Yüzde 90 Görme Kaybi Vardi, 76 Yasinda Yeniden Görmeye Basladi

Trabzon’da göz tansiyonu nedeniyle yüzde 90 görme kaybi yasayan 76 yasindaki Idris Çakir, GAAT cerrahi yöntemi ile yeniden görmeye basladi.

Yüzde 90 Görme Kaybi Vardi, 76 Yasinda Yeniden Görmeye Basladi
Trabzon’da yasayan 76 yasindaki Idris Çakir, göz tansiyonu kaynakli yüzde 90 görme kaybiyla Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Göz Hastaliklari Poliklinigi’ne basvurdu. Öncesinde pek çok saglik kurulusuna basvuran hasta, görme kaybinin kalici oldugu bilgisini aldi. Daha sonra KTÜ Farabi Hastanesi’ne gelerek ileri tedavi teknikleri hakkinda bilgi alan hasta, tedavisinin Farabi Hastanesi’nde mümkün oldugunu ögrendi. Gözünde hem katarakt hem de glokom olan hasta, GATT adi verilen yeni teknolojik yöntemle ameliyat edilerek sagligina kavustu. Doç. Dr. Murat Günay baskanligindaki ekip tarafindan tek ameliyatla iki hastaligi birlikte tedavi edilen ve yeniden görmeye baslayan hasta, uygulanan kapali yöntem sayesinde ameliyat sonrasi günlük hayatina dönebildi.

Göz Hastaliklari Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Murat Günay, halk arasinda göz tansiyonu adiyla da bilinen glokomun yaygin bir göz hastaligi oldugunu belirterek “En sik görülen glokom tipi ‘Primer Açik Açili Glokom’ olarak adlandirilir. Zamaninda uygun bir sekilde tedavi edilmez ise görme kaybina neden olabilir. Glokom, göz içi sivisini disari bosaltan kanallarda yapisal olarak tikaniklik olusmasi nedeniyle sivinin yeterli bosalmamasi ve buna bagli olarak göz içi basincinin artmasi sonucu olusur. Yükselen göz içi basinci, görme sinirine zarar vererek sinirin ölümüne neden olur” dedi.

Glokomun siklikla çok sinsi bir seyir gösterdigini dile getiren Günay, “Glokom hastaliginda, geri dönüsümsüz görme kaybi oldugundan erken tani önemlidir. Düzenli araliklarla yapilan muayeneler, glokom hastaliginin erken tani ve tedavisi için en iyi yoldur. Dikkatli ve kapsamli bir göz muayenesi ve ilave testler ile glokomun erken tanisi mümkündür. Bu ilave testler arasinda, göz içi basincini ölçmek için tonometre, görme alani degerlendirme, görme siniri ve retina sinir lifi tabakasinin incelenmesi yer alir. Bu testlerde hasta, herhangi bir agri veya huzursuzluk hissetmez. Hastalik sinsi bir seyir gösterdiginden görme alaninda belirgin kayip olmadikça hasta, hastaliginin farkina varamaz. Bu sebeple düzenli periyotlar ile göz muayenesi ve görme alani gibi testlerin yapilmasi önem arz eder. Glokom hastaliginin gelisme egilimi arttiran bazi ek faktörler mevcuttur. Bunlardan bazilari; ileri yas, ailede Glokom öyküsü (genetik), sigara kullanimi, Seker hastaligi, Myopi, uzun süreli kortizon tedavisi almis olmak, göz travmasi geçirmis olmak seklinde sayilabilir. Bu tarz hastaliklara sahip kisilerin, Glokom hastaliginin erken teshisi açisindan göz muayenesi olmalari uygun olacaktir. Glokom tanisi konulduktan sonra hastalik tamamiyla iyilestirilip ortadan kaldirilamaz ancak birçok hastada, uygun tedavi yöntemi ile basarili bir sekilde kontrol altinda tutulabilir ve görme kaybinin ilerlemesi engellenebilir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA