ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim Açiklamasi 'Beyaz Çay Bu Yil Az Oldu, Insallah Yoka Düsmeyiz'

Geçtigimiz yil çay üreticilerinden 753 bin ton çay alan Çay Isletmeleri Genel Müdürlügü (ÇAYKUR) bu yil daha çay sezonu bitmeden bu rakami geride birakarak üreticiden bugün itibariyle 776 bin ton yas çay aldi.

ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim Açiklamasi 'Beyaz Çay Bu Yil Az Oldu, Insallah Yoka Düsmeyiz'
Temmuz ve Agustos aylarinda yasanan sel felaketlerinde fabrikalari olumsuz yönde etkilense de sorunu kisa sürede hallederek magdur etmedigi üreticinin elinde çay birakmayan ÇAYKUR, imparatorlarin çayi olarak bilinen ve bu yil üreticiden kilogram fiyati 700 lira olarak alinan Beyaz Çay’da geçtigimiz yil ki satislarin fazla olmasi nedeniyle stoklarini eritti. Bu yaz hava sartlarinin kötü olmasi nedeniyle günesli havada toplanmasi gereken Beyaz Çayi çok toplamak mümkün olmazken, vatandastan bu yil sadece 270 kilogram beyaz çay tomurcugu alindi. ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim Beyaz Çay’in bu yil az olmasi nedeniyle “Insallah yoka düsmeyiz” dedi.



"Geçen yilin yas çay alimi ton bazinda simdiden geçildi"

Geçtigimiz yil 3 sürgün boyunca üreticiden aldigi 753 bin ton çayin daha çay kampanyasi bitmeden 776 bin ton ile üzerine çiktiklarini dile getiren ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, kuru çay satislarinda da geçen yilin üzerine çikmayi hedeflediklerini söyledi.

Alim “Bu yil ki yas çay kampanyasinda 1. Ve 2. Sürgün bitti, 3. Sürgünün ise ortalarindayiz. Bugün itibariyle 165 bin ton yas çay almis bulunmaktayiz. Hatta 1-2 gün içerisinde çayini bitiren birkaç fabrikamiz üretime kapanacak. Geçtigimiz yila göre bu yil daha çok çay aldik. Mesela geçtigimiz yil Mayis ayinda 246 bin ton aldigimiz yas çayi bu yil 314 bin 500 ton aldik. Geçtigimiz yil yine 2. sürgünde 272 bin ton yas çay almistik, bu yil 296 bin ton yas çay aldik. Geçtigimiz yil 2. Sürgünde de 233 bin ton yas çay almistik muhtemelen bu yil onun da üzerine çikacagiz. Geçen yil 753 bin ton toplamda çay almistik, bu yil bugün itibariyle 776 bin ton yas çay aldik. Muhtemelen 850 bini geçecegiz gibi gözüküyor. Geçen yila göre bu yil üreticiden aldigimiz çayin çok daha üzerine çikmis olduk. Insallah bu yil ilk defa kuru çay satisinda da eski yillarin çok çok üzerine çikmis olacagiz” seklinde konustu.



"Hiç kimseyi magdur etmeden çay alimina devam ettik"

Temmuz ve Agustos aylarinda Rize’de siddetli saganak yagis nedeniyle meydana gelen sel ve heyelanlardan etkilenen fabrikalar oldugunu fakat fabrikalarin kisa sürede yeniden hizmete açilarak vatandasi magdur etmemek için ellerinden geleni yaptiklarini ifade eden Alim “Temmuz, Agustos aylarinda hava artlari hep yagmurlu geçince selden zarar gören fabrikalarimiz oldu. Ama biz bunu hiç üreticimize yansitmadan 1-2 günlük kisa bir süre içerisinde onarimi tamamladik ve hiç kimseyi magdur etmeden çay alimina devam ettik” diye konustu.

3. Sürgünün rahat geçtigini, vatandaslarin ilk 2 sürgünde de acele etmemesi halinde ÇAYKUR’a rahatlikla çay satabilecegini dile getiren Alim “3. sürgünde suan da hiçbir sikinti yok. Kontenjan 50 kilo, 100 kilo. Bazi yerlerde çok yogun bir durum var ise 30 kilo. Buna ragmen biz istedigimiz çayi yine de bulamiyoruz. Diger çaylarda da bu sekilde fazla acele etmeden, telasa kapilmadan, bu sekilde gitsek ÇAYKUR olarak biz bir çok çayi almis olacagiz” ifadelerini kullandi.

‘Her ne yapiyorsak üreticinin menfaatine yapiyoruz’

ÇAYKUR’un özel sektör çay firmalarina toptan kuru çay satmasina yönelik elestirilere de deginen Alim, özel sektöre satilan çay sayesinde vatandastan daha fazla yas çay alabildiklerini belirterek "Özel sektöre çay satiliyor, onlar da üreticiden çay almiyor’ deniliyor ama normalde bizim özel sektöre sattigimiz kuru çay karsiliginda en az 100 bin ton daha fazla yas çay aliyoruz. Üretici o 100 bin ton çayi ucuza verecekti ama bize veriyor. Yani üreticinin menfaatine olmus oluyor. Her ne yaptiysak üreticinin menfaatine yapiyoruz. Insallah bu yilin daha iyi olacagini düsünüyorum. Daha çok çay aldik, bir de satisimiz güzel giderse seneye daha farkli daha güzel seyler olacak diye düsünüyoruz” dedi.



‘Kalite her zaman kendisini sattirir’

Pandemi nedeniyle yabanci isçilerin Rize’ye gelememesinden ötürü bir çok çay üreticisinin kendi bahçesine girmek zorunda kaldigini hatirlatan Alim "Çay üreticilerinin kendisinin çay toplamasi nedeniyle ise kalitede gözle görülür bir yükselme meydana gelse de kalitenin yine istenilen seviyede olmadigini ifade eden Genel Müdür Alim “Eski yillara göre, üretici kendi çayini kendi topladigi için çayda az da olsa bir kalite artisi var. Ama bizim normal sartlarda istedigimiz kalite bu degil tabi ki. Daha da üzerine çikmamiz lazim. Hani zaman zaman diyoruz ya ‘ÇAYKUR neden zarar ediyor’. Iste biz istedigimiz kaliteye ulasamadigimiz için maalesef sonuçlar böyle kötü oluyor. Biz aslinda daha da kaliteli çay aldigimizi düsünelim, o zaman çayin kalitesine göre satisi da farkli olacak. Kalite her zaman kendisini sattirir. Bu konuda taviz vermeyecegimizi açik açik söylüyoruz” seklinde konustu.



"Pandemi çay tüketimini arttirdi"

Pandemi nedeniyle kisitlama kararlarindan kaynakli vatandaslarin evlerinde kalmasinin çay tüketimine, dolayisiyla ÇAYKUR’un çay satisina yaradigini da ifade eden Alim “Geçtigimiz yil açik yerler kapaninca insanlar evlerinde kaldi. Türk Milleti olarak dünyada çay tüketiminde birinciyiz. Kisi basina 3 buçuk kilogram çay tüketiliyor. Herkes evlerinde kalinca da çay almak zorunda kaldi. Kesin ihtiyaç maddesi olarak tüketimi yapildi. Bu anlamda tüketim de güzel oldu. Bu yilda ayni sekilde olacagini düsünüyorum” dedi.



"Budama 10’da 1’den 7’de 1’e çikarildi"

10 yillik olan çay bahçelerinin budanmasi projesinin bitmesinin ardindan yeni budama projesinin basladigini dile getiren Alim “Budama 10’da 1’di. Simdi yazi geldi 7’de 1 oldu. 2022’den itibaren olmak üzere budama islemleri ayni sekilde devam edecek. Burada uyulmasi gereken bir kural var. En son budanan yerler veya tekrar tekrar budanan yerler degil, 10 yil önce budanan arazi neresiyse oradan baslayacagiz. 7 yilda ayni yere gelecegiz. Bu da çayin gençlestirilmesi, verimin artmasi ve kalitenin artmasi anlamina gelir” ifadelerini kullandi.

Çay ihtisas üniversitesi unvanina sahip olan Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi’nin de budama yapilmasi gerektigi konusunda görüsleri oldugunu sözlerine ekleyen Alim “Çay ihtisas üniversitesi bizim üniversitemiz oldugu için öncelikle biz üniversiteye yazdik. ‘10’da 1’lik budama projesi bitti, tekrar devam etmesinin çay bitkisine faydasi var mi?’ diye görüs aldik. Onlarin da görüsleri budamanin bitmesinden yana oldu. Verimlilik ve kalite anlaminda bizde onlarin görüsleri bakanliga yazdik. Yani görüsü oradan alarak yola çiktik” dedi.



Beyaz çay yok satti

Bu yil 3 sürgün boyunca üreticiden 270 kilogram beyaz çay alan ÇAYKUR’un tüm beyaz çay stoklarinin eridigini dile getiren Alim “Beyaz çay bu yil az oldu. Insallah yoka düsmeyiz diye düsünüyorum. Geçen yil stoklari bosaltabilmek için çok ugrastik. Hatta bazi kurumlar yil sonunda hediyelerini bizim çaylarimiz ile yaptilar. 40 bin paket onlara verdik. Bu yil suan öyle bir sey yok” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA