Hatay'da Düzenlenen CHP'li Büyüksehir Belediye Baskanlari Toplantisi Bitti

Hatay Büyüksehir Belediye Baskani Lütfü Savas'in ev sahipliginde, CHP'li 7 Büyüksehir Belediye Baskaninin katildigi toplanti sona erdi.

Savas, Antakya ilçesindeki bir otelde düzenlenen toplantida alinan kararlari basin mensuplariyla paylasti.

Toplantida birçok konuyu ele aldiklarini belirten Savas, söyle konustu:

"Hatay Büyüksehir Belediyemiz tarafindan hazirliklari tamamlanma asamasina getirilmis olan dünyanin en önemli uluslararasi organizasyonlarindan EXPO 2021 etkinligi, Hatay sehrimiz için oldugu kadar ülkemiz için bir uluslararasi baris, ekonomik kalkinma, tanitim ve markalasma firsatidir. Bu önemli organizasyondan ülke olarak daha etkin sekilde yararlanabilmek için devletimizin, kamu kurumlarimizin ve belediyelerimizin Hatay sehrimize destegi sarttir. Biz CHP'li Büyüksehir Belediyeleri olarak bu toplanti vesilesiyle elimizdeki kaynak ve imkanlarla Hatay sehrimizin yaninda olma konusunda güçlü bir irade ortaya koydugumuzu beyan ediyoruz."

Toplantida, Hatay Büyüksehir Belediyesi tarafindan gelistirilen Isbirlikçi Tarimsal Kalkinma Projesi örneginin tartisildigini anlatan Savas, "Türkiye'nin tarimla ilgili yasadigi sorunlarin karsisinda en üst seviyede ilgi gösteren 11 büyüksehrimiz basta olmak üzere tüm CHP'li belediyelerin yogun tarimsal faaliyetlerle üreticiyi kalkindirdiklari ve tüketiciyi koruduklari asikardir." dedi.

Savas, Istanbul Yenikapi'da 30 Eylül-2 Ekim'de düzenlenecek CHP'li Belediyeler Tarimsal Kalkinma Zirvesi'nin, ülke için yeni nesil tarimsal kalkinma politikalari ve üretici odakli çözüm önerilerinin tartisilacagi önemli bir bulusma olacagini söyledi.

Türkiye Belediyeler Birliginin bütçesinin yüzde 65'ini CHP'li belediyelerin ödedigini aktaran Savas, "Türkiye Belediyeler Birliginin kaynaklarinin son derece partizanca ve keyfi kullanildigi, muhalefet belediyelerine kaynak kullandirilmadigi degerlendirilmis, kamusal kaynaklari daha adil, hukuki ve üyelerine hesap veren bir anlayisin hakim kilinmasini birlik yönetiminden talep ediyoruz. Bu konunun takipçisi olacagimizi ve gerekirse hukuki haklarimizi arayacagimiz bildiriyoruz." ifadelerini kullandi.

Savas, Türkiye'nin dünyada hiçbir ülkeyle kiyaslanmayacak kadar büyük ve ciddi bir siginmaci sorunuyla karsi karsiya oldugunu savunarak, sorunun bu denli büyük ve karmasik hale gelmesinin temel nedeninin ülkede bilinen ve mutabik kalinan bir siginmaci politikasinin olmamasindan kaynaklandigini ileri sürdü.

"Bu büyük sorunun ele alinma biçiminde köklü bir degisiklige gidilmezse, yasanan sorunlarin daha da derinlesmesi kaçinilmazdir." diyen Savas, söyle devam etti:

"Bugün itibariyla sehirlerimizin siginmaci sorunu çözülmemisken, hiçbir sehrimizin daha fazla siginmaciyi kaldirma kapasitesi kalmamistir. Ekonomik, sosyal, güvenlik ve istihdam gibi boyutlar içeren siginmaci sorununun, merkezi yönetim ve yerel yönetimlerin is birligi olmadan çözülmesi mümkün degildir. Bu toplanti vesilesiyle hükümetimize açik çagrida bulunarak, siginmaci sorununun çözümünde yerel yönetimlerin dislanmamasini, daimi bir ortak masa kurulmasini, yerel yönetimlere bu konuda yetki ve bütçe temin edilmesini, ilkeli, kararli, seffaf, demokratik ve katilimci bir göç politikasi açiklanmasini talep ediyor, CHP'li belediyeler olarak devletimize her türlü katkiyi vermeye hazir oldugumuzu beyan ediyoruz."

Savas, toplantida son olarak ögrencilerin yurt ihtiyacinin degerlendirildigini, CHP'li belediyeler olarak bu süreçte hiçbir ögrenciyi açikta birakmayacak sekilde hizli kamusal projeler gelistirme ve gençlere acil çözümler üretme karari alindigini sözlerine ekledi.

Savas'in kararlari okumasinin ardindan bulusmaya katilan CHP'li Büyüksehir Belediye Baskanlari, EXPO 2021 Hatay organizasyonu için is birligi protokolü imzaladi.

Toplantiya CHP Genel Baskan Yardimcisi Seyit Torun, Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu, Ankara Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas, Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, Antalya Büyüksehir Belediye Baskani Muhittin Böcek, Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu, Mugla Büyüksehir Belediye Baskani Osman Gürün ve Tekirdag Büyüksehir Belediye Baskani Kadir Albayrak katildi.

Kaynak: AA