Gediz BILSEM Ögrencileri, Teknofest 2021 Finallerine Katildi

Kütahya’nin Gediz Ilçesinde BILSEM ögrencileri, hazirladiklari “Güvenli Servis Araci” projesiyle Teknofest’e katildi.

Gediz BILSEM Ögrencileri, Teknofest 2021 Finallerine Katildi
Gediz Bilim Sanat Merkezi (BILSEM)’de egitim gören Selcen Berru Yildirim ve Yigit Akteke isimli 2 ögrencinin danisman ögretmenleri ile birlikte insanlik yararina teknoloji ihtiyaci için hazirladiklari “Güvenli Servis Araci” projeleri ile Istanbul Atatürk Havalimaninda yapilan Teknofest Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivaline finalist olarak katilarak projelerini tanittilar.

Geçtigimiz aylarda Batman’da bir ögrenci servis aracinda yasanan kazada 2 ögrencinin hayatini kaybettigi 20 ögrencinin yaralandigi ve can kayiplarinin yasandigi benzer kazalardan esinlenerek projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden danisman ögretmen Mustafa Demircan, “Gediz BILSEM olarak 2 proje ile Teknofest’e basvuru yaptik. Projelerimizden bir tanesi hakem degerlendirme asamasina kadar gelmis olmasina ragmen maalesef ki o asamayi geçemedi. Güvenli Servis Araci projemiz ise elemeleri geçmesiyle Türkiye’de Insanlik yararina Teknoloji alaninda finale kalan 64 projeden 32. olarak Teknofest 2021 Finallerine katilma basarisi kazandi” dedi.

Demircan ayrica, “Ögrencilerimiz, dünyanin her yerinde gerçeklesen servis kazalarinda ölümlerin en aza inmesi adina bir çalisma yapti. Arastirmalarimizda servis araçlarinda emniyet kemeri bulunmamasi ya da ögrencilerin kemer takmayi unutmalari nedeniyle maalesef ki can kaybi ve yaralanmalarin gerçeklestigi sonucuna vardik. Bu projemiz ile servis araçlari koltuklarina yerlestirecegimiz agirlik algilayicilar (Sensör) sayesinde koltuk üzerinde ki agirligi ölçüyoruz. Eger agirlik 25 kg’dan fazla ise sistem çalismaya basliyor. Ögrenciye kemer takmasi için bir müddet zaman taniyor, kemer takilmaz ise önce koltuk üzeri isik uyari sistemi devreye giriyor, bir müddet tekrar bekledikten sonra hala kemer takilmamis ise bu kez koltuk kenari ses uyari sistemi devreye giriyor ta ki kemer takilana kadar. Kemer takildiginda sistem kendini kapatiyor. Yolculuk esnasinda tekrar kemer çikarilirsa bütün prosedürler bastan çalismaya basliyor. Ayrica bu projemizle özel gereksinimli ögrencilerimizi de düsündük. Onlarin da kemer takmayi unutmalarini engellemek istedik. Örnegin; isitme engelli arkadaslarimiz için isik, görme engelli arkadaslarimiz için ise ses uyarisi vererek onlarin da güvenle yolculuk yapmalarini saglamak istedik. Bu insanlik yararina gelistirilen “Güvenli servis araci” projesinin ülkemizdeki tüm servis araçlarinda kullanilmasi gerektigini düsünüyoruz" diye konustu.

3 gün boyunca Teknofest21’de projelerini sergileyen Gediz BILSEM ögrencileri ise projelerine gösterilen ilgiden memnuniyetlerini dile getirdiler.
Kaynak: İHA