Kanarya Adalari'ndaki Yanardagda Patlamalar Siddetini Artirdi

Ispanya’nin La Palma Adasi’ndaki Cumbre Vieja Yanardagi’ndaki patlamalarin siddetinin arttigi, risk altindaki 3 köyün daha tahliye edildigi ve Itfaiyecilerin çalisma yürüttükleri Todoque köyünden çekilmek zorunda kaldigi bildirildi.

Kanarya Adalari'ndaki Yanardagda Patlamalar Siddetini Artirdi
Ispanya Jeoloji ve Mineral Enstitüsü’nden yapilan açiklamaya göre, La Palma Adasi’ndaki Cumbre Vieja Yanardagi’nda patlamalar siddetini artirirken, lav çikisi, kül ve parçacik yagisi daha da yogunlasti. Ispanya Sivil Muhafizlari da yanardagdaki patlamalarin siddetini artirdigini dogrulayarak, bugün ögleden sonra La Palma adasindaki Tajuya, Tacande de Abajo ve Tacande de Arriba köylerinde yasayanlarin da tahliyesini gerçeklestirdiklerini duyurdu.

Todoque köyünde çalisma yürüten itfaiyecilerin ise patlamanin siddetlenmesine bagli olarak artan lav çikisi ve parçacik yagisi nedeniyle yerel saatle 14.00’te amirlerinin talimatiyla geri çekildiklerini sosyal medya hesabindan açiklandi.

La Palma Adasi’ndaki Cumbre Vieja Yanardagi patlamasinin 6’nci gününde kizgin lavlar simdiye kadar 220 hektarlik alani tahrip etmis, 400 evi ve 14 kilometrelik yolu da yok etmisti. Bugüne kadar bölgede tahliye edilen sakinlerin sayisi 5 bin 700 olarak açiklanmisti ancak son tahliyeler ile birlikte olusan sayi henüz belli degil.
Kaynak: İHA