin, her seye kadin elinin degmesinin, zarafeti, estetigi, toplumsal barisi, sosyal ve toplumsal dengeyi de tesis ettigini aktardi.

Kadinlarin spora daha fazla yönelmeleri noktasinda farkindalik olusturmayi amaçladiklarini kaydeden Gültekin, konusmasini söyle sürdürdü:

"Türkiye olarak sportif anlamda tarihi basarilar elde ettigimiz bir dönemi geride biktik. Sporcularimiz hem olimpiyat oyunlarinda hem paralimpik oyunlarda tarihimizin en yüksek madalya sayilarini elde ederek ülkemize döndüler. Milletimize büyük gurur yasattilar. Yarin elde edilecek daha büyük basarilar için hepimizi umutlandirdilar. Tokyo 2020'nin bizleri mutlu eden taraflarindan biri hiç süphesiz kadin sporcularimizin ortaya koydugu agirlik oldu. Pek çok bransta pek çok ilke imza attilar. O kadar basari oldular ki öncesi ülkemizde pek fazla takipçisi olmayan pek çok bransi popüler hale getirdiler. "

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ibrahim Özcosar ise organizasyonun Mardin'den yapilmaktan duydugu memnuniyeti dile getirdi.

AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroglu da Mardin'de neredeyse her gün bir etkinligin yapildigini, bu güven ve istikrar ortaminin sürmesinin önemine degindi.

Bunu bozmak isteyenlere firsat verilmemesi gerektiginin altini çizen Miroglu, "Dogu ve Güneydogu'da gelecegi görebilmemiz için güven ve istikrar ortamini devam etmesi lazim. Tabii ki spor çalismalarina, spora ayirdigimiz zaman, hükümetimizin ayirdigi bütçeler gerçekten de hiçbir döneme kiyaslanmayacak kadar çok kiymetli ve güzide." diye konustu.

Daha sonra Zekiye Özbay moderatörlügünde düzenlenen panelde, branslarinda basari elde etmis sporculardan Seyma Nur Emeksiz Bacaksiz, Esra Gümüs Kirici, Meryem Iyin ve Gülsah Akkaya basarilarini anlatti.

- "Son yillarda kadin sporunda ciddi bir artis trendini görebiliyoruz"

Panelde konusmaci olan Anadolu Ajansi Spor Haberleri Yayin Yönetmeni Ersin Siyhan da tarihte kadin sporcularin basarisini aktardi.

Bu sporcularin elde ettikleri basarilarin hiçbirinin tesadüf ya da sans eseri olmadigini aktaran Siyhan, hepsinin mücadele vererek bu basarilari elde ettigine dikkati çekti. Siyhan, söyle devam etti:

"Bu salonu dolduran birbirinden genç yetenekli piril piril kardeslerimi görüyorum. Onlarin muhakkak ki yasadiklari zorluklari bir kenara birakip bu ablalarini örnek alarak hedeflerine ulasma konusunda büyük çaba sarf etmeleri gerektigine inaniyorum. Özellikle son yillarda spora yapilan yatirimlar devletimizin spora ve sporcuya verdigi önemle birlikte kadin sporunda ciddi bir artis trendini görebiliyoruz. Sadece olimpiyatlar degil bizim dünya spor tarihine adini altin harflerle yazdirmis birçok ismimiz var. Basari hikayelerinde kendinizi örnek alin, bu basari hikayelerini arkasinda nasil mücadeleler, nasil yasanmisliklar, nasil idealler var bunlari kendinize örnek alin. Eminim bir gün olimpiyatlarda, dünya ve Avrupa sampiyonalarinda basariyla temsil edeceksiniz ve bir gün sizde sizden sonraki gelecek nesillere buradaki ablalariniz gibi örnek sporcular olarak onlarin karsisinda olacaksiniz."

Bir soru üzerine Siyhan, "Sporla cografyanin kader olmadiginin gerçegini her yerde söyleyebiliriz. Bu güzel ve kutlu cografyada sporla gençlerimizi dokunarak aslinda ne kadar çok sey degistirebilecegimizi kanitlayabiliriz. Insanlarimizi sporla bir araya getirdiginizde bu cografyanin bu bölgenin kaderi nasil degisiyor. Elde edilecek basarilar, ortaya çikacak rol modeller spora ilgiyi fazlasiyla artiracaktir. Dogal olarak medyanin destegi de kendiliginden gelecektir." ifadelerini kullandi.

Katilimcilara tesekkür belgesi verilmesinin ardindan da 11 farkli üniversiteden akademisyenlerin katildigi çalistay yapildi.
Kaynak: AA