7'Nci Makine Halisi Desen Tasarim Yarismasi Basladi

7’nci Makine Halisi Desen Tasarim Yarismasina katilarak finale kalan ve Gaziantepli hali firmalari tarafindan dokunan 20 hali GAIB hizmet binasinda görücüye çikti. Yarisma jürisi tarafindan mercek altina alinan eserlerin incelenerek yarismanin ilk besinin belirlenecegi ve kazanan tasarimcilarin ödüllerinin 26 Eylül 2021 tarihinde düzenlenecek olan ödül töreniyle verilecegi açiklandi.

7'Nci Makine Halisi Desen Tasarim Yarismasi Basladi
Güneydogu Anadolu Hali Ihracatçilari Birligi organizasyonunda Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoglu Meslek Yüksekokulu, Gaziantep Il Milli Egitim Müdürlügü ve Hali Tasarim Dernegi (HATAD) is birliginde gerçeklestirilen 7’nci Makine Halisi Desen Tasarim Yarismasina katilarak finale kalan eserler görücüye çikti. Jüri üyelerinin titiz incelemeleri sonucu degerlendirilecek olan eserlerden ilk bese girenler ödüllendirilecek. Ayrica alaninda uzman isimler tarafindan yapilacak olan sunumlarla hali sektörüne dair yenilikler konusulacak. GAIB Hizmet Binasinda düzenlenen programa Güneydogu Anadolu Hali Ihracatçilari Birligi Baskani Ahmet Kaplan, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoglu, Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoglu Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Bozkurt, protokol üyeleri ve çok sayida vatandas katildi.

“Rakamlar bizim ülke ve sehir olarak halinin baskenti oldugumuzu dogruluyor”

Program açilisinda konusan Güneydogu Anadolu Hali Ihracatçilari Birligi Baskani Ahmet Kaplan, hali ihracati rakamlari hakkinda bilgiler vererek, “ 2020 yili hali olarak baktigimizda dünya genelinde toplamda 14,6 milyar dolar civarinda ihracat hacmi var. Bu hacimden en çok payi 2,96 milyar dolarla Çin aliyor, en çok hali ihracati yapan ülke olarak. Çin’in hemen arkasindan 2,62 milyar dolarlik ihracatla Türkiye yani biz geliyoruz. El halisi ve makine halisi olarak baktigimizda Türkiye olarak dünyada hali ihracatinda ikinci ülkeyiz. Sadece makine halisina baktigimizda dünyada yaklasik 4,75 milyarlik bir ihracat hacmi var. Burada Türkiye olarak 2,23 milyar dolarla en çok payi alan ülkeyiz. Bizden sonra Hindistan geliyor ve Hindistan bizim 4 de 1’imiz kadar ihracattan pay aliyor. Gaziantep olarak uzmanlastigimiz ve üretimimizin hemen hemen hepsini saglayan dokuma makine halisinda ise dünyada yaklasik 3 milyar dolarlik bir hacim var. Türkiye olarak bu hacmin 2,13 milyar dolarini biz gerçeklestiriyoruz. Hesapladigimizda dünyadaki dokuma makine halisinin yüzde 70’ini Türkiye olarak biz karsiliyoruz. Bizden sonra gelen ülke ise 0,24 milyar dolarlik ihracat ile Belçika. Biz yüzde 70’ini karsilarken Belçika sadece yüzde 8’ini karsiliyor ve yaklasik 9 kat ihracat farkimiz var. Bu rakamlar bizim ülke ve sehir olarak halinin baskenti oldugumuzu dogruluyor” dedi.

“Türkiye halida rekabetçi bir ülke”

Türkiye’nin hali sektöründe dünyada rekabetçi konumda oldugunu ifade eden Kaplan, düzenlenen 7’nci Makine Halisi Desen Tasarim Yarismasinin tasarim kültürünü zenginlestirecegini ifade ederek, “Ihracattaki ilk 3 ülkeyi mukayese ettigimizde biz 1 kilogramlik bir haliyi 2,93 dolara satiyoruz. Çin 4,53 dolara ve hemen hemen bizim iki katimiz daha pahaliya Belçika 5,26 dolara satiyor. Bu rakamlara bakarak Türkiye halida rekabetçi bir ülke diyebiliriz. Türkiye olarak bir sekilde rekabet ediyor ve pazarin ihtiyacini karsiliyoruz. Halinin sehrimizdeki duruma bakacak olursak Gaziantep olarak son 12 ayda 9,6 milyar dolarlik ihracatimiz var. Hali sektörü suanda sehrimizdeki birinci sektör. Gerek ihracat rakamlari gerekse de sagladigi istihdamla sehrimizdeki birinci sektör olma özelligini koruyor. Gaziantep’te yapilan 9,6 milyarlik dolarlik ihracatin yaklasik 2,25 milyar dolarini hali sektörü karsiliyor. Bu rakamlara iplik ve halinin yan sektörlerini de ekledigimizde kaba olarak baktigimizda yüzde 25 oraninda olan Gaziantep’teki hali ihracati hacmini yüzde 27’lere 28’lere çikarmis oluruz. Sehrimizde istihdam olarak baktigimizda 50 bin civarinda çalisanimiz var. 50 bin çalisan 50 bin aile demek yani kabaca 200 bin kisinin geçimi hali sektörü sayesinde yapiliyor. 2020 yilinda pandemi döneminde tüm dünya ticaret çok degisken hale geldi. Bizim hali sektörü 2020 yilinda nadir artis gösteren bir tanesi oldu. Biz hali sektörü olarak geçen yil ihracatta yüzde 7’lik bir artis göstererek bu durumda Türkiye ihracatinin hali sektörünün pozitif ayrisimini göstermis oldu. Türkiye genelindeki ihracata baktigimizda da son 12 ayda ülke olarak 207 milyar dolarlik ihracat var. Bunun 3,3 milyar dolarini hali sektörü olarak biz yaptik. Bu rakamla Türkiye ihracatinin yüzde 1,5’ini hali sektörü olarak saglamis olduk. Tasarimin önemi bugün gelisen ülkelere baktigimizda insan gücüne deger vermek ve farkli seyler yapip denemekle oluyor. Burada da merdivenleri hep birlikte çikarak yapacagiz. Tasarim kültürümüzün gelismesinde emegi geçen basta finalistlerimiz olmak üzere herkese tesekkür ediyor, hayirli ugurlu olmasini diliyorum” diye konustu.

Jüri eserleri tek tek inceledi

7’nci Makine Halisi Desen Tasarim Yarismasinda finale kalan ve Gaziantepli halicilar tarafindan dokunan 20 hali jüri tarafindan degerlendirildi. Türkiye’nin farkli üniversitelerinden ve sektörün önde gelen isimlerinden olusan jüri üyeleri eserleri büyük bir dikkatle inceleyerek oylamaya basladi.

Sonuçlarin 26 Eylül 2021 Pazar günü GAIB hizmet binasinda düzenlenecek olan ödül töreninde açiklanacagi ifade edildi.

Tasarim günleri renkli geçiyor

Güneydogu Anadolu Ihracatçilar Birligi’nde gerçeklestirilen etkinliklerin ilk gününde ayrica, Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayse Uyduranoglu, "Yesil Mutabakat Kapsaminda Kullanilan Girdilerin Sürdürülebilirligi ve Üretim Süreçlerinin Iyilestirilmesi", Izmir Ekonomi Üniversitesi’nden DR. Ögr. Üyesi Can Özcan, "Büyüklere Uçan Hali Masallari ve Gerçek Lamba Cinleri", Lenzing Pazarlama Müdürü Bengi Ergon Kaya, "Lenzing ile Ev Tekstilinde Sürdürülebilir Yenilikler", Gaziantep Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hatice Kübra Kaynak, "Teknik Tekstiller: Günümüz ve Gelecege Bir Bakis" ve Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sevim Arslan ise "Sanat, Zanaat ve Tasarim Baglaminda Makine Halisi Tasarim Yarismalari" konulu söylesi yapti. Etkinlikler 26 Eylül Pazar günü düzenlenecek olan atölye, söylesi ve ödül töreni ile sona erecek.
Kaynak: İHA